„Nerealiai blogai, per tą medicininę (kaukę, aut. p.) realiai nesikvėpuoja. Daug žmonių turi kvėpavimo sutrikimų, pas mane patį nosies operacija daryta, arba nosis bus iškišta“, – LNK žinioms sakė vienas vilnietis.

Kitas teigė turintis medicininių kaukių, bet su medžiagine kauke jam yra patogiau.

„Kvėpuoti geriau, nespaudžia ausų. Su tokia buvau, tai man taip prispaudžia ausis, paskui skaudėjo pusę dienos“, – tikino jis.

Prie prekybos centro LNK žinių kalbintas kitas vyras sakė nesuprantantis, kuo medžiaginės kaukės yra blogos.

„Ką jos gadina, kad trijų sluoksnių, blogos kaukės? Aš nemanau. Ekspertai yra ekspertai, pas mus Lietuvoje yra daug ekspertų“, – aiškino jis.

„Aš manau, kad tos kaukės iš viso yra nereikalingos. Čia tiesiog kažkoks išmislas, kad jas reikia dėvėti. Manau, kad jų nereikia“, – tikino viena mergina.

„Vis tiek jau pavasaris, šilta. Tvanku su tomis kaukėmis. O tai, kad tik su medicininėmis kaukėmis man atrodo kiek nelogiška. Nes didžioji dalis yra įsigiję medžiaginių kaukių, ką mums su jomis daryti“, – klausimą kėlė kita LNK pašnekovė.

Dar vienas vilnietis svarstė, kad jeigu reikės pradėti dėvėti tik medicinines kaukes, gal kas nors pradės jas dovanoti.

LNK kalbintas senjoras skundėsi, kad ant veido esanti kaukė jam „jau taip nusibodo“.

„Neduok tu Dieve, aš stengiuosi be kaukės. Bet jau tiek kartų man sakė, kad reikia kaukės arba 500 eurų. Tai aš uždedu ją ir viskas. O šiaip tai nenešioju aš tos kaukės“, – atviravo vyras.

Kitas pripažino, kad kaukę nešioja tik dėl to, kad negautų baudos.

„100 procentų“, – sakė jis.

2 pasiūlymai

Prie Vyriausybės veikiančios Nepriklausomų ekspertų patariamosios tarybos antradienį pristatė ministrų kabinetui teikiamus pasiūlymus.

1. Atvirame lauke apsauginių veido kaukių dėvėti nereikia, nebent 2 metrų atstumu aplinkui yra žmonių.

2. Siūloma atsisakyti nemedicininių veido kaukių: medžiaginių, veido skydelių. Taip būtų nurodoma, kad dėvėti būtina medicininę veido kaukę arba respiratorių.

Dėl šių sprendimų ir karantino pratęsimo trečiadienį apsispręs Vyriausybė.