Paskutiniu metu daugiausiai aptartas buvo Europos vadovų tarybos (EVT) klausimas, ir kuris iš dviejų politikų: premjerė Ingrida Šimonytė ar prezidentas G. Nausėda turi į tuos susitikimus vykti.

R. Paleckis laidoje teigė, kad valdančiosios daugumos ir prezidento susikirtimų ir reikėjo laukti.

„To buvo galima tikėtis, tą buvo galima prognozuoti. Ir aš manau, kad jau ne tik tam tikri pasisakymai viešojoje erdvėje matyti, labai daug kalbų yra ir neviešojoje erdvėje. Aš nuolatos, tarkime, su įvairiais politikais kalbantis jau seniai girdžiu, kad tokie dalykai bręsta ir bus. Akivaizdu, kad reikia jiems kažkaip tą dalyką išsiaiškinti.

Nes nebus taip paprasta. Kitaip tariant, labai daug neoficialios informacijos eina, kad ne tik konservatoriai, bet valdančioji dauguma, tarkime liberalai niekada neslėpė, kad į EVT turi važiuoti premjeras, ne prezidentas“, – Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ sakė žurnalistas.

Jis priminė, kad Liberalų sąjūdis tokį tikslą buvo iškėlę ir Seimo rinkimų kampanijos metu. Bet Seimo pirmininkė ir partijos lyderė Viktorija Čmilytė–Nielsen paskutiniu metu kiek sušvelnino toną, sako kad prezidentas ir premjerė turi susitarti.

„Bet nemanau, kad taip bus. Manau, kad bus labai rimtų susidūrimų. Manau, kad šiuo atveju prezidentas yra gerokai silpnesnė pusė. Nes jis yra labai menkai patyręs šituose žaidimuose, ypač užkulisiniuose, kas dažniausiai ir vyksta politikoje“, – teigė R. Paleckis.

Ingrida Šimonytė, Gitanas Nausėda

Jis svarstė, kad šalies vadovui teks arba išmokti žaisti pagal šias politines žaidimo taisykles, arba atsitraukti.

„Aš manau, kad ir Raimundo Karoblio komisija akivaizdžiai jau yra pradžia parlamentinio tyrimo, jei taip galima sakyti. Nežinau, kur tai išsivystys. Bet jei bus einama iki to, kad bus aiškinamasi, ar tiesa, kad G. Nausėda kažkaip pasakė R. Karobliui, kad jei jis nepaskirs į Krašto apsaugos departamentą jo siūlomo žmogaus, tai mes tavęs nepaskirsime ambasadoriumi“, – vieną iš epizodų Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ įvardijo R. Paleckis.

Delfi primena, kad LNK žinios prieš kurį laiką paskelbė, kad G. Nausėda galėjo aktyviai dalyvavo siekiant skirti Antrojo operatyvinių tarnybų departamento (AOTD) direktorių. Kaip buvo skelbta, AOTD direktoriaus skyrimo aplinkybės gali būti susijusios su tuo, kodėl buvusiam krašto apsaugos ministrui Raimundui Karobliui nebuvo patikėta ambasadoriaus pozicija šaliai reikšmingoje diplomatinėje atstovybėje.

R. Paleckis Žinių radijo laidoje tikino, kad politikos užkulisiuose kalbama ir apie apkaltą.

„Ir jeigu tokie dalykai kažkaip pradės tvirtintis, tai jau tikrai rimtesni gali būti tyrimai, rimtesnis mastelis. Žodis „apkalta“, kurį ir man teko girdėti, jis vis dažniau minimas. Nežinau, koks ten gali būti pagrindas apkaltai. Reikia klausti tų, kurie tą žodį mini. Bet turiu pripažinti, kad užkulisiuose minimas žodis apkalta“, – teigė žurnalistas.

LRT Tyrimų skyriaus vadovė Indrė Makaraitytė laidoje teigė, jog ir pati yra girdėjusi įvairių pasvarstymų.

„Bet aš tikiu sveiku protu ir jo dozę į tokias diskusijas visada pati įneša I. Šimonytė. Ji stengiasi bereikalingai neaštrinti šitų diskusijų. Dabar ji pasisakė dviem klausimais aiškiau ir griežčiau: dėl EVT ir naujo mokesčių paketo. Bet ji nėra iš tų premjerių, ji nėra S. Skvernelis, nėra ir tas pats Andrius Kubilius. Kuri prezidentui ar prezidentei atsakydavo griežčiau, neva pastatydavo į vietą“, – Žinių radijo laidoje „Įvykiai ir komentarai“ svarstė I. Makaraitytė.