„593 vaikai atėjo, tai yra didelė dauguma. Visos šeimos, kurios planavo, atliko testus – 630. Manau, šiandien yra eilinė darbinė diena tik su didele doze atsakomybės ir psichologinės įtampos, nes tai – naujos sistemos pradžia“, – BNS sakė R. Remeika.

Iš viso prie kontaktinio ugdymo po moksleivių atostogų grįžo 32 pradinės klasės iš 35-ių, kuriose iš viso mokosi apie 800 vaikų.

Pasak R. Remeikos, trys visiškai nuotolinį ugdymą tęsiančios klasės turi kiek mažiau nei 100 vaikų, tai pat nuotolinis mokymas tęsiamas dar apie 100 vaikų iš visų klasių, kurie dėl įvairių priežasčių negali ar nenori dalyvauti kontaktinėse pamokose.

„Pagrindinė priežastis – baimė, nes šeimoje yra rizikos grupės ar sergančių žmonių. Yra ir žmonių, kurie dabar serga COVID-19 infekcija ir fiziškai negali ateiti. Taip pat yra šeimų, kurios išvykusios ir planavo vaikų ugdymą nuotoliniu būdu iki paskelbto karantino pabaigos – vasario 28. Vaikai mokosi iš kitų vietovių, netgi iš kitų šalių“, – paaiškino direktorius.

Anot jo, pasiskiepijo visi dirbantys pradinukų mokytojai, didžiojoje dalyje klasių jų dirba po du. Trys mokytojai skiepytis atsisakė, viena mokytoja nesutiko ir atlikti koronaviruso testo, todėl jai sudarytos galimybės vesti pamokas nuotoliniu būdu.

Moksleiviai į klases grįžo visuose trijuose sostinės mokyklos padaliniuose. Norint užtikrinti, kad atskiros klasės neturėtų tarpusavio kontaktų, pasak direktoriaus, koridoriai atskirti pertvaromis. Apsauginės kaukės vaikams yra tik rekomendacija, kurios, anot jo, klusniau laikosi vyresnieji pradinukai.

„Koridoriai atskirti ir išilgai, ir skersai, kad būtų kuo mažiau susidūrimo, skiriasi ir laikai pamokų, kad vaikai galėtų išeiti į sporto salę, kad galėtų nueiti pavalgyti tie, kurie valgo, ir nesusidurtų su kitais vaikais. Sportuoti vaikai eina daugiausiai į lauką, to buvo prašyta ir mokytojų, kadangi lauke yra geras oras, aikštelės pravalytos“, – kalbėjo R. Remeika.

Direktorius teigė, jog artimiausiomis dienomis dar bus stengiamasi tobulinti nuotolinį darbą, kadangi tiek nuotolinės pamokos po įprastinių, tiek ir hibridinės, kai klasėje ir namuose esantys moksleiviai mokomi vienu metu, mokytojams yra „papildomas krūvis ir iššūkis“.

Anksčiau nei kitiems atnaujinti kontaktinį mokymą Vilniaus kunigaikščio Gedimino progimnazijai praėjusią savaitę leido Vyriausybė. Ministrų kabinetas taip pat numatė, jog prieš atnaujinant kontaktinį ugdymą mokytojų ir moksleivių šeimos turėtų atlikti koronaviruso testus kaupinių būdu.

Esant neigiamiems rezultatams, vaikui ar pedagogui leidžiama eiti į mokyklą, jei testas teigiamas, atliekamas PGR testas ir nustačius, kad nors vienas šeimos narys serga COVID-19, vaikas turi izoliuotis dviem savaitėms namie ir mokymą toliau tęsti nuotoliniu būdu.

Kaip spaudos konferencijoje sakė Vilniaus visuomenės sveikatos biuro direktorė Guoda Ropaitė-Beigė, iš viso ištirta per 2 tūkst. asmenų, nustatyti trys teigiami kaupiniai moksleivių šeimoms, toliau visi asmenys tiriami atskirai PGR testais. Ji tikisi, kad projektas bus tęsiamas, planuojama bendruomenę toliau testuoti kas savaitę.

„Pilotinio projekto trukmė – dvi savaitės. Kadangi mes startavome praėjusį pirmadienį, jis turi baigtis šią savaitę. Penktadienį planuojame vizitą į pačią ugdymo įstaigą (...), organizuotumėme visą procesą individualiai tirdami klases, pažiūrėtume, kokia yra situacija savaitę pasimokius kontaktiniu būdu“, – sakė ji.

Mokyklos direktorius sako, kad pakartotiniai testai vaikams ir pedagogams bus atliekami šį penktadienį pačioje mokykloje, tai organizuos visuomenės sveikatos specialistai.

„Tada šeštadienį ir sekmadienį sėsime prie diskusijų stalo su steigėju ir kalbėsimės, kaip toliau darome“, – tvirtino progimnazijos vadovas.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerija planuoja, kad visi pradinukai galės grįžti į mokyklas, kai sergamumo koronavirusu rodiklis bus mažiau kaip 200 atvejų 100 tūkst. gyventojų, o teigiamų testų dalis sieks mažiau kaip 10 procentų.

Didesnė dalis moksleivių, išskyrus pradinukus, į nuotolinį ar mišrų mokymą perėjo nuo praėjusių metų lapkričio 7-osios, įvedus antrąjį karantiną, likusieji į mokyklas nebeina ir tęsia ugdymą per nuotolį nuo gruodžio vidurio. Nuo sausio 21-osios į klases leista grįžti moksleiviams, patiriantiems nuotolinio mokymosi sunkumų.