Pasak ministro, Rusija seniai atsisakė demokratijos, pagarbos žmogaus teisėms ir kaimyninių šalių suverenitetui, ES turėtų atsisakyti iliuzijų, kad Rusijos elgesys gali keistis bei realiai įvertinti Rusijos veiksmus ir išmoktas pamokas.

„Suteikim Vladimirui Putinui šansą surengti laisvus Dūmos rinkimus šį rudenį, dalyvaujant opozicijai, o iki to laiko sustabdykim „Nord Stream 2“ dujotiekį”, – sakė Lietuvos užsienio reikalų ministras. kurioje aptarti ES–Rusijos santykiai, žmogaus teisių ir demokratijos situacija Baltarusijoje, Mianmare ir Honkonge, ES saugumo ir gynybos iniciatyvos.

Taryboje vyravo nuomonė, kad, nepaisant nekonstruktyvaus ir priešiško Rusijos pareigūnų elgesio ES atžvilgiu, būtina stiprinti ES ir partnerių paramą Rusijos pilietinei visuomenei, nepriklausomai žiniasklaidai, jaunimui ir demokratinei opozicijai. Reaguodamas į tebesitęsiančius Aleksejaus Navalno teismo procesus, ministras G. Landsbergis siūlė reaguoti greitai ir vieningai, pritaikant asmenines sankcijas pareigūnams, atsakingiems už sisteminius žmogaus teisių pažeidimus.

Kalbėdamas apie demokratijos ir žmogaus teisių padėtį Baltarusijoje, Mianmare ir Honkonge, ministras akcentavo, kad ES turi ginti šias vertybes pasaulyje prieš režimus, užgniaužiančius savo piliečių demokratines aspiracijas, o situacijai blogėjant, ES turi reaguoti greitai ir ryžtingai.

„Matome naują represijų bangą Baltarusijoje prieš žiniasklaidą ir žmogaus teisių gynėjus. Jei tikrai norime jiems padėti, neatidėliokime ketvirtojo sankcijų paketo, siekime tarptautinio Baltarusijos valstybės įvykdytų nusikaltimų tyrimo – kaltieji turi atsakyti už savo nusikaltimus. Kuo greičiau pateikime ekonominės paramos planą demokratinei Baltarusijai, tai suteiks perspektyvą žmonėms“, - sakė ministras.

Ministras atkreipė dėmesį, kad Baltarusija išnaudoja ENSREG ekspertų misiją į Astravo atominę elektrinę propagandiniais tikslais, siekia legitimizuoti tarptautinių branduolinės saugos standartų neatitinkančią atominę elektrinę.

ES užsienio reikalų ministrų nuotoliniame susitikime su JAV Valstybės sekretoriumi A. Blinkenu aptarti transatlantinio bendradarbiavimo prioritetai. G. Landsbergis pabrėžė JAV, kaip strateginės partnerės ir Europos saugumo garanto, svarbą, kvietė aktyviau bendradarbiauti ir koordinuoti ES ir JAV veiksmus dėl Rusijos, Kinijos, aktyviai remiant Rytų partnerių euroatlantines aspiracijas.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (437)