„Per anksti mums panikuoti“

Nepriklausomų ekspertų patariamosios tarybos narė, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Visuomenės sveikatos fakulteto dekanė Ramunė Kalėdienė kalbėdama su Delfi ragino neskubėti.

„Manau, kad per anksti dar būtų mums panikuoti. Žinoma, infekcijos mažėjimas sulėtėjo, pakeitė šiek tiek kryptį. Bet aš galvoju, kad tai yra susiję ir su mažomis testavimo apimtimis, neaiški reali situacija“, – teigė R. Kalėdienė.

Antra priežastis, anot pašnekovės, visuomenės nuovargis.

„Labai daug kur girdime įvairiuose lygmenyse, kad jau viskas, nieko nebereikia. O tai yra labai klaidinanti žinia. Manau, kad žmonės pavargo nuo draudimų, karantino, ėmė mažiau saugotis“, – svarstė ji.

Kalbėdama apie Statistikos departamento pateiktus grafikus, profesorė pripažino, jog „bangelė“ atsiranda.

„Ji mums labai nepalanki. Aš galvoju, kad mes turėtume dabar kokią savaitę palaukti ir pasižiūrėti kaip per 14 dienų vis tik bus. Tiek su karantino griežtinimais, tiek ir su karantino atlaisvinimais. Nes būtų labai baisu, jei mes įeitume į tikrąją trečiąją eksponentinio augimo bangą“, – sakė R. Kalėdienė.

Kitas ekspertų tarybos narys Vaidotas Zemlys–Balevičius feisbuke teigė, kad tikslesnė formuoluotė dėl galimos trečios koronaviruso bangos yra tokia: trečios bangos rizika dabar yra labai didelė.

„Epidemijos traukimasis sustojo, tai reiškia kad trečia banga prasideda, arba teisingesnė formuluotė būtų, kad trečios bangos rizika dabar yra labai didelė“, – rašė V. Zemlys–Balevičius.

„Kalbėti ankstoka“

Vyriausioji šalies epidemiologė Loreta Ašoklienė pirmadienį teigė, jog šie skaičiai neturėtų leisti eiti į priekį, kalbant apie karantino režimo priemonių keitimą.

„Atsirado to nerimo, kad mūsų sergamumo ir teigiamų testų rodikliai, kurie yra pagrindiniai, kalbant apie karantino atlaisvinimo priemones, jie nebėra mažėjantys. Ir neleidžia, greičiausiai, eiti į priekį, kalbant apie karantino režimo priemones“, – sakė L. Ašoklienė.

Ji teigė, kad praėjusią savaitę gyventojų mobilumas išaugo ir grįžo į laikotarpį prieš karantiną.

„Tai labai gražiai sutampa su tomis priemonėmis, kurios įsigaliojo nuo pirmadienio“, – teigė L. Ašoklienė.

„O tas labiausiai ir neramina“, – sakė ji.

L. Ašoklienė pirmadienį teigė, kad sergamumo skaičių tendencijos kiek kitokios, nei kad buvome įpratę per paskutines savaites.

„Situacija yra susijusi su tuo, kad naujų atvejų skaičiaus kritimas yra sustojęs. Ir sergamumo rodiklis nors šiuo metu yra 243 atvejai 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų, prieš savaitę jis buvo didesnis. Bet jei pasižiūrime į 7 dienų atvejų vidurkį, jis praktiškai toks pats, koks buvo prieš savaitę. (…) Naujų atvejų skaičius nebekrenta taip greitai, kaip mes buvome įpratę“, – pirmadienį sakė vyriausioji šalies epidemiologė.

Ji teigė, jog neramina ir teigiamų tyrimų procentus, kuris išaugo. Prieš savaitę jis buvo 7,1 procento, šiandien – jau 7,8 procento.

„Pačių tyrimų apimtys yra sumažėjusios“, – situaciją vertino ji.

Stebimas, anot L. Ašoklienės, ir didesnis teigiamų atvejų procentas tarp simptominių asmenų. Profilaktinių tyrimų dėl koronaviruso taip pat turėtų būti daugiau.

L. Ašoklienė teigė, kad apie trečią koronaviruso bangą, kurią šiandien įvardijo Statistikos departamentas, nereikia kalbėti.

„Apie trečią bangą turbūt kalbėti yra ankstoka. Yra signalų, blogų signalų, kalbant apie simptominius atvejus, teigiamų tyrimų dalį, mobilumo padidėjusius duomenis, sumažėjusį pandemijos pagreitį. Tai yra tie signalai, kurie neramina. (…) Kuo tai baigsis yra sunku pasakyti. Ar tai kyla į trečią bangą ar pavyks mums suvaldyti.. Apie trečia bangą kalbėti yra anksti“, – teigė ji.

L. Ašoklienė sakė supratusi, kad verslų atlaisvinimas turės įtakos ir epidemiologinei situacijai šalyje.

Ji ragino šią savaitę stebėti situaciją ir tik tada spręsti dėl karantino sąlygų keitimo.

„Teisingiausias kelias šią savaitę įvertinti ir pasižiūrėti, kaip situacija dėliosis, kokius mes turėsime duomenis. Bet sprendimus priima Vyriausybė, jie tikrai apsispręs, įvertinę visus turimus duomenis“, – apie galimus karantino pakeitimus sakė vyriausioji šalies epidemiologė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (552)