„Vyriausybės sprendimu nuo pirmadienio įvedami papildomi ribojimai ir dviem savaitėms uždaromi visi vandens pramogų parkai, SPA, pirtys, baseinai. Ir esminis pokytis – vaikai savaitei grąžinami į nuotolinį mokymąsi, išskyrus pradines klases“, – laidoje „Delfi diena“ pasakojo Estijos lietuvių bendruomenės valdybos pirmininkas Vaidas Matulaitis.

„Tai yra daroma dėl to, kad dešimt dienų fiksuojami augantys skaičiai (lyginant su Lietuva – du su puse karto didesni). Jie susiję su tuo, kad vaikai grįžo į mokyklas. Susirgimai pagal amžiaus grupes aiškiai rodo, kad būtent mokiniai yra susirgimų skleidėjai“, – pabrėžė jis.

Koronavirusas Estijoje

Nors kaukės rekomenduojamos dėvėti tik patalpų viduje, ir dar visai neseniai šios rekomendacijos laikėsi toli gražu ne visi, V. Matulaitis sako, kad virusui išplitus labiau, gyventojai patys pradėjo elgtis atsakingiau.

„Kai skaičiai pakilę, žmonės elgiasi sąmoningiau ir [kaukes patalpose] dėvi beveik visi. Lauke kaukės yra neprivalomos ir retas atvejis, kuomet pamatysi lauke einantį su kauke“, – kalbėjo V. Matulaitis.

Dėl trijų atvejų uždarė didžiausią miestą

Tuo metu didžiausiame Naujosios Zelandijos mieste Oklende užregistravus vos tris koronaviruso atvejus vasario prieš savaitę skubiai įvestas trečiojo lygio karantinas.

Šioje šalyje gyvenanti lietuvė Indrė Kleinaitė aiškina, kad toks sprendimas buvo priimtas dėl to, nes šioje šalyje pagrindinė kova su koronavirusu vyksta „ant sienos“.

„Turistai negali atvyktį į šią šalį, o gyventojai gali keliauti, grįžti, tačiau turi karantinuotis „ant sienos“ dvi savaites ir testuojasi. Jeigu virusas patenka į visuomenę nežinant, iš kur jis yra, imamasi griežtesnių priemonių“, – pasakojo I. Kleinaitė.

Koronavirusas Naujojoje Zelandijoje

„Jeigu yra trys atvejai ir bus nekontroliuojama, reiškia, virusas išplis dar greičiau“, – pridūrė ji.

Trims dienoms įvestas trečio lygio uždarymas, anot jos, reiškė, jog buvo uždarytos mokyklos, kai kurie, bet ne pagrindiniai, verslai.

„Po trijų dienų grįžome į antrą lygį: visi verslai dirba, mokyklos atidarytos, žmonės gali eiti į darbą, gali palikti miestą, keliauti, bet visose parduotuvėse turi būti griežtų saugumo protokolų“, – kalbėjo Naujoje Zelandijoje gyvenanti lietuvė.

Pasak jos, nėra jokių ribojimų dėl susitikimų ar švenčių, jų nebuvo ir per Kalėdas.

„Reikėjo laikytis saugumo taisyklių, viešajame transporte buvo privaloma dėvėti kaukes, rekomendavo plautis rankas, laikytis higienos – elementarių dalykų. Taip buvo todėl, kad Naujoji Zelandija atlaikė gana griežtą karantiną ir griežtos priemonės pasiteisino“, – laidoje „Delfi diena“ pasakojo I. Kleinaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (195)