„Jaudinuosi. Iš tiesų nemalonu, – apie situaciją, į kurią pakliuvo dėl „CityBee“, kalbėjo Mia. – Nemalonu, kai telefonas yra viešoje erdvėje. Nemalonu, kai yra gyvenamasis adresas, kurį aš jau esu pakeitusi, bet vis tiek nemalonu. Asmens kodas ir visa kita.“

Mia pabrėžė, kad tai kelia nerimą, nes „niekada nežinai, kas gali atsitikti“.

Paaiškėjus, kad „CityBee“ klientų duomenys buvo nutekinti, dauguma nukentėjusiųjų ėmė burtis į grupę ir jau ėmėsi veiksmų dėl žalos atlyginimo. Panorusiems imtis veiksmų atstovaujantis verslo teisės advokatų kontoros INVENT partneris ir vadovas Mindaugas Kiškis įvardijo, kad dauguma žmonių palaiko poziciją, kad turi būti atlyginta mažiausiai po 300 Eur kiekvienam nukentėjusiam vien neturtinės žalos.

„300 eurų nesušildo“, – teigė Mia, kuri prisijungė prie feisbuko grupės, kurioje jau daugiau nei 17 tūkst. narių, bet dėl žalos atlyginimo ir tolesnių veiksmų dar tik svarsto. „Nežinau, ar kreipsiuosi, ar nesikreipsiu“, – laidoje „Jūs rimtai?“ kalbėjo atlikėja.

Nutekėjus duomenims apie tai Miai pranešė jos draugai, kurie nevengė pakritikuoti iš jos itin lengvą slaptažodį – Vilija, nors atlikėja teigia, kad programėlę į telefoną atsisiuntė ne pati, tad ne pati ir slaptažodį sugalvojo bei pridūrė, kad yra atsargi ir stengiasi visur naudoti tikrai saugius slaptažodžius.

„Mano slaptažodžiai tikrai yra rimti, iš žodžių, kurių dar nėra pasaulyje apskritai“, – nusijuokė Mia.

Beje, nors ji po žinios apie duomenų nutekinimą nepuolė keisti savo slaptažodžių ir dar svarsto, ar ieškos teisybės ir žalos atlyginimo, vis dėlto, teigė, kad ramybės tai nesuteikė, o ir žinutės iš neprisistatančių asmenų kelia įtarimų: „Būdavo, kad man rašydavo ir anksčiau, bet dabar kai rašo, atrodo, kad greičiausiai iš to „CityBee“ numerį išsitraukė ir rašinėja. Gali būti visko: ir skambučių, ir žinučių“.

„Delfi“ primena, kad apie nutekintus duomenis iš „CityBee“ sistemos buvo pranešta pirmadienio vakarą. Skaičiuojama, kad nutekinta maždaug 110 tūkst. „CityBee“ klientų duomenys.

Kaip paaiškėjo, nutekinti buvo klientų vardai, pavardės ir asmens kodai, telefonų numeriai, elektroninio pašto adresai, gyvenamosios vietos adresai, vairuotojų pažymėjimo numeriai bei užkoduoti slaptažodžiai. Jau pradėti visi būtini veiksmai, kad situacija būtų išaiškinta.

Tarp nukentėjusiųjų – ne tik žinomi Lietuvos žmonės. Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Lauryno Kasčiūno teigimu, tarp nutekintų duomenų yra ir politikų ar net ministrų asmeniniai duomenys. Parlamentaro teigimu, tai kelia ir grėsmės valstybės saugumui riziką.

Visą pokalbį su Mia rasite laidos „Jūs rimtai?“ įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (105)