Svarbiau atstumas ir ventiliacija

Prie Vyriausybės veikiančios Nepriklausomų ekspertų patariamosios tarybos posėdyje dėl kaukių dėvėjimo dalyvavęs Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) lektorius, biomedicinos mokslų daktaras Rimas Jankūnas Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ tikino, kad siūlo lauke, išlaikant reikalingus atstumus tarp žmonių, privalomo kaukių dėvėjimo atsisakyti.

Jis teigė, kad jo pozicija nedėvėti kaukių lauke paremta daugybe mokslinių straipsnių.

„Rizika užsikrėsti atsiranda ilgesnio kontakto metu. Jeigu mes prasilenkiame gatvėje, kad ir nėra to atstumo reikiamo, kad ir kelias sekundes, ten nėra rizikos užsikrėsti“, – sakė R. Jankūnas.

Laidos pašnekovas pabrėžė, jog žmonės susikaupę laikytis reikalavimų turi ten, kur jų tikrai reikia.

R. Jankūnas kalbėjo, jog tokia griežta kaukių dėvėjimo prievolė egzistuoja tik Lietuvoje.

„Mūsų regiono kontekstas yra visiškai priešingas, visur yra paprasčiau. Net ir Lenkijoje yra šiek tiek laisviau“, – sakė jis.

Nurodoma, kad Latvijoje apsaugines veido kaukes privaloma dėvėti visose uždarose patalpose, kai joje yra daugiau nei vienas asmuo. Lenkijoje kaukes kaip ir Lietuvoje privaloma dėvėti visose viešose vietose, tačiau yra ir išimčių – parkai, paplūdimiai, miškai yra vietos, kuriuose kaukių galima nedėvėti.

LSMU lektorius R. Jankūnas pabrėžė, kad pagrindinė problema yra ilgalaikis ir artimas kontaktas.

„Reikalingos tokios kaukės, kokių reikia ir ten, kur reikia. Jeigu dedamės kaukes lauke, jos nieko neduoda, tik sukelia nepatogumą. Jeigu dedamės skarelę ant nosies žmonių susibūrimuose, tai mes save apgaudinėjame. Atstumas yra svarbiau nei kaukė“, – pabrėžė R. Jankūnas.

Pašnekovas kalbėjo, kad ir praėjusį pavasarį įvedus nurodymą dėvėti kaukes visose viešose vietose, tiek viduje, tiek lauke, loginio pagrindo neturėjo.

„Kaukės lauke, atmetus rizikingas situacijas, pagrindo niekada neturėjo“, – tikino jis.

„Viduje yra jos reikalingesnės, nei lauke. Kritinė problema viduje yra neakcentuojama ventiliacija, ji turi būti tvarkinga, oras neturi likti ilgai patalpose. Ir kodėl atsirandat verslui nėra tokio reikalavimo? Tegul atsidaro tie, kurie susitvarko ventiliacija, žmonių srautus ir rizika gerokai sumažėja“, – patarimus vardijo LSMU lektorius R. Jankūnas.

Asociatyvi nuotr.

Reikalavimas nuo pat pradžių buvo perteklinis

Su R. Jankūno išsakyta pozicija Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ sutiko ir Kauno technologijos universiteto (KTU) profesorius Dainius Martuzevičius.

Jis priminė, kad pirmiausia ši tvarka buvo įvesta apsidraudžiant, kad neliktų neaiškumų.

„Aš pasirašyčiau po tokiu pasiūlymu. Jei mes prisimintume, kai buvo tas reikalavimas įvestas. Aš jau tada sakiau, kad jis buvo šiek tiek per griežtas, nes didesnė rizika užsikrėsi yra patalpose. O lauke tikimybė užsikrėsti yra maža. Reikalavimas tada įvyko todėl, kad visi iš karto ir vienu metu tas kaukes užsidėtų, įvestas reikalavimas, kad nebūtų interpretacijų“, – praėjusio pavasario įvykius priminė KTU profesorius D. Martuzevičius.

„Ką mes dabar matome, kaip epidemiologija vyksta, kai yra tolimesni atstumai, kaukės jau nebereikia, pritarčiau. Tegul žmonės saugosi. O jei yra didesnis susibūrimas, reikia dėvėti šiuos gaminius“, – aiškino jis.

JAV prezidentas Joe Bidenas jau ne kartą viešumoje matytas su dviem apsauginėmis kaukėmis, tokią idėją siūlo ir Seimo narė, socialdemokratų Rasa Budbergytė.

KTU profesorius teigė, kad antra kaukė tiesiog užtikrina, kad pirmoji bus prispausta tinkamai.

„Čia viskas susiję su tuo, ar mes teisingai užsidedame kauke, jei teisingai užsidedame ją, antra kaukė jau nelabai padėtų. Antroji kaukę pirmą geriau prispaudžia prie veido ir geriau mus saugo. Jei kažkas dėvi dvi kaukes, jau geriau nusipirkti respiratorių“, – sakė D. Matuzevičius.

„Nereikia jaustis kankiniais“

Politikos apžvalgininkas Vladimiras Laučius teigė, kad pasitiki ekspertų nurodymais.

„Nemanau, kad kaukės yra didžiulė problema, dėl kurios reikėtų jaustis kankiniais“, – Žinių radijo laidoje sakė V. Laučius.

Jis priminė, kad kai kuriose Europos šalyse jau yra nurodyta, pavyzdžiui, uždarose patalpose nešioti tik respiratorius, o ne medicinines ar medžiagines veido kaukes.