Kaip LNK žinioms sakė darželio „Mėnulio vaikai“ steigėja Sonata Štelbienė, viena iš auklėtojų po pirmosios vakcinos dozės pasijuto silpnai.

„Viena iš auklėtojų jautėsi labai blogai, po vakcinacijos tą pačią dieną sukilo temperatūra ir buvo beprotiškas galvos skausmas. Tikrai parą laiką žmogus negalėjo net vandens atsigerti, pykino, kvietėsi greitąją pagalbą“, – sakė S. Štelbienė.

Moteris buvo nuvežta į Santaros klinikas, ją medikai nuramino, kad tai – normali organizmo reakcija. Nemalonūs simptomai auklėtojai praėjo per kelias dienas.

Nors ikimokyklinio ugdymo įstaigų atstovai sako, kad darbuotojai džiaugiasi galimybe pasiskiepyti, tačiau pripažįsta, kad informacijos apie galimus šalutinius poveikius trūksta.

„Gali skaudėti ranką, į kurią buvo leidžiama vakcina arba gali sukilti temperatūra, bet nebuvo pasakyta, kad tie reiškiniai bus labai stiprūs. Informaciniame lapelyje parašyta, kad taip bus vienam iš dešimties, bet mūsų atveju nebuvo žmogaus, kuriam tų reiškinių nebūtų – vienokių ar kitokių, stipresnių ar silpnesnių“, – pažymėjo S. Štelbienė.

Siūlo kitaip organizuoti auklėtojų vakcinaciją

Po vakcinos nedarbingumą turėjo apie pusė pasiskiepijusių privačių darželių darbuotojų. Jų atstovai prašo kitaip organizuoti skiepijimą – vakcinuoti ne visus darbuotojus per dieną, o srautus paskirstyti dalimis, nes prastai pasijutus auklėtojoms, kai kuriuose darželiuose kelioms dienoms tiesiog neliko vaikus galinčių prižiūrėti darbuotojų.

„Ta viena skiepijimo diena savaime „iškrito“, kadangi nebuvo, kam dirbti ir gana dideliam skaičiui darbuotojų pasireiškus šalutiniam poveikiui, kitą dieną buvo duoti nedarbingumai, ir vėlgi nebuvo kam dirbti su vaikais dvi ar daugiau dienų. Mūsų prašymas būtų leisti kaitalioti laikus. Kaip mes girdėjome – su sportininkais yra derinama, atsižvelgiant į jų varžybų, treniruočių grafikus“, – atkreipė dėmesį Privačių darželių asociacijos vadovė Ieva Jagminienė.

Dalis pedagogų dėl kolegų gana dažnai patiriamų šalutinių poveikių nori skiepytis ne „AstraZeneca“, o bendrovių „Pfizer“ ir „BioNTech“ sukurta vakcina.

Švietimo ir mokslo profesinės sąjungos pirmininkas Egidijus Milešinas teigė, kad pedagogai pasigenda aiškios informacijos, kodėl vakcinų negali rinktis.

„Prieš pat vakcinacijos pradžią iš aukščiausių pareigūnų mes išgirdome, kad visi Lietuvos piliečiai galės pasirinkti, kuria vakcina nori vakcinuotis, tik svarbiausia vakcinuotis. Kada prasidėjo vakcinacija, to pasirinkimo jokio nėra“, – pažymėjo E. Milešinas.

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba ramina: jausti šalutinius poveikiusnormalu

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba skaičiuoja, kad nuo gruodžio 27 dienos, kai pradėti skiepyti medikai, pranešimų dėl šalutinio poveikio užregistruota daugiau nei 700. Tai visų trijų vakcinų gamintojų šalutiniai poveikiai.

„Kalbant apie „Pfizer“ „BioNTech“ vakciną, ten buvo fiksuota, kad daugiau nei 80 proc. pacientų pasireiškė injekcijos vietoje skausmas, jautrumas kažkoks. Daugiau nei 60 proc. žmonių, kurie gavo tą vakciną, – nuovargis, daugiau nei pusei – galvos skausmas, daugiau nei 30 proc. – raumenų skausmas, šaltkrėtis, apie 20 proc. – raumenų skausmas. Tos reakcijos kartojasi visoms vakcinoms“, – LNK sakė Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos patarėja Sonata Stankevičiūtė.

Ji atkreipė dėmesį, kad tokia organizmo reakcija – visiškai normali ir parodo, kad imuninė sistema pradėjo gaminti antikūnus, o nemalonūs simptomai turi praeiti per kelias dienas.

Pastebėta, kad daugiau šalutinių poveikių pasireiškia po pirmos „AstraZeneca“ vakcinos dozės.

„AstraZeneca“ vakcina po antrosios dozės tie pojūčiai turėtų būti silpnesni. Bent jau taip buvo klinikiniuose tyrimuose, kuriais remiantis vakcina užregistruota“, – sakė S. Stankevičiūtė, pažymėjusi, kad visų trijų gamintojų ES naudojamos vakcinos yra saugios.