Tą jis pareiškė po pokalbio vaizdo skambučiu su Moldovos prezidente Maia Sandu.

„Prezidento rinkimų rezultatai Moldovoje parodė, kad šalies žmonės tikisi pokyčių. Tvirtai palaikome prezidentės inicijuojamą demokratinių reformų darbotvarkę, ypač teisingumo vykdymo, kovos su korupcija, finansų srityse“, – trečiadienį išplatintame Prezidentūros pranešime cituojamas G. Nausėda.

Lietuvos vadovas teigė toliau sieksiąs burti Europos valstybių vadovus, palaikančius Moldovos prezidentę bei jos inicijuojamus demokratinius pokyčius šalyje.

Anot Prezidentūros, 2020-ųjų gruodį G. Nausėda inicijavo bendrą deklaraciją su Latvijos, Estijos, Čekijos, Lenkijos, Rumunijos ir Slovakijos vadovais, kuria išreikštas palaikymas M. Sandu iniciatyvoms stiprinti demokratines vertybes, pagrindines laisves ir teisinės valstybės principus šalyje.

Lietuvos ir Moldovos lyderiai taip pat aptarė Europos Sąjungos Rytų partnerystės politikos darbotvarkę, pasirengimą šiais metais vyksiančiam Rytų partnerystės viršūnių susitikimui ir vakcinavimo pažangą šalyse.

G. Nausėda paskatino Moldovos vadovę imtis aktyvios lyderystės, stiprinant santykius su ES, taip pat ir toliau puoselėti aktyvų bendradarbiavimą su kitomis Rytų partnerystės valstybėmis, taip formuojant bendrą viziją ir atstovaujant jai ES institucijose.

Be kita ko, Lietuvos vadovas pabrėžė keliąs vakcinų prieinamumo Rytų partnerystės valstybėms klausimą aukščiausiu ES lygmeniu.

„Europos Komisijos pasiūlytas mechanizmas, užtikrinantis vakcinų tiekimą ES kaimynystės, ypač Rytų partnerystės, valstybėse, galėtų tapti nauju proveržiu, stiprinant ryšius tarp ES ir kaimynystės šalių“, – sakė jis.

Prezidentai aptarė priemones kovoje su pandemijos padariniais ekonomikai, ypač smulkiajam ir vidutiniam verslui, sutarė, kad prasmingas aktyvesnis bendradarbiavimas kovojant su dezinformacija, kibernetinėmis bei hibridinėmis grėsmėmis.

Moldovos lyderė pakvietė G. Nausėdą apsilankyti Moldovoje, kai tik aplinkybės leis tai įgyvendinti.

Prezidentas planuoja pavasarį aplankyti visas asocijuotąsias ES Rytų partneres – Ukrainą, Sakartvelą ir Moldovą.

M. Sandu Moldovos prezidente išrinkta pernai lapkritį.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (75)