Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisija konstatavo, kad visam gyvenimui suluošintam vaikui ir jo tėvams ligoninė turi išmokėti 180 000 eurų. Tiek berniuko tėvai, tiek jų advokatas teigė, kad tai graudžiai maža suma. Įvairioms reabilitacijoms užsienyje, kurios bent šiek tiek padėtų visiškos negalios sūnui, tiek pinigų pakaks vos keleriems metams. Šeima svarsto su Respublikine Panevėžio ligonine bylinėtis teisme dėl didesnės sumos.

2019-ųjų birželio 22-oji panevėžiečių Živilės ir Egidijaus šeimai turėjo tapti viena laimingiausių dienų, sulaukus pirmagimio Marko Jono. Tačiau tėvai niekada neišgirs jo kalbančio, nepamatys jo žingsnių. Marko Jono gyvenimas – ištisa kančia ir nuolatinės kelionės po šalies ligonines. Berniukas nevaikšto, nesėdi, nekalba, jis nemato, vaiką kankina epilepsijos priepuoliai ir daugybė kitų sveikatos sutrikimų. Iš esmės vegetacinės būklės likusio berniuko tėvai įsitikinę: jų pirmagimis pasaulį būtų išvydęs sveikas, jei Respublikinėje Panevėžio ligoninėje mamai cezario pjūvio operacija būtų atlikta bent pora valandų anksčiau.

Nors ligoninė savo kaltę neigė, tvirtindama, kad gimdymą priėmusi gydytoja – ilgametę darbo patirtį turinti savo srities profesionalė, tačiau šią savaitę vykusiame Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisijos posėdyje pripažinta, kad mažylio neįgalumą ir sunkią sveikatos būklę lėmė būtent gydytojos veiksmai. Nors tėvai prašė priteisti milijoną eurų, komisija nusprendė, kad Respublikinė Panevėžio ligoninė vaikui turi sumokėti 100 tūkst., o abiem tėvams – po 40 tūkst. eurų neturtinės žalos. Abi pusės dar turi trisdešimt dienų sprendimui apskųsti.

Vienintelis šeimos išlaikytojas

Marko Jono tėtis Egidijus M. teigė, kad tai ne ta suma, kurios šeima tikėjosi. Sūnus suluošintas visam gyvenimui, jo sveikatos bėdos nesibaigs po metų ar penkerių. Tėvų didžiausias rūpestis – suteikti vaikui kiek įmanoma komfortiškesnį gyvenimą ir galimybes bent mažais žingsneliais judėti į priekį.

„Tos galimybės priklauso tik nuo finansinių išteklių. Užsienyje yra daugybė reabilitacijos klinikų, kuriose net ir tokiems sunkiems ligoniukams padeda stiprėti. Mes puikiai suprantame, kad savo sūnaus ant kojų nepastatysime, jis niekada nebus sveikas vaikas, bet net jei vienu procentu jo sveikatos būklė pagerės, jau bus pasiekimas“, – kalbėjo Egidijus M.

Jis pasakojo, kad dvi savaitės geriausiose reabilitacijos klinikose Europoje kainuoja apie 800 eurų, taip pat papildomų išlaidų reikia kelionėms ir pragyvenimui. Tam, kad būtų pasiektas geriausias rezultatas, per metus rekomenduojama apsilankyti du tris kartus. Tačiau dabar jaunai šeimai apie tokią pagalbą savo sūnui galima tik pasvajoti. Marko Jono mama Živilė 24 valandas per parą privalo būti prie sūnaus ir juo rūpintis. Nuolatinės kelionės po gydymo įstaigas ir bemiegės naktys taip išvargino, kad ir pačiai reikalinga medikų pagalba. Vienintelis šeimos maitintojas – Egidijus. Kad išlaikytų šeimą, jam tenka važinėti dirbti į užsienį, o vaikelio sveikatai pablogėjus, pačiupus lagaminą lėkti atgal.

„Galimybių padėti vaikui yra, bet jas riboja finansai. Patiems vežioti sūnų į reabilitacijos klinikas būtų per sunku. Todėl tikėjomės, kad gauti pinigai kaip kompensacija už sūnaus suluošinimą padės tą padaryti. Tačiau tų 100 tūkst. užteks geriausiai dvejiems trejiems metam. Dar svarstysime, ar šį sprendimą skųsime“, – sakė Egidijus.

Pavėluotas cezario pjūvis

Pasak suluošinto berniuko tėčio, šeima jau pavargo nuo bylinėjimosi, teismo procesai vargina, tačiau tėvus labiausiai skaudina, kad Respublikinės Panevėžio ligoninės administracija kratosi atsakomybės. Net kelios komisijos pripažino, kad jei ne gimdymą priėmusios gydytojos klaida, tokių pasekmių nebūtų buvę. Tą birželio 21-ąją Živilei buvo skirti medicininiai preparatai gimdymo veiklai paskatinti, vaisiaus būklė buvo sekama registruojant kardiotokogramą. Viskas buvo gerai, tačiau vakare, pasikeitus pamainai, prasidėjo tikra drama, apvertusi jaunos šeimos gyvenimą aukštyn kojomis. Gydytoja, net ir matydama patologinę kardiotokogramą, jos tinkamai neįvertino ir neskubėjo imtis skubių veiksmų. Cezario pjūvį atlikti pavėluota dviem valandomis.

Vaikelis nepasveikino pasaulio garsiu verksmu – gimė suglebęs, nekvėpuojantis, nuolat iš burnos atpilantis žalius vandenis. Iš vaikelio medikai išsiurbė daug tokio pat žalio skysčio. Kūdikis buvo pamėlęs. Pasak tėčio, pagal APGAR skalę naujagimis įvertintas vos 2–3 balais iš 10-ies. Kūdikis buvo skubiai išvežtas į Santaros klinikas. Medikai atskubėjusiam vyrui iš karto pasakė, kad vaiko būklė labai bloga. Berniukas buvo gydomas didelėmis antibiotikų dozėmis, jam skirti psicholeptikai, maitintas per zondą, vėliau per gastrostomą. Nesant pakankamo čiulpimo reflekso, jam atlikta perkutaninė endoskopinė gastrostomija.

Nesulaukė nė atsiprašymo

Anot Egidijaus, sostinės medikai neslėpė juodžiausių kūdikio perspektyvų ir drąsino jaunus tėvus nenuleisti rankų, eiti į priekį.

„O Panevėžio ligoninė nesugebėjo nė karto atsiprašyti. Kiekviena išvada jiems buvo nepalanki, bet jie visuomet kategoriškai tvirtino, kad gydytoja, priėmusi gimdymą, buvo patyrusi ir kompetentinga. Net ir per paskutinį posėdį ligoninės atstovas tvirtino, kad gydytoja tikra profesionalė ir visą gimdymą stovėjo šalia, niekur nesitraukė, nors patys puikiai žino, kad taip nebuvo“, – pasipiktinimo neslėpė Egidijus.

Jo teigimu, ligoninė išsitraukė ir kitą kozirį – Pacientų sveikatai padarytos žalos nustatymo komisijos posėdyje bandė įrodinėti, kad reikia dar pasigilinti į nėščiosios medicininės kortelės istoriją. Mat moteris buvo pastojusi po dirbtinio apvaisinimo.

„Pas juos ta kortelė buvo pusantrų metų, o dabar tik atsibudo, nes neva dirbtinis apvaisinimas yra kone ėjimas prieš gamtą. Tokie jų argumentai visiškai niekiniai – visas nėštumas buvo labai sklandus, tai puikiai matosi toje nėščiosios kortelėje. Užuot atsiprašę ir ieškoję kompromiso, jie užsispyrusiai tvirtina, kad ligoninės kaltės nėra. Nors visi šeši Žalos nustatymo komisijos nariai vienbalsiai priėmė sprendimą, kad tai yra ligoninės klaida, už kurią ji privalo atsakyti“, – sakė Egidijus.

Teismų praktikos nėra

Šeimos interesus ginantis medicinos advokatas Modestas Sriubas teigė, kad išties labai sunku įvertinti, kokia pinigų suma galėtų kompensuoti vaikui padarytus tokio masto sužalojimus. Šiuo atveju mediko klaidų pasekmės labai sunkios, vaiko sveikatai padaryta didžiulė neatitaisoma žala.

„Tikėjomės bent vaikui didesnės neturtinės žalos atlyginimo. Jam nustatytas sunkus neįgalumas ir prognozės pasveikti yra nepalankios. Abejoju, ar tokios sumos pakaktų visam gyvenimui, juk vaikui reikės nuolatinės priežiūros, medikamentų, reabilitacijos procedūrų“, – kalbėjo M. Sriubas.

Jo teigimu, nėra tokios teismo praktikos esant tokiems sunkiems sužalojimams. Prieš maždaug penkiolika metų buvo plačiai nuskambėjusi Marijampolės dvynukų nudeginimo ligoninėje istorija. Tačiau vaikučiai pasveiko, jų sveikata nebuvo suluošinta taip, kaip nutiko šiuo atveju. Tąkart vienam iš sunkiai apdegintų dvynių skirta 200 tūkst. litų, o abiem tėvams po 50 tūkst. litų kompensacija. Anot advokato, reikia įvertinti, kad ne tik per tą laiką pakito pinigų vertė, bet šiuo atveju nuo berniuko negalios yra visiškai priklausoma mama – tikriausiai ji niekada negalės grįžti į darbą, nes sūnui reikalinga nuolatinė globa ir slauga.

„Šis berniukas niekada nelakstys. Jis liks visam gyvenimui neįgalus. Tai nėra tapatūs dalykai. Tad ir atspirties taškas yra ne pinigų suma, o toks sunkus sveikatos sužalojimas“, – pabrėžė advokatas.

Lauks ligoninės sprendimo

Pasak M. Sriubo, išeitis galėtų būti ir taikos sutartis su ligonine, tačiau iš šios nėra sulaukę tokio pasiūlymo. Net atsiprašymo tėvai nesulaukė.

„Ligoninės administracija net nesigėdijo už dokumentų kopijas paprašyti pinigų iš tėvų, nors žino, kokia sunki šeimos situacija. Ligoninė į šią istoriją žiūri tik iš finansinės pusės, bet nemato šeimos tragedijos, kurią sukėlė netinkamas pareigų atlikimas“, – teigė advokatas.

Pasak jo, kol kas bus laukiama ligoninės sprendimo, ar jie ryšis teismui įrodinėti, kad Žalos nustatymo komisijos priteista suma yra per didelė. Jeigu nepavyks taikiai sutarti ir byla persikels į teismą, gali išaugti ne tik neturtinės žalos suma, bet ir procesinės palūkanos bei bylinėjimosi išlaidos.

„Jeigu bent viena pusė nesutiks su tokiu sprendimu, visas procesas persikels į teismą ir tai gali užtrukti apie porą metų. Su nukentėjusio vaikučio šeima dar pasitarsime, kokios taktikos imsimės, bet pirmiausia turime išsiaiškinti, kokia ligoninės pozicija“, – sakė M. Sriubas.

Nesupranta, kodėl taip nutiko

Vaiko suluošinimu pasibaigusį gimdymą priėmusi gydytoja akušerė-ginekologė darbą Respublikinėje Panevėžio ligoninėje paliko šių metų spalį. Kiek anksčiau medikė „Sekundei“ teigė darbovietę, kuriai atiduoti daugiau nei keturi dešimtmečiai, palikusi dėl šeimą užklupusios nelaimės – sunkiai susižeidus vyrui. Gydytoja pasakojo prisimenanti gimusį neįgalų vaikelį, tačiau aiškino negalinti atsakyti, kodėl taip įvyko.

„Tą atvejį prisimenu, bet kaip tai įvyko, ar per vėlai, ar laiku buvo atliktas cezario pjūvis, negaliu atsakyti. Sprendimą priėmiau ne aš viena, sprendimus priimam dviese. Man labai gaila šeimos. Noriu jų labai atsiprašyti. Labai išgyvenu dėl jų. Baisiau turbūt nebūna, bet taip kartais atsitinka. Nežinau, kodėl taip nutiko“, – „Sekundei“ teigė šiuo metu kitame mieste dirbanti ginekologė.

Ligoninė užjaučia tėvus

Vytautas Riaubiškis, Respublikinės Panevėžio ligoninės komunikacijos specialistas:

Respublikinės Panevėžio ligoninės kolektyvas labai apgailestauja dėl įvykusio gimdymo, kurio metu pil. E.M ir Ž.J. gimė kūdikis su negalia.

Žalų nustatymo komisijos posėdis įvyko vasario 11 d., kurio metu buvo priimtas atitinkamas sprendimas šiuo klausimu.

Respublikinė Panevėžio ligoninė nuolat bendradarbiauja su kompetetingomis institucijomis, tačiau kol kas nėra gavusi oficialaus Žalų nustatymo komisijos posėdžio dokumento, kuriuo mūsų gydymo įstaiga būtų oficialiai informuojama apie komisijos priimtą sprendimą šiuo klausimu. Gavę Žalų nustatymo komisijos sprendimą, atidžiai jį išnagrinėsime ir tuomet spręsime dėl tolimesnių ligoninės veiksmų.

Mūsų gydymo įstaiga, nenorėdama dar labiau skaudinti tėvų, kuriems šiuo metu ir taip yra labai sunku, šiuo metu susilaikys nuo priešlaikinių komentarų.

Suprantame tėvų nuoskaudą dėl šio nemalonaus incidento ir ligoninės bendruomenės vardu nuoširdžiai užjaučiame Juos. Ligoninės kolektyvas deda ir ateityje dės visas pastangas, kad tokie ir panašūs nemalonūs atvejai nepasikartotų.