Prieš atsistatydindamas iš pareigų, praėjusį pavasarį S. Malinauskas taip pat ėjo Ekstremalių situacijų valdymo centro visuomenės informavimo grupės vadovo pareigas. Todėl jis įvertino ir dabartinę pandemijos valdymo politiką.

„Šios Vyriausybės skirtumas nuo praėjusios Sauliaus Skvernelio Vyriausybės yra tas, kad šitai Vyriausybei dar ketverius metus reikės valdyti situaciją, prisiimant atsakomybę. Tai jiems rizikuoti yra labai sudėtinga tomis bangomis, nes nebus galima pasakyti: atlaisvinome viską prieš rinkimus, dabar viskas pasikeitė ir dabar kalti buvę, o priešinga pozicija sakys – atėjo Šimonytė ir viską sugadino“, – teigė jis.

Paragino merus neužsiimti politika

Praėjusią savaitę po Širvintų rajono merės Živilės Pinskuvienės išplatinto pranešimo apie susirgimų statistiką, Statistikos departamentas išplatino savo atsakymą, kuriame politikės skelbtą informaciją pavadino melagienomis. Merė tikino, kad Širvintų rajone susirgimų koronavirusu skaičius yra mažesnis, nei rodo oficiali statistika. Jos pavyzdžiu pasakė ir kiti merai.

„Iš tiesų mes turime bėdų su statistika, tai pripažino ir Sveikatos apsaugos ministerija (SAM), ministras. Mes turime nesudertintas sistemas. Problema yra vienintelė: siekiant politinių dividendų, tu randi spragą, kurią išeskaluoji kitiems, kad atrodo, kad Lietuvoje apskritai situacija yra nevaldoma, visi skaičiai suklastoti ir taip toliau.

Skirmantas Malinauskas

Atsakymas čia labai paprastas: tie skaičiai, naujų atvejų skaičiai, pagal kuriuos uždaromos savivaldybės, ribojamas judėjimas, imamasi kitų priemonių, jie yra pakankamai tikslūs. Problema, kuri egzistavo – tu gali persirgti, o paskui jau nebesužymi tinkamai medicinos įstaigos, kad žmogus yra pasveikęs, galbūt dėl to, kad rizikuoti nenori tokią diagnozę skelbti, galbūt mano, kad tai yra tiesiog nebūtina.

Tada merai, ne tik ponia Pinskuvienė, bet ir Palangos meras, ir kiti merai pradėjo sakyti: palaukite, pažiūrėkite, pas mus atvejų yra žymiai mažiau nei iš tikrųjų skelbiama. Dėl ko merams labai naudinga sakyti, kad situacija savivaldybėse yra gera, žiūrėkite – mus apgaudinėja“, – aiškino jis.

S. Malinauskas ragino savivaldos atstovus šioje vietoje nepolitikuoti.

S. Skvernelio politiniai manevrai – apriboti

S. Malinauskas patikino, kad palaiko ryšius su buvusiu premjeru. Kartu jis atskleidė ir savo požiūrį į valstiečių suformuotą šešėlinę Vyriausybę.

Saulius Skvernelis

„Neslėpsiu, kad bendrauju su Sauliumi Skverneliu. Matau du aspektus. Pirmas dalykas, taip iš vienos pusės tai geras piarinis viešųjų ryšių žingsnis. Daug kas sako, kad visi nemėgsta valstiečių. Įsivaizduokite, jeigu dabar būtų šešėlinė Vyriausybė, kur Gabrielius Landsbergis būtų premjeru paskelbtas, ar tai būtų geras piarinis žingsnis konservatoriams, ar ne, vien dėl to, kad tas žmogus neturi didelio pasitikėjimo visuomenėje.

Ramūnas Karbauskis šioje vietoje labai aiškiai pasakė: Sauliaus Skvernelio nebelieka, jo komandos žmonių nebelieka, nes buvo konkrečiai išmesti ir Linas Kukuraitis, kuris buvo socialinės apsaugos ir darbo ministras, ir į ekonomikos ir inovacijų ministrus teiktas kažkada Lukas Savickas. Kas atsitiko? Karbauskis susiformavo tiesiog savo partinę, praktiškai iš esmės partinę, „kišeninių“ žmonių kompaniją“, – nurodė S. Malinauskas.

Kokia situacija su S. Skverneliu? Pasak jo, tai jam yra didžiulis akibrokštas, nes jis buvo gana sėkmingai veikusios Vyriausybės ministru pirmininku.

„Tai tu jam tiesiog pasakai – žiūrėk, tavo laikas pasibaigė, partijos pirmininkas ateina ir užima šitą poziciją. Žinau, kad S. Skvernelis pats nesutiko. Bet kitas klausimas, kas toliau? Nemanau, kad tai yra dirbtinis konliktas, bet S. Skvernelio galimybės manevrui yra labai mažos. Mes turime partiją, kuri yra vieno žmogaus – R. Karbauskio. Būčiau nustebęs jei pavyktų išsilaikyti frakcijai tokiai, kokia ji yra, taip pat su S. Skverneliu ir jo komanda iki kadencijos pabaigos (...)“, – apie valstiečių skilimo galimybę užsiminė jis.

Kartu S. Malinauskas pripažino, kad valstiečių frakcijoje yra du flangai. Tačiau liberalesnis flangas, kuriam ir priklauso buvusio premjero žmonės, yra labai mažas. Pasak jo, galimai nesusirinktų net septyni žmonės.

Ramūnas Karbauskis

„Mes matome dabar, kas būtų, jeigu ateitų R. Karbauskis „prie valdžios“. Klausimas, ar žmonės, net ir tie, kurie balsavo, pavyzdžiui, už S. Skvernelį, už valstiečius, ar juos tai žavi. Ar žavi, pavyzdžiui, juos Arvydas Vaitkus susisiekimo ministro kėdėje, kuris buvo šalintas už interesų konfliktą iš Klaipėdos jūrų uosto, o dabar Klaipėdos jūrų uostas bus tiesiogiai pavaldus. Tai yra absurdas“, – sakė S. Malinauskas.

Prezidentas – įspraustas į kampą

S. Malinauskas išsakė savo požiūrį į konservatorių ir prezidento nesutarimus, kas turėtų atstovauti Lietuvai Europos Vadovų Taryboje (EVT). Šiuo metu į EVT vyksta prezidentas, tačiau valdančiųjų atstovai tikina, kad tai daryti turėtų premjerė.

„Akivaizdu, kad jeigu yra klubai, kurie susiję labiau su vykdomąja valdžia ir Vyriausybe, galbūt būtų tiesiog praktiškiau, kad ten važinėtų, nesvarbu, koks tas premjeras yra – kairės, dešinės. Bet važiuotų tie žmonės, kurie paskui tuos sprendimus galėtų priiminėti.

Antras dalykas, visiškai akivaizdu, kad prezidentas ir aš tą prognozavau, kad prezidentas bus tikrai įspaustas į kampą, nes užsienio reikalų ministras yra stiprus partijos lyderis, turintis pakankamai didelį palaikymą, premjerė buvusi kandidatė į prezidentus.

Gitanas Nausėda

Situacija yra tokia, kad Gitano Nausėdos nuomonė mažai kam rūpi. Tai net nėra karas su prezidentu. Mano galva, konservatoriai tiesiog susigrąžina galias ten, kur jiems tos galios yra reikalingos“, – aiškino S. Malinauskas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (854)