„Stebint aplinką norisi tikėti politikais ir tais, kurie kalba, kad Lietuva yra geriausia pasaulyje arba ES vieta startuoliams, inovacinė, bet, deja, privalu konstatuoti, paskutinius keletą metų klimatas startuoliams Lietuvoje blogėjo“, – taip pirmadienį „Žinių radijuje“ startuolių situaciją šalyje apibūdino I. Laursas.

Paklaustas, kokios pagrindinės priežastys lemia prastėjančią aplinką, investuotojas teigė, kad tai yra biurokratija, korupcija ir „dominuojančių bankų diskriminacija“.

„Dabar startuoliui atidaryti sąskaitą banke, turint nors vieną išorinį užsienio investuotoją, praktiškai neįmanoma. Situacija prastėja. Man labai norėtųsi, kad tie žodžiai, retorika, kurią skaitome laikraščiuose, giriamės pasauliui, vis dėlto sutaptų su realybe. Tikiuosi, kad po truputėlį tai pradės keistis“, – sakė verslininkas.

Pasak jo, kiekvienu atveju teikiant patarimus startuoliams, yra įvertinami specifiniai parametrai, tačiau, pripažįsta I. Laurs, vis dažniau yra rekomenduojama savo verslo pradžiai pasirinkti kitą šalį.

„Reguliacijos, biurokratija, korupcija, bankai – čia yra dažniausios priežastis, dėl kurių, išanalizavę konkretų startuolį su konkrečia idėja, planais, investuotojais, dažnai pasirenkame rekomenduoti ne Lietuvą“, – pripažino I. Laurs.

Investuotojo teigimu, skambūs žodžiai, esą Lietuva yra sukūrusi palankiausias sąlygas startuoliams, skiriasi nuo realybės.

„Tiek valdžios, tiek akademinio pasaulio, tiek stambių korporacijų retorika yra vienoda – mes geriausi, palankiausi, (…) o tikrieji sprendimai, kai reikia suteikti leidimą, atidaryti banko sąskaitą, validuoti užsienio investuotoją, kuris yra Amerikoje – kai prieinama prie praktinių, konkrečių dalykų, deja, elgiamės visiškai kitaip, nei deklaruojama“, – konstatavo I. Laurs.

Jis neslėpė, kad, vien jo turimais duomenimis, į Lietuvą per pastaruosius metus nepateko milijonai eurų investicijų.

„Mano žiniomis, per paskutinius metus šimtais milijonų eurų investicijų nepateko į Lietuvą dėl šių konkrečių mano išvardintų priežasčių. Čia yra konkrečios kompanijos su konkrečiomis intencijomis investuoti, įsikurti, nepraėjusios tų barjerų, kuriuos aš paminėjau“, – pridūrė I. Laurs.