„Viskas užsidarę, mano renginių, kuriuos darydavau Lietuvoje, nėra šansų daryti. Darbo nėra, tai ką daugiau veikti? Keliauti“, – tvirtino pašnekovas.

Į lėktuvą, skrendantį iš Lietuvos, M. Bertulis pastarąjį kartą sėdo dar prieš Kalėdas: „Dar turiu su savimi kalėdinį megztuką, tik nežinau, ar dar kada užsidėsiu jį“.

Laidoje „Jūs rimtai?“ kas savaitę apžvelgiamos svarbiausios savaitės naujienos, viena jų – sugriežtinta į Lietuvą grįžtančių keliautojų kontrolė. „Čia tokia skaudesnė naujiena, – nusijuokė M. Bertulis. – Nematau didelės logikos, nes tokios griežtos tvarkos nelabai kur mačiau pasaulyje, kad reikia darytis testą, kuris nieko nereiškia ir jei testas neigiamas, vis tiek turi karantinuotis. Labai griežta tvarka, bet jei tokios tvarkos reikia, reikia logiškai priimti ją.“

M. Bertulis išvyko iš Lietuvos dar tuomet, kai tokios griežtos kontrolės nebuvo ir vis keliauja ten, kur buvimo ar atvykimo sąlygos yra švelnesnės. „Bus kaip bus, jei reikės karantinuotis, karantinuosiuos, bet tokios naujienos nevilioja grįžti“, – kalbėjo „Kitokių pasikalbėjimų“ prodiuseris.

Tiesa, ši jo kelionė – ne pirma pandemijos metu. Ir pernai jis keliavo keliasdešimt dienų. Beje, keliavo už Atlanto. „Europa yra labai degantis žemynas, jei kalbame apie koroną. Į Europą dabar turbūt sunkiausia patekti. Į Šiaurės ar Pietų Ameriką dar pakankamai lengva, nors kai kurios šalys, pavyzdžiui, Argentina, yra visiškai užsidariusios nuo turistų. Suprantu, kai šalys užsidaro nuo turistų, bet vietiniams grįžti ten jokių problemų nėra. Į tą pačią Ameriką dabar patekti nebūtų taip sunku kaip į Lietuvą, nors ten yra visokių reikalavimų, – vardijo keliautojas. – Dabar skridau į Kolumbiją, tai pirmą kartą reikėjo pasidaryti testą ir gauti neigiamą atsakymą.“

M. Bertulis pabrėžė, kad tai buvo pirmas jo testas per visą šią kelionę, į kitas savo pasirinktas kelionės vietas patekdavo pakankamai lengvai, nors neslepia, prieš sukdamas į kairę ar į dešinę pasidomėdavo, kur reikalavimai švelnesni.

Šiuo metu Lietuvoje daugelis laukia nuo pirmadienio atsidarysiančių kirpyklų ir kai kurių parduotuvių, turinčių įėjimus iš lauko, o Kolumbijoje viešintis M. Bertulis teigia, kad ten gali ramiai pabūti ir bare, ir kavinėje, tik didesnių renginių ir ten, jo teigimu, nevyksta. „Į barą, į restoraną galima nueiti, būni su kauke, kol atneša vandens ar kažko. Kaip senais gerais laikais Lietuvoje. Bet lauke dauguma su kaukėmis, gal mažesniuose miesteliuose mažiau, bet didesniuose žmonės gana pavyzdingi. Aišku, nemažai ir pimpianosių“, – nusijuokė pašnekovas.

Visą pokalbį su Mantu Bertuliu, kuris nuo gruodžio jau pabuvo ne tik Kolumbijoje, bet ir Turkijoje, Kosta Rikoje ir JAV, rasite laidos „Jūs rimtai?“ įraše.

Primename, kad Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) sugriežtinus koronaviruso (COVID-19) plitimo valdymo priemones keliautojams, atvykstantiems ir grįžtantiems į Lietuvą, nuo pirmadienio oro, jūrų uostuose bus taikomos papildomos medicininės-karantininės kontrolės procedūros. Numatyta, kad keliautojai, kurie nebus atlikę testo COVID-19 ligai nustatyti, iškart bus registruojami tokiam tyrimui, taip pat sugriežtintos anketos, skirtos keliautojams, duomenų tikrinimo procedūros.

NVSC primena, kad visi keliautojai privalo užpildyti keliautojams skirtą anketą ir turėti užpildytos elektroninės anketos patvirtinimą – vadinamąjį QR kodą. Specialistai sutikrins, ar anketoje pateikti duomenys sutampa su asmens duomenimis, todėl visi keleiviai duomenis, pildydami anketą, raginami pateikti atsakingai ir sąžiningai tam, kad netektų gaišti papildomo laiko oro ar jūrų uoste. Siekiant išvengti nesklandumų, rekomenduojama elektroninę formą užpildyti ne vėliau negu likus 24 val. iki kelionės.

Taip pat su savimi keleiviai turi turėti dokumentus, įrodančius, kad prieš atvykdami į Lietuvą (48 val. iki atvykimo) atlikto testą COVID-19 ligai nustatyti. Jei tyrimą žmogus planuoja atlikti Lietuvoje, rekomenduojama iš anksto užsiregistruoti tyrimui Karštąja koronos linija 1808. Jei keleiviai to nebus padarę, NVSC specialistai juos užregistruos koronaviruso diagnostiniam tyrimui į mobiliuosius punktus. Ar keliautojai nuvyks atlikti tyrimo, bus tikrinama – to nepadariusiems gali grėsti administracinė atsakomybė, kadangi tokio tyrimo atlikimas yra privalomas.

Jei žmogus yra persirgęs – su savimi oro ar jūrų uoste turėti gydymo įstaigos pažymą apie tai, kad jam COVID-19 liga buvo patvirtinta atlikus laboratorinį tyrimą ne seniau nei prieš 90 dienų iki grįžimo / atvykimo į Lietuvą. Jei žmogus paskiepytas – dokumentus, įrodančius, kad tai padaryta pagal pilną skiepijimo schemą. Dokumentai turi būti su vertimu į lietuvių, anglų ar rusų kalbą. Iš bet kurios valstybės atvykusiems asmenims privaloma 14 dienų izoliacija. Galimybė ją sutrumpinti numatyta ne anksčiau nei 10 dieną, savo lėšomis atlikus testą COVID-19 ligai nustatyti ir gavus neigiamą atsakymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (138)