Kauno apylinkės teismo Kaišiadorių rūmų teisėjas Ričardas Juodis paskelbė, nors ir buvo įrodyta, kad Pravieniškių pataisos namuose dirbanti moteris pažeidė Kelių eismo taisykles (KET), kai vairuodama automobilį nesustojo prieš geležinkelio pervažą esantį STOP ženklą, tačiau jai skirta baudžiamojo poveikio priemonė uždrausti vairuoti transporto priemones dviems mėnesiams yra per griežta.

Ši Pravieniškių kaime esanti geležinkelio pervaža ilgą laiką neveikė, ši trasa jau spėjo apaugti ne tik didžiulėmis žolėmis, bet ir medžiais, o nuo sausio 7 d. Kaišiadorių rajono savivaldybės administracijos sprendimu kelio ženklą STOP buvo nuspręsta panaikinti.

„Byloje yra susidariusios išskirtinės ir ypatingos aplinkybės“, – nutarime pakeisti Kaišiadorių policijos priimtą nutarimą nurodė teisėjas. Ir už KET pažeidimą nubaustai moteriai paliko galioti tik skirtą 180 eurų baudą. Pažeidėja šios sankcijos neginčijo ir baudą sutiko sumokėti, tačiau buvo įsitikinusi, kad policijos pareigūnai nepagrįstai jai dviems mėnesiams uždraudė vairuoti transporto priemones.

Delfi dar lapkritį rašė, kad geležinkelio trasa jau daugiau kaip metus nevažiuoja šilumvežis, anksčiau kursavęs du kartus per savaitę, tačiau kelio ženklas prie neveikiančios geležinkelio pervažos nebuvo panaikintas, o policijos pareigūnai Pravieniškėse ėmė nuolat rengti reidus ir bausti KET nesilaikančius vairuotojus.

Su tokia situacija susidūrę Pravieniškių gyventojai ir šiame kaime įsikūrusių pataisos namų darbuotojai piktinosi, kad nei Kaišiadorių rajono valdžiai, nei policijai realybė visiškai nerūpi – tiek kartų prašyta panaikinti kelio ženklą STOP, tačiau į tai nebuvo reaguojama. Ir tik tuomet, kai Kalėjimų departamentui pavaldi valstybės įmonė „Mūsų amatai“ praėjusių metų lapkritį savivaldybei parašė raštą, jog neprieštarauja kelio ženklo panaikinimui, darbai pajudėjo. Sausį Eismo saugumo komisija nutarė ženklą panaikinti, todėl jis jau turėjo būti nukeltas.

Praėjusių metų pabaigoje Pravieniškių kaime, kur yra įrengti pataisos namai, ėmė lankytis daug čia negyvenančių asmenų, todėl seniūnijos darbuotojai kreipėsi į policijos pareigūnus ir paprašė prižiūrėti tvarką. O tuo pačiu policininkai ir surengė reidus prie geležinkelio pervažos – buvo nubausti tie, kurie nesustojo prieš pervažiuodami pervažą.

„Jeigu neklystu, reide dalyvavo pareigūnas, kuris gyvena Pravieniškėse ir gerai žino, kad traukiniai ten nejuda, tad kyla pagrįstas klausimas – kodėl taip primygtinai ieškoma pažeidimo“, – stebėjosi buvęs ilgametis Vilniaus teisėjas Pavelas Borkovskis, šiuo metu dirbantis advokatu.

Tarp nubaustųjų buvo ir pataisos namų darbuotoja, kurią P. Borkovskis gynė teisme. Už tai, kad važiuodama automobiliu nesustojo prie pervažos, moteriai buvo skirta 180 eurų bauda ir teisės vairuoti transporto priemones atėmimas dviem mėnesiams. Tai – švelniausia sankcija, nes šiuos KET reikalavimus pažeidusiems asmenims Administracinių nusižengimų kodekse numatyta sankcija iki šešių mėnesių, o bauda – iki 280 Eur.

Policijos nubausta moteris pasakojo, kad tądien automobiliu važiavo iš darbo pataisos namuose į namus Kaune.

„Iš paskos važiavo policijos automobilis, tądien buvo surengtas reidas – ir vos tik pervažiavau pervažą, mane sustabdė, – iš susijaudinimo moteris net negalėjo prisiminti, ar bent akimirkai nebuvo stabtelėjusi prieš važiuojant per geležinkelio pervažą. – Tačiau pripažįstu, kad ilgesniam laikui nesustojau, bet tikrai nenorėjau tyčia pažeisti KET. Suprantu, kad pasielgiau neatsakingai, tačiau ši pervaža jau apie metus yra nenaudojama, aš kasdien į darbą ir iš darbo važiuoju pro šią vietą. Nepaisant to, suprantu, kad privalėjau laikytis KET reikalavimų ir vykdyti kelio ženklo nurodymus.“

Daugiau kaip 21 metų vairavimo stažą turinti ir nė karto už KET pažeidimus nebausta moteris sakė, kad prisiima atsakomybę už padarytą pažeidimą, sutinka sumokėti baudą, tačiau mano, jog nepagrįstai iš jos buvo atimta teisė vairuoti.

„Juk geležinkelio pervaža neveikia ilgą laiką, bėgiai yra nenaudojami – net apaugę medžiais, girdėjau, kad kai kuriose vietose yra net išardyti bėgiai, todėl ši pervaža šiandien tik formaliai atitinka geležinkelio pervažos sąvoką“, – sakė ji.

Netekusi teisės vairuoti moteris netektų ir darbo – o kaip kitaip atvažiuoti į Pravieniškių pataisos namus.

„Pareigūnai sakė, kad nereikia jaudintis – juk yra viešasis transportas, tačiau nesijaudinčiau, jeigu dirbčiau Kaune, o ne Pravieniškėse“, – kalbėjo ji. Ir prisipažino, kad dėl KET pažeidimo, kai nesustojo prieš geležinkelio pervažą, administracine tvarka Pravieniškėse jau yra baustas ne vienas pareigūnas, o kai kuriems dėl to ir teko atsisveikinti su tarnyba, nes paprasčiausiai neturėjo galimybių kuo į jį atvažiuoti.

Ji neslėpė, kad iš karto būtų sumokėjusi policijos skirtą 180 Eur baudą, tačiau to nepadarė, nes nuo tos pačios akimirkos būtų netekusi teisės vairuoti transporto priemones.

„Ir tada negalėčiau nuvykti į darbą“, – sakė moteris. Nubausta pareigūnė kreipėsi į Pravieniškių seniūniją, čia sužinojo, kad dar vasarą Pravieniškėse buvo atliekama geležinkelio pervažų techninė apžiūra, kurioje dalyvavo ir Kauno policijos atstovas. Buvo nuspręsta, kad šį kelio ženklą Pravieniškių kaime reikia panaikinti, policijos pareigūnai žinojo, kad transporto judėjimas per šią pervažą nevyksta, – sakė ji. – Tačiau kelio ženklas nebuvo panaikintas, nes tam prieštaravo „Mūsų amatai“, todėl pareigūnai ir toliau baudė nesustojusius.

Tuo metu policijos pareigūnai nesutiko, kad KET pažeidimą padariusiai vairuotojai turėtų būti skiriama švelnesnė nei numato įstatymas sankcija.

„Kelių eismo taisyklėse nėra nurodoma jokių išimčių, jog asmenys, važiuodami per nenaudojamas geležinkelio pervažas, neprivalo laikytis KET reikalavimų“, – Kaišiadorių teismui nurodė Kauno apskrities vyriausiasis policijos komisariatas.

Anot pareigūnų, administracinėn atsakomybėn patraukta moteris „turėjo įvertinti ir numatyti savo priešingo teisei veikimo pasekmes dar prieš darant nusižengimą“.

„Pažeidimą padaręs asmuo privalo prisiimti neigiamus tokio elgesio padarinius“, – pabrėžė policijos atstovai.

Vis dėlto, Pravieniškių pataisos namuose dirbančios moters skundą išnagrinėjęs teismas buvo kitokios nuomonės – nors ir konstatavo, kad ji padarė pažeidimą, tačiau jis nesukėlė sunkių padarinių, pažeidėja pripažino kaltę ir gailėjosi, o per daugiau kaip 20 metų, kai vairuoja, nė karto nebuvo bausta už KET pažeidimus.

„Tai leidžia pagrįstai manyti, kad buvo padarytas atsitiktinio pobūdžio administracinis nusižengimas“, – pabrėžė teisėjas R. Juodis.

Jo teigimu, netekusi teisės vairuoti pažeidėja negalės į vaikų darželį ir progimnaziją nuvežti savo vaikų, taip pat negalės atvykti į darbą, nes gyvena Kaune. „Kiltų neigiamos pasekmės ne tik jai pačiai, bet ir jos šeimai“, – nutarime nurodė teismas.

Anot teisėjo, pažeidėjai skirta 180 Eur nuobauda yra proporcinga administracinėn atsakomybėn traukiamo asmens padarytam nusižengimui ir bus pakankama, kad pažeidėja ateityje nedarytų naujų nusižengimų ir būtų pasiekti nuobaudos skyrimo tikslai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (270)