Ji priminė, kad per praėjusią parą į stancionarą paguldytas 101 žmogus, beveik 60–čiai naujai pradėta taikyti deguonies terapija, o septyniems – dirbtinė plaučių ventiliacija. Viso ligoninėse dabar su COVID kovoja virš tūkstančio žmonių, iš jų 113 – reanimacijoje. Vakar tiesiogiai nuo COVID mirė 19 žmonių.

„Šie skaičiai iškalbingesni už visus atvejus, teigiamus testus, scenarijus ir juos žyminčias raides: per parą COVID poveikis žmonių sveikatai ir gyvybei yra didesnis nei pavasario epizode iš viso. Taip, situacija ir čia geresnė nei juodžiausiomis praėjusių metų pabaigos–šių metų pradžios dienomis, kai kasryt nebuvo aišku, ar bus iš ko dar plėsti lovų skaičių ir bus savanorių, kurie ligoninėse pakeis nuo ligos iškritusį personalą“, – rašė ji.

Tačiau gerėjantys skaičiai neleidžia pamiršti ir atsakomybės.

„Bet tai, kad yra geriau, neatpalaiduoja mūsų nuo atsakomybės prieš kitus. Taip, negalime amžinai gyventi uždaryti po vieną namų ūkį be savo įprastų darbų, verslų, veiklų ir mokslų. Visgi, gerėjanti situacija nėra pagrindas ignoruoti realybę, ypač dabar, kai praktiškai kiekvienas nors per rankos paspaudimą pažįsta kažką, kas neteko savo artimojo ar draugo ar bent tokį, kuris kankinosi dusdamas ligoninės lovoje. Ar bent mediką, nuspaustu apsaugos priemonių veidu“, – rašė ji.

Todėl vienintelis kelias išeiti iš pandemijos gniaužtų ir į juos netyčia vėl negrįžti, anot premjerės – atsakingas požiūris į situaciją.

„Vienintelis kelias atsivėrus neišprovokuoti būtinybės greitai jungti atbulinį yra absoliučiai rimtas ir atsakingas požiūris į situaciją. O tai reiškia, saugumo taisyklių laikymąsi net jeigu tai yra rekomendacija. Net jeigu niekas neskaičiuos, kiek kartų per dieną vėdinate patalpas, vėdinti. Net jeigu niekas neskaičiuos, kiek kartų dezinfekavotės rankas – dezinfekuoti. Dėvėti kaukes“, – rašė I. Šimonytė.

Ji rašė, kad šios rekomendacijos ir pati liga yra nemenkas apsunkinimas.

„Bet gyvenime pilna apsunkinimų, kuriuos priimame, nes jie reikalingi, kad žmonės galėtų sugyventi. Taisyklės yra apsunkinimas, kažkam gal ir moralė ar asmens higiena tokios yra. Bet kažkaip stengiamės laikytis. Toks „apsunkinimas“ kaip testas prieš pradedant dirbti kainuoja kelias minutes laiko ir truputį nemalonumo. Lyginant su tuo, kiek kainuoja para reanimacijoje – labai mažai. Valstybė kviečia tai daryti pradedančius darbą ne tam, kad kažką apsunkintų, o kad palengvintų tikėjimą, kad atsivėrimas gali vykti kuo saugiau“, – raginimą testuotis prieš grįžtant į darbus įvertino Vyriausybės vadovė.

Ministrė pirmininkė rašė girdinti argumentus, kad darbe niekas neužsikrečia.

„Bet žmonės bendrauja daugiau, nei tik darbe – vaikai eina į darželius, yra kažkokių kitų svarbių kontaktų. Žinoma, niekas netestuos kiekvieno kasdien, tačiau pasidaryti testą bent jau pradedant dirbti kainuoja tik kažkiek jūsų laiko. Bet tą laiką atpirks rami galva žinant, kad tikrai galite darbą pradėti ir jeigu dirbdami saugositės ir saugosis Jūsų klientai, nemalonių užsikrėtimų puikiausiai gali pavykti išvengti“, – ragino ji.

I. Šimonytė teigė apgailestaujanti, kad net kai valstybės institucijos pasiūlo aiškų kelią, yra sakančių, kad tai yra apsunkinimas.

„Testas nėra prievolė, kad galbūt būtų apsunkinimas. Bet galimybė kartu yra ir pasitikėjimas, kad bus einama maksimalaus saugumo keliu. Šis apgailestavimas, žinoma, ištveriamas, tik labai norėčiau, kad netektų apgailestauti dėl pačių sprendimų kaip pernelyg ankstyvų“, – feisbuke rašė premjerė.

Ragina išsitirti

Delfi primena, kad pagal laipsniško taikomų karantino režimo ribojimų keitimo planą ir leidus tam tikrą veiklą nuo vasario 15 dienos, prieš pradedant darbą darbuotojai kviečiami nemokamai išsitirti dėl COVID–19 ir taip apsaugoti ne tik save, bet ir klientus. Net jeigu nėra jaučiama jokių koronavirusui būdingų simptomų, yra įmanoma, kad sergama besimptome forma ir taip virusas platinamas kitiems.

Tyrimui gali registruotis prekybos, grožio ir sporto paslaugų specialistai, taip pat šias veiklas vykdantys įmonių darbuotojai, tiesiogiai dirbantys su klientais.

Kaip galima išsitirti dėl COVID–19?

1. Registruotis el. būdu svetainėje www.1808.lt, pasirinkite „PGR profilaktiniai tyrimai tikslinėms grupėms“.

2. Registruotis trumpuoju numeriu 1808.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (979)