Politologas Lauras Bielinis, paklaustas, kaip reikėtų vertinti tai, kad šiame sąraše nėra Sauliaus Skvernelio pavardės, tikina, kad kalbėti apie Skvernelį, kaip vienos politinės partijos kabineto vadovą, būtų sudėtinga.

„Pradėkime nuo to, kad tai yra valstiečių šešėlinis kabinetas, o Skvernelis, kaip žinia, nėra partijos narys. Čia taip jau formaliai žvelgiant. Kita vertus, mes turime suvokti, kad realiai Vyriausybė formuojama ne iš vienos partijos, o iš partijų koalicijos. Dėl tos priežasties kalbėti apie Skvernelį kaip vienos politinės partijos kabineto vadovą, būtų sudėtinga ir galbūt pačiam Skverneliui būtų nelabai patogu. Jo amplua yra būtent koalicinės Vyriausybės vadovas“, – vertino L. Bielinis.

Politologas Šarūnas Liekis tokį valstiečių žingsnį vertina taip, kad viena iš interpretacijų galėtų būti tokia, kad partija labai pasitiki savo jėgomis, o Skverneliui galimai numatytas visai kitoks vaidmuo.

„Jeigu Saulius Skvernelis nedalyvauja šešėlinėje Vyriausybėje, tai atvirkščiai liudytų, kad partija yra stipri. Mano logika būtų tokia, nes būtent tada būtų galima į Vyriausybę neįtraukti savo partijos vedlio, kuris padėjo partijai laimėti 2016 metais. Interpretacijos gali būti ir tokios, kad partija labai pasitiki savo jėgomis, o Sauliui Skverneliui numato visai kitą vaidmenį, pavyzdžiui, opozicijos lyderio vaidmenį. Tų vaidmenų, kuriuos Saulius Skvernelis gali atlikti, yra ganėtinai daug, o ateityje situacija pradės keistis, kai artėsime prie kitų rinkimų“, – tikino politologas.

Paklausus, ar šešėlinis kabinetas vis tik gali padaryti kažką realaus, L. Bielinis tikino, kad kai kurie šešėlinės Vyriausybės pasiūlyti alternatyvūs sprendimai gali paskatinti realią Vyriausybę veikti daug aktyviau.

Lauras Bielinis

„Tai yra politinis darinys, tačiau ir politinis darinys gali padaryti daug ką realaus. Visų pirma, jau ir Karbauskis paskelbė, kad jie pateiks alternatyvią programą, tai yra savotiškos alternatyvos transliavimas visuomenei. Tai išties yra didžiulis veiksmas, nes visuomenė gai matyti, kad kiekvienam realios Vyriausybės sprendimui yra alternatyva, kitokie sprendiniai. Taigi tokia konkurencija skatina ir realią Vyriausybę veikti daug aktyviau, o tai yra labai svarbu – mes norime ir tikimės to“, – tikino politologas.

Š. Liekis tikino, kad jau esame turėję konservatorių bandymus, kurie, anot jo, buvo visiškai nevykę.

„Paprastai tie šešėliniai kabinetai geriausiai reiškiasi dvipartinėje sistemoje, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje, kur mes žinome, kad tos šešėlinės Vyriausybės labai daug prisideda prie šalių pažangos, mūsų atveju, mes anksčiau turėjome konservatorių bandymus turėti šešėlinę Vyriausybę, kurie buvo viisškai nevykę, šiuo atveju pažiūrėsime, kaip bus“, – tikino politologas.

Visi šešėliniai ministrai, išskyrus Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos narį A. Vaitkų, yra parlamentarai.

Ketvirtadienį LVŽS paskelbė ir šešėlinės Vyriausybės programą, kuri, anot partijos, bus alternatyva konservatorių-liberalų Vyriausybės programai.

„LVŽS, priešingai nei dabar valdančiojoje daugumoje esančios partijos, pabrėžia tradicinę šeimą, kuriai valstybė turi užtikrinti visus reikiamus resursus vystytis ir augti, mokytis ir dirbti, būti sveikiems ir saugiems, gyventi švarioje aplinkoje“, – teigia „valstiečiai“.

Šešėlinėje Vyriausybės programoje didžiausia opozicinė partija akcentuoja pamatinio gėrio kūrimą. Anot jų, valstybė privalo saugoti žmogaus gyvybę ir sveikatą, užtikrinti tvarų sambūvį su gamta, puoselėti darnią šeimą ir bendruomenę, kurti tvarią ekonominę ir skaidrią politinę aplinką.

LŽVS Seime turi didžiausią opozicinę frakciją, joje 32 parlamentarai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (544)