P. Ivanovas teigė, kad už pandemijos valdymą atsakingos tarnybos dirba tikrai intensyviai – stebi, kur keliauja Kinijos gyventojai. Ir jeigu jie buvo vietoje, kurioje nustatytas koronaviruso atvejis, jam privalu karantinuotis.

„Jau antrą kartą per tuos metus tenka atsidurti tame kovos lauke, nes nauji protrūkiai lokalūs, regioniniai prasideda. Vienas didžiausių paskutinių metu ir įvyko mūsų provincijoje. Jis prasidėjo prieš geras tris savaites, ne mūsų mieste, tolėliau. Mano viena draugė lankė tėvus būtent tame protrūkio mieste, grįžo į provincijos sostinę ir jau kitą dieną su ja susisiekė ligų centro atstovai ir 2 savaitėms ji buvo uždaryta savo bute“, – pasakojo jis.

Anot laidos pašnekovo, kinai pasirinko itin greitą ir efektyvią atvejų atsekimo strategiją.

Kinija priėmė naują strategiją – jeigu atranda bent vieną naują atvejį iš karto suranda, kas buvo tuo metu regione, parduotuvėje ar gatvėje. Tada susisiekia su visais, kurie turėjo galimybę susitikti su užkrėstuoju, todėl labai efektyviai skambina, tūkstančius žmonių į karantiną jų namuose suvaro ir viskas. Bet jais ir pasirūpina labai gerai“, – apie Kinijos kovą su koronavirusu pasakojo P. Ivanovas.

Jis pasakojo, kad šiuo metu kinai pasirinko kitą strategiją – neuždaro visų milijoninių miestų, bet lokaliai: gatves, kvartalą.

Paulius Ivanovas

„Pirmas dalykas yra testavimas. Mūsų Harbino miestas yra labai didelis teritorijos atžvilgiu, prieš porą savaičių maždaug trečdalis, gal ketvirtadalis miesto buvo lokaliai uždarytas. Žmonėms mažiausiai tris kartus atliekamas koronaviruso testas“, – teigė jis.

„Tai vyksta labai greitai, per porą savaičių“, – aiškino jis.

P. Ivanovas laidoje teigė, jog įėjus į bet kokią viešą patalpą su savo telefonu reikia nuskaityti QR kodą, sekamas ir telefono ryšys. O tarnybos veikia visą parą, tad nesvarbus laikas, lokaliniai karantinai įvedami iš karto, kai tik randamas koronaviruso atvejis.

„Labai griežtai, bet efektyviai“, – sakė P. Ivanovas.

Jis pasakojo, kad jei jo mieste patvirtina 20 atvejų, tai jau yra „kosmosiniai skaičiai“.

„Mes jau tada žinome, kas mūsų lauks“, – Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“ kalbėjo lietuvis.

Jis teigė, kad Kinijoje gyvenimas jo mieste šiuo metu visiškai laisvas.

„Gyvenimas čia laisvesnis nei Lietuvoje. O pas mus viskas atidaryta, pasaka, be jokių problemų gyvenu, tik du protrūkius mieste turėjome“, – kalbėjo Kinijoje studijuojantis lietuvis P. Ivanovas.