„Vyksta labai geri procesai tuo požiūriu, kad tiek Seimo vadovė, tiek Seimo valdyba ir Seimas stengiasi objektyviai išsiaiškinti situaciją. Kaip žinoma, yra susitikinėjama su centro vadovu, įvairiomis centre dirbančių darbuotojų grupėmis, taip pat su istorikų bendruomene, yra sudaryta darbo grupė, kuri iš esmės įvertins situaciją. Norima iširti ir Genocido tyrimų centro veiklą“, – LRT radijui teigė J. Karpavičienė.

Prezidento vyriausioji patarėja akcentuoja, kad šioje situacijoje labai svarbu sprendimus priimti tik objektyviai įvertinus visas aplinkybes.

„Iš tikrųjų svarbu objektyviai, neskubant, įvertinant visas aplinkybes, subjektyvius, objektyvius faktorius spręsti apie visumą ir tik tada priimti konkrečius sprendimus“, – sakė J. Karpavičienė.
„Turbūt svarbiausias dalykas yra, kad tyrimai yra būtini, jie turi vykdomi nepriklausomai, objektyviai ir paremti moksline analize“, – pridūrė ji.

ELTA primena, kad centro darbuotojai sausio pabaigoje kreipėsi į Seimo pirmininkę, susirūpinę dėl LGGRTC vadovybės. Kreipimesi teigiama, kad LGGRTC darbuotojams kelia susirūpinimą istorijos mokslo nuvertinimas kreipiant istorinius tyrimus ideologizacijos, politizacijos linkme.

Pažymima, kad LGGRTC vadovybė skatina visuomenę užsiimti „istorijos gynyba“ ir „atminties karais“. Darbuotojai taip pat išreiškė susirūpinimą, esą centre vyrauja įtemptas emocinis klimatas ir, kad dėl vadovybės spaudimo tenka darbą palikti patyrusiems istorikams. Pasipiktinimas reikštas ir dėl LGGRTC direktoriaus Ado Jakubausko vyresniojo patarėjo, žurnalisto, publicisto, knygų autoriaus Vidmanto Valiušaičio. Abejota dėl jo kompetencijos eiti šias pareigas. Po kilusių įtampų V. Valiušaitis pranešė pasitrauksią iš einamų pareigų.

A. Jakubauskas centro direktoriumi paskirtas direktoriumi paskirtas 2020 m. birželio pabaigoje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (71)