Senolis papasakojo, kad, jo žodžiais, šiuo metu egzistuoja „labai kvaila tvarka“.

„Aš nuolat važinėju į Kauno Klinikas, ten aš turiu atlikti svarbią mano sveikatai procedūrą. Kadangi turiu neišgydomą ligą, privalau tai daryti reguliariai. Kaip suprantate, prieš kiekvieną tokią procedūrą manęs reikalauja atlikti COVID-19 testą.

Matyt, pagal visus įsakymus, užregistruoja mane Kaune atlikti COVID-19 testą ir turiu atvažiuoti likus dviem dienoms iki procedūros. Aš vis tik esu pagyvenęs žmogus, pats tokio atstumo negaliu važiuoti, autobusai nekursuoja ir todėl reikia samdyti žmogų, kuris galėtų mane nuvežti.“

Pensininkas tikino, kad pradėjo ieškoti alternatyvos, kur galėtų arčiau namų tokį testą pasidaryti. Sužinojo, kad šalia jo kaimo artimiausiame mieste yra mobilusis punktas, kur atliekami koronaviruso testai.

„Mėginau išsiaiškinti, bet gavau atsakymą, kad testą turi daryti ta gydymo įstaigą, į kurią važiuoji atlikti procedūrų. Remiamasi, kad toks įsakymas buvo išleistas praeitų metų liepos viduryje ir nieko negalima pakeisti.

Taigi, jeigu tą pačią dieną atvažiuočiau į Kauną, vis tiek turėčiau nakvoti, nes per pusvalandį juk to testo nepadarys. Mane pykdo ši situacija, kai šeimos gydytojas galėtų išrašyti siuntimą ir galėtum už 5 kilometrų pasitikrinti, nei dabar senam žmogui ir pensininkui reikia du kartus šitokį kelią važiuoti“, – piktinosi jis.

Pasak vyro, jeigu nesigydys ir praleis keletą kartų tas būtinas procedūras, tuomet liga gali progresuoti.

„Kitaip sakant, turiu nepagydomą ligą, bet ją pristabdo specialiais vaistais. Niekas nenori suprasti tų žmogelių iš kaimo ir niekas nesuka galvos dėl jų problemų. Iš mano gyvenamos seniūnas ar vietos taksi dar pavežtų tuos penkis kilometrus iki punkto pasitikrinti dėl infekcijos, bet niekas manęs užregistruoja į jį, kai pasakau dėl ko man reikia testo. Iškart pataria kreiptis į Kauną.

Suprantu, kad tiems, kurie gyvena Kaune arba šalia jo, tikrai nėra problemos važiuoti pasidaryti to testo, bet žmonėms iš tolimesnių rajonų? Paprasčiausiai, niekas nežiūri į žmogų, o žiūri tiesiog į tą sistemą, kuri įsakymu patvirtinta ir viskas.“

Pasak vyro, nėra toks jis vienas ir labai prašė išsiaiškinti, kaip čia yra su Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

LSMU Kauno klinikos

Tvarka turėtų keistis

„Delfi“ iš pradžių kreipėsi į Kauno Klinikų atstovus spaudai, kurie paaiškino taip, kad pacientas, kuriam prieš procedūrą ligoninėje būtinas iš anksto atliktas tyrimas dėl COVID-19, jį pasidaryti gali ten, kur jam yra patogiausia pagal gyvenamąją vietą.

„Jeigu tokios galimybės pacientas neturi, tuomet jis gali kreiptis į savo gydantį gydytoją, kuris iš anksto paskirs stacionarizavimo dieną ir tyrimas dėl COVID-19 bus atliktas prieš numatytą procedūrą ligoninėje“.

Vis dėlto toks atsakymas senolio problemos nesprendė, nes jam artimiausia vieta pasitikrinti yra mobilusis punktas, o ten to padaryti jam nebuvo suteikta galimybės.

SAM paaiškino išsamiau galiojančią tvarką ir nurodė, kad jau netrukus ji turėtų šiek tiek keistis.

Asmens sveikatos departamento Pirminės sveikatos priežiūros ir slaugos skyriaus patarėja Gitana Ratkienė nurodė, kad pagal dabar galiojančią tvarką (sveikatos apsaugos ministro įsakymas Nr. V-1504), jei pacientui paskirtas planinis gydymas stacionare (įskaitant dienos chirurgijos paslaugas) koronaviruso tyrimas PGR metodu turi būti atliekamas iki stacionarizavimo likus ne daugiau kaip 72 val.

„Koronaviruso tyrimas PGR metodu, kaip ir bet kuris kitas tyrimas, atliekamas prieš siunčiant pacientą planinių stacionarinių paslaugų gauti, gali būti atliekamas:

1. stacionarines paslaugas teikiančioje tyrimą paskyrusioje gydymo įstaigoje;

2. arba gydymo įstaiga, turinti licenciją pirminės asmens sveikatos priežiūros paslaugoms teikti, paima ėminį koronaviruso tyrimui PGR metodu atlikti iš paciento nosiaryklės bei ryklės ir organizuoja jo ištyrimą;

Pacientams, kuriems planuojamos teikti dienos stacionaro paslaugos (pvz., pacientas vyksta vaistų sulašinimui ar procedūros metu nesusidaro aerozolis) koronaviruso tyrimas PGR metodu arba serologinis antigeno testas atliekamas tuo atveju, jeigu asmuo turi COVID-19 ligos ligai (koronaviruso infekcijos) būdingus simptomus (pasireiškia bent vienas iš šių simptomų: kūno temperatūra 37,3ºC ir didesnė, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas, staigus uoslės ar skonio praradimas ar susilpnėjimas) arba atitinka bent vieną epidemiologinį COVID-19 kriterijų.“

Taip pat nurodė, kad artimiausiu metu turėtų įsigalioti teisės akto pakeitimas, pagal kurį prieš planinę stacionarinę paslaugą, medicininę reabilitaciją, vykstant į socialinę globos įstaigą ėminys koronaviruso tyrimui PGR metodu iš paciento nosiaryklės bei ryklės galės būti paimamas ne tik stacionare, bet ir arčiausiai gyvenamosios vietos esančiame mobiliame punkte.

„Tokiu atveju asmuo turės registruotis tyrimui per Karštąją liniją 1808 elektroniniu būdu (t. y. telefonu nebus galima), pildydamas elektroninę registracijos formą adresu ČIA arba jį savivaldybės nustatyta tvarka užregistruos pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros įstaigos vadovo paskirtas specialistas.

Taip pakeitimu nustatoma, kad prieš planinę stacionarinę paslaugą, medicininę reabilitaciją, vykstant į socialinės globos įstaigą koronaviruso tyrimo PGR metodu atlikti netikslinga, jei:

1. pacientui ar jį slaugyti ar prižiūrėti liekančiam kitam asmeniui, kuriam paskirta planinė stacionarinė paslauga, koronaviruso tyrimas PGR metodu buvo atliktas ne vėliau kaip prieš 72 val. ir tyrimo rezultatas buvo neigiamas bei šis pacientas ir slaugyti ar prižiūrėti liekantis kitas asmuo laikėsi izoliacijos reikalavimų ir neturi COVID-19 ligai būdingų simptomų bei epidemiologinių COVID-19 kriterijų anamnezės;

2. pacientas ar jį prižiūrėti liekantis kitas asmuo pasveikę nuo COVID-19 ir neturi šiai ligai būdingų simptomų, 90 dienų laikotarpiu nuo pirmųjų koronaviruso infekcijos simptomų atsiradimo dienos;

3. pacientas ar jį prižiūrėti liekantis kitas asmuo paskiepytas COVID-19 vakcina pagal pilną skiepijimo schemą 90 dienų laikotarpiu;

4. pacientas ar jį prižiūrėti liekantis kitas asmuo yra gavę teigiamą serologinio antikūnų tyrimo atsakymą mažiau nei 60 dienų laikotarpiu;

5. pacientams arba juos slaugyti ar prižiūrėti liekantiems asmenims, kuriems nusilpęs imunitetas, 2-4 papunkčiuose nurodytos išimtys netaikomos.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (206)