„Aš galbūt pirmiausia trumpai pristatysiu tai, ką mes atlikome. Mes atlikome gana išsamų ir didelį tyrimą, kurio metu apklausėme daugiau nei tūkstantį respondentų, tyrimą atlikinėjome praėjusių metų pabaigoje ir nustatėme, kad, remiantis apklausos duomenimis, beveik aštuoniasdešimt procentų emigravusių lietuvių yra patenkinti gyvenimu emigracijoje, tačiau apie keturiasdešimt procentų galvoja apie sugrįžimą.

Sugrįžimo priežastys yra gana įvairios, bet pagrindinės, apie kurias daugiausiai kalbama, yra trauka į Lietuvą ir finansinis stabilumas. Kol kas tą finansinį stabilumą jie jaučia didesnį užsienyje, bet jau galvoja ir apie grįžimą, jeigu būtų garantuotas geras atlyginimas, tada jie grįžtu į Lietuvą su mielu noru“, – sako pašnekovė.

Paklausus, kokio amžiaus žmonės labiausiai norėtų grįžti į gimtinę, speciaistė tikino, kad tai būtų vyresni asmenys.

„Iš apklausos matome, kad labiausiai į Lietuvą norėtų grįžti 55 metų ir vyresni žmonės ir jie dažniausiai yra išvykę neseniai ir neturi mažų vaikų. Tokia amžiaus kategorija dažniausiai galvoja apie grįžimą į Lietuvą, tai galbūt galima paaiškinti, kad jie neturi kažkokių gilių saitų su ta užsienio šalimi ir tokie žmonės dažniausiai mąsto apie grįžimą“, – sako specialistė.

Apklausoje taip pat buvo aiškinamasi, kokios priežastys paskatino žmones išvykti.

„Iš tiesų, viena iš pagrindinių priežasčių – didesnių finansinių galimybių paieška. Beveik šešiasdešimt procentų respondentų pasisakė, kad jie dėl geresnių finansų išvyko į užsienį, apie dešimt procentų išvyko dėl šeimos, maždaug septyni procentai atsakė, kad išvyko norėdami užsidirbti kažkokiam konkrečiam tikslui savo gyvenime, pavyzdžui, buto įnašui ar butui, kiti tiesiog norėjo pakeliauti, taip pat penki procentai ieškojo geresnių darbo galimybių. Tai yra pagrindinės priežastys“, – sako specialistė.

Remiantis apklausos duomenimis, 79,9 proc. emigravusių lietuvių yra patenkinti gyvenimo kokybe užsienyje. 38,1 proc. nurodė, kad yra labai patenkinti, o nepatenkintų dalis tesudaro vos 3,1 proc. Savo darbą užsienyje palankiai vertina 73,7 proc. lietuvių, nepalankiai – 6,8 proc.

90 proc. lietuvių integraciją svečioje šalyje vertina teigiamai. Tuo tarpu gerai užsienyje nesijaučia 10 proc. respondentų, iš kurių 6,2 proc. teigė, kad prisitaikyti sekasi sunkiai ir lėtai, o 3,8 proc. nurodė besijaučiantys visiškai svetimi.

Pagrindine išvykimo priežastimi dažniausiai įvardinama geresnių finansinių galimybių paieška (57,2 proc.). 10,2 proc. respondentų nurodė, kad išvyko dėl užsienyje gyvenančių šeimos narių, 7,5 proc. – siekia užsidirbti konkrečiam tikslui (būsto įnašui, automobiliui, vestuvėms), 7 proc. – norėjo pamatyti pasaulį ir patirti nuotykių, 5,4 proc. – ieškojo perspektyvesnių karjeros galimybių.

Vis dėlto 40,5 proc. apklausos dalyvių pareiškė norintys grįžti į Lietuvą. 28,1 proc. teigė dažnai apie tai pagalvojantys, o 12,4 proc. – labai norintys sugrįžti. 21,6 proc. negalėjo pasakyti, ar nori sugrįžti, o 37,9 proc. nurodė apie sugrįžimą negalvojantys.

Detali respondentų analizė pagal sociodemografinius rodiklius parodė, kad ateityje grįžti į Lietuvą labiau nori vyrai nei moterys, dažniau – vyresnės amžiaus grupės (nuo 55 metų) asmenys. Dažnas sugrįžti norintis lietuvis neturi vaikų bei gyvena užsienyje iki dvejų metų. Didelė dalis sugrįžti norinčių emigrantų yra samdomi darbuotojai ar bedarbiai Danijoje, Islandijoje, Jungtinėje Karalystėje ar Norvegijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (821)