Pagrindinių COVID-19 rodiklių apžvalgoje, kurią parengė Vyriausybės kanceliarijos duomenų analitikas Aistis Šimaitis, fiksuojama, kad atvejų skaičiaus ir teigiamų tyrimų procentas šalyje 2021 m. vasario 1–7 d. laikotarpiu mažėjo greičiau. Vis tik situacija, susijusi su mirtimis dėl koronaviruso, ir toliau išlieka sudėtinga: perteklinis mirtingumas tebesiekia 20–30 proc.

Nors daugėja savivaldybių, kuriose per pastarąsias 7 dienas buvo fiksuota iki 5 atvejų per dieną – tokių savivaldybių dabar yra 32, COVID-19 geografinis paplitimas Lietuvoje vis dar yra gana platus. O naujų židinių atsiradimo rizika išlieka aukšta visoje šalyje.

Fiksuojami gerėjantys rezultatai

Vyriausybės pateiktoje analizėje nurodoma, kad per paskutines 7 dienas vidutiniškai nustatomi 588 nauji koronaviruso atvejai. Prieš savaitę šis rodiklis siekė 807 atvejus.

Tuo tarpu per 14 dienų naujų atvejų skaičius 100 tūkst. gyventojų, vasario 1–7 d. duomenimis, buvo 359 atvejai. Prieš savaitę šis skaičius buvo beveik šimtu atvejų didesnis ir siekė 447 naujus atvejus 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų.

Mažėja ir teigiamų tyrimų dalis: šiuo metu teigiamų tyrimų dalis nuo bendro tyrimų skaičiaus – 7,77 proc. Praeitą savaitę teigiamų atvejų skaičius buvo 9,2 proc.

Vyriausybės duomenų analitiko A. Šimaičio pateiktoje analizėje teigiama, kad pandemijos pagreitis Lietuvoje yra neigiamas nuo sausio 1 d. Šiuo metu koronaviruso pandemijos pagreitis siekia – 16 proc.

„Nors 7 dienų per parą nustatomų naujų atvejų vidurkis per savaitę sumažėjo 27 proc., tyrimų apimtys taip pat mažėjo ir teigiamų tyrimų procentas sumažėjo tik 16 proc.“, – rašoma analizėje.

Geografinė viruso plitimo situacija – nevienareikšmiška


Naujausi Vyriausybės pateikti duomenys rodo, kad daugėja savivaldybių, kuriose paros atvejų vidurkis yra 5 arba mažiau atvejų per dieną. Šiuo metu tokių savivaldybių Lietuvoje yra 32. Prieš savaitę jų buvo 8 mažiau – tai yra 24. Kartu padaugėjo savivaldybių, kuriose teigiamų tyrimų procentas yra 10 proc. ar mažiau. Vasario 7 d. jų buvo 39, prieš savaitę – 26.

Tačiau koronaviruso paplitimas šalyje vis dar išlieka labai didelis. Per pastarąsias 7 dienas, tai yra vasario 1–7 d. laikotarpiu, daugelyje šalies seniūnijų buvo nustatyta COVID-19 atvejų. Vis tik paplitimas per pastarąsias 4 savaites sumažėjo.

Padėtis ligoninėse – įtempta

„2021 m. vasario 8 d. ryto duomenimis, stacionare buvo gydomi 1 tūkst. 282 COVID-19 pacientai, o tai maždaug 5 kartus didesnis skaičius, nei kad buvo antros bangos pradžioje spalio viduryje. Taigi nors naujų atvejų, kuriuos nustatome diagnostiniais tyrimais, skaičius mažėja gan sparčiai, pacientų ligoninėse skaičius mažėja gerokai lėčiau ir situacija vis dar lieka įtempta“, – nurodoma Vyriausybės kanceliarijos pateiktame dokumente.

Mirčių nuo COVID-19 skaičius praėjusią savaitę toliau mažėjo. Tačiau bendras mirčių skaičius, kaip nurodoma A. Šimaičio pateiktuose duomenyse, vis dar gerokai viršija kelerių praėjusių metų vidurkį.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (273)