Ministrų kabinetas pirmadienį preliminariai sutarė, kad švelninant karantiną nuo kito pirmadienio galėtų atsidaryti grožio salonai ir atskirą įėjimą turinčios ne maisto prekių parduotuvės, jei vienam klientui ar pirkėjui užtikrinamas 20 kvadratinių metrų plotas.

Ekonomikos ministrė Aušrinė Armonaitė siūlo, kad tai galėtų būti iki 300 kv. metrų ploto parduotuvės, tačiau pabrėžia, kad dėl to spręs Vyriausybė.

Sprendimus žadama priimti visos šalies mastu, neišskiriant atskirų savivaldybių.

Darbuotojai prieš pradėdami darbą bus testuojami, smulkaus ir vidutinio verslo testavimo išlaidoms valdžia iš viso numatė skirti 30 mln. eurų

Karantino ribojimų atlaisvinimo strategijos projekte iš viso numatyti keturi scenarijai, suskirstyti pagal sergamumo rodiklius, ir nuoseklūs atlaisvinimo žingsniai visose srityse, tiek šalies mastu, tiek savivaldybėse.

Gerėjant sergamumo rodikliams, pirmiausia svarstoma leisti veikti mažesnėms ne maisto prekių parduotuvėms ir teikti grožio paslaugas, leisti grįžti į mokyklas daliai pradinukų ir abiturientų, vėliau būtų atveriamos kultūros įstaigos, švelninami reikalavimai dėl susibūrimų, prekybai ir paslaugoms ir t. t. Judėjimo tarp savivaldybių ribojimus numatyta panaikinti paskiausiai.

Premjerė Ingrida Šimonytė žadėjo, jog dar per savaitę bus pateiktas siūlymas ir dėl prekybos lauke atidarymo, per artimiausias kelias savaites – numatyti sprendimai dėl moksleivių grįžimo į mokyklas.

Premjerė pabrėžia, kad kol kas dėl individualių atlaisvinimų savivaldybėse nėra apsispręsta laukiant naujausių sergamumo duomenų. Ji tvirtina, kad lokaliai švelninimai galėtų būti taikomi toms sritims, kurios neprovokuotų didesnio gyventojų mobilumo.

Gruodžio viduryje Lietuvoje sugriežtinus karantiną, šalyje uždaryta daugelis parduotuvių, išskyrus maisto, sporto ir laisvalaikio praleidimo vietų, apribotas žmonių judėjimas tarp savivaldybių ir susibūrimai tiek namuose, tiek viešose vietose. Prieš savaitę Ministrų kabinetas jau leido atnaujinti veiklą lauko slidinėjimo centrams.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (152)