Siekdami užtikrinti pacientų prioritetus ir eiliškumą, anot Kauno poliklinikos direktoriaus Pauliaus Kibišos, pirmiausiai bus skiepijami 80 metų ir vyresni kauniečiai. Tokia tvarka nurodoma sveikatos apsaugos ministro pasirašytame įsakyme „Dėl skiepijimo Valstybės biudžeto lėšomis įsigyjama COVID-19 ligos (Koronaviruso infekcijos) vakcina prioritetinės gyventojų grupės patvirtinimo“. Kitų grupių pacientai bus skiepijami vėliau, kai bus gaunami pakankamai dideli vakcinų kiekiai.

„Registruojantis žmonių aktyvumas labai didelis, sąrašų sudarymas vyksta sklandžiai, tad ir vakcinavimas netruks prasidėti. Tikėjomės, kad tai įvyks šios savaitės pabaigoje, bet kadangi dėl oro sąlygų pavėlavo siuntos, planuojame nuo kitos savaites pradėti skiepyti 80 metų amžiaus ir vyresnius kauniečius“, – Eltai antradienį sakė Kauno miesto poliklinikos vadovas P. Kibiša.

Kad neįgaliems asmenims patogiau būtų pasiekti skiepijimo patalpas, išvengiant lipimo laiptais ar laukiant eilės pasinaudoti keltuvu, specialiai įrengtu prie Kauno centrinio pašto, kur veikia pagrindinis kauniečių vakcinavimo nuo COVID-19 infekcijos punktas, registruodamiesi jie turėtų iš anksto priminti apie savąją judėjimo problemą. Tokiu atveju jiems bus pasiūlyta kita vakcinacijos vieta – Dainavos poliklinika, kur skiepijimo nuo koronaviruso infekcijos patalpos, kaip patikslino gyd. P. Kibiša, įrengtos pirmajame pastato aukšte.

Kiekvienas užsiregistravęs asmuo apie skiepijimo tikslią datą, laiką, vietą bus informuotas SMS žinute. Atėjus eilei, bus skiepijami tik tie pacientai, kurie nėra persirgę COVID-19 infekcija ir nėra alergiški maistui, vaistams ar skiepams. O atvykus skiepytis reikės užpildyti kontrolinį skiepų suaugusiems kontraindikacijų patikrinimo klausimyną bei sutikimą skiepytis.

Tie, kurie nėra prisirašę prie Kauno miesto poliklinikos, tačiau pageidauja būti įtraukti į norinčiųjų skiepytis eilę, turėtų kreiptis į tą sveikatos priežiūros įstaigą, kurioje yra prisirašę.

Kauno miesto poliklinikos vadovo P. Kibišos teigimu, šią savaitę tęsiamas socialinės globos, slaugos įstaigų darbuotojų ir globotinių bei nespėjusių iki šiol pasiskiepyti medikų vakcinavimas antrąja vakcinos nuo COVID-19 infekcijos doze.

Eltai pasidomėjus, kaip turėtų registruotis tie kauniečiai, kurie neturi nuolatinės gyvenamosios vietos ir iki šiol nebuvo prisirašę prie jokios poliklinikos, juolab – privačios gydymo įstaigos, gyd. P. Kibiša sakė, kad jiems gali pagelbėti ir socialiniai darbuotojai ar visuomeninės organizacijos, suteikdami informacijos, kaip reikėtų pasirūpinti savo sveikata.

Priminus, kad Kaune ir daugelyje Lietuvos vietovių dirba nemažai atvykusių iš užsienio darbuotojų, klausimas dėl jų galimo vakcinavimo nuo nepaisančio ribų tarp valstybių mirtinai pavojingo užkrato, kol kas lieka atviras.

„Diskusijos dėl užsienio piliečių nemokamo vakcinavimo nuo COVID-19 infekcijos nebuvo. Šiems piliečiams Lietuvoje tik teikiama skubi medicininė pagalba, jeigu tokios prireikia. Komercinių vakcinų Lietuva neturi, tad užsieniečių vakcinavimas nenumatytas. Tuo turėtų pasirūpinti valstybė, kurios piliečiai šie žmonės yra“, – sakė Eltai Kauno miesto poliklinikos direktorius P. Kibiša.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (223)