Laidoje jis tikino, kad išgyventi karantiną ir jam yra gana sunki užduotis.

„Turiu pripažinti, kad karantinas ir man pačiam yra tam tikras iššūkis. Matyt, kaip visada gyvenime supranti, ką praradai tik praradus, išmoksti branginti tuos dalykus. Nors aš ir nebuvau ypatingas keliautojas, bet kai negali judėti, aplankyti tėvų, nuvažiuoti, kur norisi, negali susitikti ir su draugais... Tai yra iššūkis. Kai matai, kad vaikai užsidarę savo kambariuose praleidžia savaičių savaites, tai kelia tam tikrą nerimą. Ir pačiam tai veikia ir psichiką, ir fizinę būseną. Tikrai jaučiu karantiną savo kailiu, suprantu, kas tai yra“, – laidoje sakė A. Veryga.

Pašnekovas teigė, jog pirmo karantino taip nejautė turbūt dėl intensyvaus darbo.

„Tai buvo toks mobilizacinis laikotarpis, kai nebuvo laiko galvoti, kas su tavimi darosi ir kas įvyks. Dabar yra laiko apie tai galvoti. Tai nėra lengvas tas laikotarpis, visomis prasmėmis“, – apie karantiną kalbėjo jis.

A. Veryga laidoje buvo paprašytas įvertinti jau baigtą ministro kadenciją. Politikas teigė, kad vertina ją vidutiniškai – ne viskas pavyko taip, kaip norėjo.

„Yra dalykų, kuriuos tikrai pavyko padaryti. (…) Aš labai esu patenkintas tuo, ką pavyko padaryti, kad daug kur pajudėjome į priekį, ne tik apie alkoholio draudimus kalbu, bet ir bendrai pokyčius visuomenės sveikatoje, psichikos. Net ir toje pačioje asmens sveikatoje, daug darbų padaryta“, – apie savo nuveiktus darbus ministro kėdėje sakė A. Veryga.

Jis priminė, kad apie darbus, kurių nepavyko padaryti, taip pat dažnai kalbėjo – kad ir gydymo įstaigų pertvarką.

„Jeigu dešimtbalėje sistemoje sau turbūt 7 parašyčiau. Manau, kad vidutiniškai pavyko, turint omenyje, kad neturėjau absoliučiai jokios politinės patirties ir teko nuo pirmų dienų susidurti su sudėtingu pasipriešinimu“, – prisiminė laidos pašnekovas.

Laidoje A. Veryga juokavo, kad galėjo būti adrenalino donoru, bet jo, deja, niekam nereikia.

Aurelijus Veryga

Kokios klaidos padarytos valdant pandemiją?

Po Seimo rinkimų ekspertai, naujieji valdantieji nueinančią Vyriausybę itin kritikavo dėl nesuvaldytos antros koronaviruso bangos, dėl per švelnių karantino priemonių. Buvęs ministras teigė, kad tuo metu matyti tikro vaizdo nebuvo įmanoma.

„Kai viskas praeina ir pamatai, kad kažkur buvo klaida, tai jau po fakto, ją tik vėliau gali konstatuoti, kad ne taip padarei. Pavyzdžiui, pagal dabartinį žinojimą tikrai nestabdytume planinių sveikatos paslaugų, tada buvo tikrai labai baisu, patiems medikams irgi“, – vieną iš dabar kitaip vertinamų sprendimų įvardijo jis.

A. Veryga aiškino, kad šis sprendimas sukėlė nepageidautinus efektus – žmonės išsigando ir užleido ligas.

„Tai buvo klaida, bet ją gali pamatyti tik dabar“, – sakė jis.

Kitas pavyzdys, anot pašnekovo – sprendimas neįvesti judėjimo ribojimų Vėlinių savaitgalio metu.

„Per Velykas judėjimas buvo sustabdytas, per Vėlines – ne. (…) Prisimenate, buvo sakoma, kad nereikia bausti ir kaip botagu viską daužyti, o reikia žmonėms pasakyti, apeliuoti į jų sąmoningumą ir viskas bus gerai. Vėlinės buvo akivaizdus bandymas tai padaryti – judėjimas nebuvo stabdomas, bet aktyviai komunikuojama. Ar paklausė? Ne, nepaklausė“, – prisiminė A. Veryga.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras nesutiko su kritika, kad vasaros metu nebuvo pasiruošta ekspertų prognozuotai antrai koronaviruso bangai.

„Ne visai sutikčiau, kad nebuvo pasiruošta. Net ir per pirmą koronaviruso bangą buvo sukurtos naujos struktūros, kurių anksčiau nebuvo. (…) Nereiškia, kad visi krapštė nosį ir sėdėjo pliaže, veiksmas vyko nuolat“, – aiškino jis.

Buvęs sveikatos apsaugos ministras A. Veryga teigė, kad situacija su Nacionaliniu visuomenės sveikatos centru (NVSC) buvo viena iš jo klaidų.

„Tada, kai atėjo pandemija, akivaizdžiai pamatėme sisteminius trūkumus, bet jų taip paprastai negali išspręsti“, – kalbėjo jis.

„Su ta mirčių statistika gavosi visiška nesąmonė. Mirčių negalima pamesti, viskas yra sistemose“, – Žinių radijo laidoje „Puikūs pralaimėjimai“ kalbėjo buvęs sveikatos apsaugos ministras A. Veryga.