Dėl instituto sumanymo beveik 900 tūkst. eurų padalinti keturioms tarpusavyje susijusioms įmonėms nutarta kreiptis į teisėsaugą.

Be to, G. Pridoktas atiduodamas į etikos sargų rankas – jie turėtų įvertinti, ar NMVRVI vadovas galėjo nenusišalinti nuo procedūrų, kai pats yra susijęs su instituto pinigus besidalijančiais verslininkais.

Sudomino premjerę

„Sienos“ tyrimas atskleidė, kad G. Pridotko vadovaujamas institutas per vadinamuosius ikiprekybinius pirkimus siekia vystyti maisto kokybės tyrimų inovacijas, bet pirkime dalyvauja tik keturios įmonės, tarpusavyje susijusios per savininkas arba jų bendrus verslus.

NMVRVI pirkimo dalyvių tarpusavio ryšiai / Siena.lt nuotr.

Be to, rinkos dalyviai kėlė abejones, esą NMVRVI perkama inovacija jau sukurta. Tai pačiai susijusių įmonių grupei priklausanti bendrovė „Spektrolabas“ iš ES pinigų jau sukūrė spektrometrija paremtus mėsos, alyvuogių aliejaus ir žuvies kokybės tyrimus, kai NMVRVI pinigus leidžia spektrometriniams mėsos, alyvuogių aliejaus ir... lašišos tyrimams.

Tiek G. Pridotkas, tiek konkurse dalyvaujantys verslininkai laikėsi pozicijos, esą tokio produkto rinkoje dar nėra, tačiau nepaaiškino, kuo NMVRVI finansuojama inovacija skiriasi nuo „Spektrolabo“ sprendimo.

Galiausiai, G. Pridotkas pats yra susijęs su konkurse dalyvaujančiais verslais. Jis konsultanto statusu dalyvavo projekte „Stop fake food“, kuris vystė kaip tik spektrometrinius mėsos, aliejaus ir žuvies tyrimus. Po „Sienos“ skambučio G.Pridotkui, NMVRVI vadovo pėdsakai iš „Stop fake food“ internetinio puslapio buvo ištrinti.

„Stop fake food“ komandos sąrašas: prieš „Sienos“ skambutį G. Pridotkui (viršuje) ir po jo / Siena.lt nuotr.

Po „Sienos“ publikacijos šia istorija susidomėjo premjerė Ingrida Šimonytė. Kaip „Sienai“ pranešė premjerės patarėja Rasa Jakilaitienė, I. Šimonytės pavedimu Vyriausybės kanceliarija kreipėsi į VMVT dėl situacijos paaiškinimo.

Kreipiasi į etikos sargus ir FNTT

VMVT situaciją aiškinosi daugiau kaip savaitę. Pirmadienį priimtas sprendimas NMVRVI ir instituto vadovo reikalus patikėti teisėsaugai bei etikos sargams.

„VMVT atliko vidinį tyrimą, kurio rezultate kreipsis į FNTT ir Valstybinę tarnybinės etikos komisiją dėl tyrimo dėl galimų pažeidimų vykdant ikiprekybinį pirkimą“, – raštu pateiktame komentare nurodo R. Jakilaitienė.

Pasak jos, G. Pridotko vadovaujamas institutas beveik 900 tūkst. eurų vertės ikiprekybinio pirkimo su VMVT nederino.

G. Pridotkas „Sienai“ teigė nenusišalinęs nuo šio pirkimo, nes nematė tam reikalo. Esą projektas „Stop fake food“ finansavimo nepritraukė, o NMVRVI vadovas už konsultacijas atlygio negavo.

Analogiškai situaciją aiškino ir Augustas Alešiūnas – verslininkas, tiesiogiai dalyvaujantis dviejų iš keturių NMVRVI konkurso dalyvių valdyme. Anot jo, G. Pridotkas „Stop fake food“ komandoje dirbo „visuomeniniais pagrindais“.

A. Alešiūnas neneigia, kad NMVRVI konkurse dalyvaujančios įmonės yra tarpusavyje susijusios. Vis dėlto verslininkas tikina, kad įmonių tarpusavio ryšiai nesudaro pagrindo manyti, jog konkurencija gali būti iškraipoma.