Kaip portalui Delfi pirmadienį ryte pasakojo Širvintų rajono merė, buvo pastebėta, kad informacija, kuri nurodyta bendrajame sergamumo koronavirusu šalyje žemėlapyje ir Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) savivaldybei pateikti išsamūs duomenys yra skirtingi.

Savivaldybės specialistai pamatė, kad NVSC atsiųstame Širvintų rajone sergančių asmenų sąraše yra ir jų seniai nuo COVID-19 pasveikusi kolegė.

Ž. Pinskuvienės teigimu, šeštadienį savivaldybė toliau tikrino rajone koronavirusu sergančių gyventojų sąrašus ir įpareigojo gydymo įstaigas patikslinti informaciją.

„Kai kurios gydymo įstaigos susitvarkė ir jau 20 žmonių pamažėjo“, – pažymėjo Ž. Pinskuvienė.

Ji stebėjosi, kodėl, tiek lėšų skiriant įvairių sistemų tobulinimui, iki šiol nėra vieningos sistemos sveikatos sektoriuje – anot merės, jei pasveikusiam žmogui „Sodroje“ nutraukiamas nedarbingumo laikotarpis, tai turėtų automatiškai matytis ir e.sveikatos sistemoje. Tokiu būdu, atkreipė dėmesį Ž. Pinskuvienė, krūviai gydytojams apmažėtų.

Merė taip pat pažymėjo, kad daugiausia tokios netikslios informacijos pastebėta privačiuose gydymo centruose.

Kiek vėliau Širvintų merė feisbuke pasidalino ir dar viena informacija – pasirodo, kad, jei su šeimos gydytoju nesusisiekia pats pacientas, jis, net ir praėjus saviizoliacijos laikotarpiui, sistemoje matomas kaip toliau sergantis.

„Jei Jums buvo atliktas COVID-19 testas, gavote teigiamą atsakymą, bet nesusisiekėte su savo šeimos gydytoju ir apie tai nepranešėte, faktas apie Jūsų pasveikimą taip pat nebus patvirtintas (ir toliau bus sistemoje kaip sergantis). Tą svarbią „varnelę“ uždėti teisę turi tik šeimos gydytojas. Ir visai nesvarbu, kad galbūt jautėtės pakankamai gerai, kad sulaukęs NVSC nurodymų, izoliavotės, o išbuvęs paskirtą saviizoliacijos laiką pasveikote ir gyvenote toliau. Juk ir sirgusių besimptome forma buvo ne vienas“, – rašo feisbuke Ž. Pinskuvienė.

Pasak jos, šeimos gydytojas pažymėti kiekvieną pacientą kaip pasveikusį galėtų tik tuo atveju, jei kasdien tikrintų visų savo pacientų elektronines sveikatos korteles.

„Mano nuomone, ypač pandemijos metu, kai šeimos gydytojai ir taip dirba padidintu krūviu, toks sistemos absurdiškas veikimas yra tiesiog nesuvokiamas. Ar gali medikas, pas kurį yra prisirašę nuo 1000 iki 2000 pacientų, nuolat tikrinti visas jų korteles, ieškodamas, kuris galbūt susirgo, o kurį jau reikia patvirtinti kaip pasveikusį? Turint omeny, kiek valstybė investavo į sveikatos įstaigų sistemų tobulinimą, kiek projektų skambiais pavadinimais buvo įgyvendinta, tai tiesiog sunkiai suvokiama“, – pabrėžia Širvintų rajono merė.

Ž. Pinskuvienės teigimu, sistemas reikėtų tobulinti, kad būtų išvengta tokių situacijų.

Kretingos meras: tarp sergančiųjų – užsikrėtę lapkritį ar net spalį

Sekdamas Ž. Pinskuvienės pavyzdžiu, Kretingos rajono meras Antanas Kalnius sako pirmadienį taip pat įdėmiai peržiūrėjęs rajone sergančiųjų koronavirusu oficialius sąrašus, pateikiamus Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) informacinėje sistemoje.

Anot jo, į sergančiųjų sąrašus šiuo metu vis dar įtraukti asmenys, kurie užsikrėtė COVID-19 prieš kelis mėnesius.

„Sistemoje nurodoma, kad šiuo metu Kretingos rajone serga beveik 450 asmenų. Tačiau tik kiek daugiau nei 230 koronavirusas patvirtintas šiemet, t. y. nuo sausio 1 dienos. Likusiems gi koronavirusas patvirtintas dar praėjusių metų gruodį, lapkritį ar net spalį. Manau, kad kaip ir Jūs, taip ir aš netikiu, kad visi jie serga iki šiol“, – feisbuke rašė meras.

Jo teigimu, pirmadienį su rajono gydymo įstaigomis sutarta, kad šeimos gydytojai dar kartą pažiūrėtų, ar visi jų pasveikę pacientai yra suvesti į sistemą, tačiau meras mano, kad problema gali slypėti giliau.

„Labiau gilinantis į šią situaciją, ką šiandien man patvirtino ir Ž. Pinskuvienė, aiškėja, kad problema slypi ir giliau, nei tik šeimos gydytojų nesudėtose varnelėse grafoje „pasveiko“. Realu, kad tikslių sergančiųjų skaičių iki šiol nežinome ir dėl iki šiol tarpusavyje vis dar „nesusikalbančių“ skirtingų institucijų skirtingų sistemų. O didžiausias krūvis išsiaiškinant šį sergančiųjų skaičiaus detektyvą ir vėl teks mūsų medikams“, – sakė A. Kalnius.

Dulkys: problema yra žinoma

Savo ruožtu sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, paklaustas, ar ši problema jam yra žinoma, atsakė teigiamai.

„Ši problema mums yra žinoma, mes ją dabar sprendžiame. Kaip premjerė užsiminė, šiuo metu intensyviai dirbame dėl tam tikrų techninių aspektų ir statistikos metodikų apskritai“, – pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo surengtoje spaudos konferencijoje sakė A. Dulkys.

Pasak jo, tikimasi dar šios savaitės pabaigoje pristatyti, kaip „ruošiamasi atverti duomenis bei įvesti didesnį aiškumą šioje srityje“.

„Taip, tai yra problema ir aš tikiu, kad mes ją išspręsime“, – teigė ministras.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (323)