Maldavimai ir ašaros

Pirmadienio rytą į Vilnių skubėjusių dalis panevėžiečių taip ir liko nieko nepešę. Iš Šiaulių per Panevėžį į sostinę vykęs autobusas jiems užtrenkė prieš nosį duris. Nors kai kurios moterys vairuotojo širdį bandė suminkštinti maldavimais ir ašaromis, į vidų įleistos nebuvo. Santaros klinikose jų laukė jau suplanuotos operacijos ir vizitai pas gydytojus. Onkologinėms ligonėms neliko nieko kito, kaip sėstis į taksi. Neeilinio įvykio stebėtojais tapę panevėžiečiai neslėpė pasipiktinimo, kad jau garbingo amžiaus sulaukę žmonės buvo priversti kloti taksistams nemažus pinigus ir pamiršti riziką užsikrėsti pavojingu virusu – taksi į sostinę išvažiavo penkiese.

Kaip pasakojo kone dramą autobusų stotyje stebėjusi panevėžietė, pamatytas vaizdas net naktį neleido užmigti. Pašnekovės teigimu, pirmadienio rytą Panevėžio stotyje maždaug dvidešimt žmonių mindžikavo prie Vilniaus kryties aikštelės.

Apie aštuntą valandą į aikštelę įsuko iš Šiaulių atvykęs autobusas, važiuojantis į Vilnių. Prie jo iš karto plūstelėjo būrys keleivių. Vairuotojas nurodė pirmiausia lipti iš anksto įsigijusiems elektroninius bilietus.

Panevėžio autobusų stotis

„Vyresnio amžiaus žmonės net nelabai suprato, apie kokius bilietus kalba vairuotojas – autobusų stotyje niekas jų nepardavė. Jaunimas, turėjęs elektroninius bilietus, sulipo, o kitų net neleido į autobusą. Vairuotojas sakė, kad nebėra vietų, nors autobusas tikrai buvo pustuštis. Viena moteris dar bandė įlipti pasižiūrėti, kiek yra laisvų vietų, bet vairuotojas užstojo kelią ir grubiai išstūmė lauk“, – pasakojo viską iš arti stebėjusi panevėžietė.

Viena iš moterų, taip ir nepatekusi į autobusą, iš nevilties pradėjo verkti. Vairuotojui ji pasakojo, kad gyvybiškai būtina nuvykti į Vilnių – Santaros klinikose jos laukia suplanuota onkologinė operacija.

Dar kita moteris guodėsi, kad jos taip pat laukia Santaros klinikose – kaip onkologinei ligonei jai paskirtas antrasis skiepas nuo koronaviruso. Pasak įvykio liudytojos, žmonės vieni per kitus bandė patekti į autobusą, nesilaikydami jokių atstumų.

„Senjorai nuoširdžiai maldavo ir verkė juos priimti į autobusą. Tačiau vairuotojas buvo neperkalbamas. Pareiškęs, kad niekuo negali padėti, tiesiog užtrenkė duris ir išvažiavo. Gal jis kitaip ir negalėjo pasielgti, nes jeigu būtų priėmę nors vieną senuką, ir kiti būtų suvirtę į autobusą“, – kalbėjo įvykį stebėjusi moteris.

Išvažiavo jauni

Į autobusą taip ir nepriimti keleiviai, anot pašnekovės, plūstelėjo prie taksi automobilių, lūkuriuojančių stoties prieigose. Keturiems pavyko susitarti, kad iki Vilniaus juos nuvežtų vienas taksi. Už kelionę taksistas užsiprašė 100 eurų. Panevėžietė tvirtina mačiusi, kad ir daugiau žmonių tarėsi su kitu taksi vairuotoju. Iš Panevėžio į Vilnių per dieną veža tik trys autobusai – 8, 12 ir 18 val., todėl nėra garantijos, kad vietos būtų atsiradę kituose.

„Būtų juokinga, jei nebūtų graudu. Jaunimas patogiai važiuoja pustuščiu autobusu, o senjorai – taksi. Pensininkai, onkologiniai ligoniai buvo priversti mokėti tokius didžiulius pinigus ir važiuoti susigrūdę. Jie juk ne pramogauti važiavo į sostinę, o gydytis. Ir tai vadinama oria senatve“, – ironizavo pašnekovė.

Jos teigimu, tai ne pirmas toks atvejis, kai nemokantieji nusipirkti elektroninio bilieto nepatenka į autobusus. Viena moteris, tą pirmadienį į sostinę vis dėlto išvažiavusi autobusu, pasakojo irgi turėjusi tokią skaudžią pamoką – prieš kelias dienas jai nebeliko vietos autobuse, vykstančiame iš Vilniaus į Panevėžį. Dabar ji iš anksto pasirūpina elektroniniu bilietu.

Asociatyvi nuotr.

„Kaip tiems senukams nusipirkti elektroninį bilietą, jeigu neturi vaikų, nebendrauja su jaunimu? Matytas vaizdas mane labai sukrėtė. Jeigu man reikėtų vykti į Santaros klinikas operacijai ir neįlipčiau į autobusą, būtų tragedija. Žmonės ir taip jaudinasi dėl savo sveikatos, o čia dar toks akibrokštas. Nesuvokiama, iki ko gali privesti tokie karantino draudimai“, – baisėjosi panevėžietė.

Varžo reikalavimai

Pirmadienio rytą Panevėžyje visų keleivių nepriėmė Šiaulių įmonės „Busturas“ autobusas. Įmonės administratorė Dalia Kancevičienė tvirtino, kad dėl šio incidento skundų nėra gauta.

„Nesame sulaukę jokių nusiskundimų dėl to, kad žmonės nepasiektų kelionės tikslo. Bet dabar, kai daug autobusų reisų nubraukta, gal tokių situacijų ir pasitaiko“, – teigė „Busturo“ atstovė.

Pasak administratorės, vairuotojas, nepriėmęs visų keleivių, pasielgė teisingai. Visoje Lietuvoje galioja ta pati tvarka, jog autobuse galima užimti tik pusę sėdimų vietų, o keleiviai sodinami šachmatų tvarka, kad būtų išlaikyti reikalaujami atstumai. Jeigu vietų nebėra – keleivių daugiau negalima priimti. Bilietų parduodama tiek, kiek yra laisvų vietų.

„Jeigu autobusas 50 vietų, parduodami tik 25 bilietai. Tokie yra karantino reikalavimai. Tam, kad žmonės būtų tikri, ar gaus vietą, bilietus perka internetu“, – kalbėjo D. Kancevičienė.

Žada daugiau reisų

Bendrovės Panevėžio autobusų parko direktorius Arnoldas Gražys pasakojo, kad per karantiną įmonė pati atšaukė savo tarpmiestinius reisus.

„Dėl karantino daugelis reisų sustabdyti, tik vienas kitas vežėjas turi palikęs po kelis maršrutus, todėl taip ir atsitinka, kad keleiviai netelpa. Gydymo įstaigos dabar atnaujina planines paslaugas ir operacijas, tai tikrai daug žmonių važiuoja kad ir į tas pačias Santaros klinikas. Karantinas po truputį laisvėja, didelė tikimybė, kad tokių atvejų bus daugiau“, – mano A. Gražys.

Visgi vežėjai neskuba atnaujinti reisų, nes tai nėra pelninga. Pasak A. Gražio, jeigu visas laisvas vietas autobuse užpildytų keleiviai, vykstantys, pavyzdžiui, iš Panevėžio į Kauną, kelionė atsipirktų, bet dažnai tas vietas užima ir tie, kurie vyksta kur kas arčiau, tarkim, į Ramygalą.

„Tarpmiestinis susisiekimas autobusais nėra socialinė funkcija. Tai verslas ir jeigu jis nuostolingas, natūralu, kad nėra vykdomas“, – aiškino direktorius.

Pasak jo, elektroninis bilietas visuomet garantuoja, kad autobuse tam žmogui vieta bus. Tačiau kol kas tokia galimybe įsigyti bilietus naudojasi jaunimas. Dažnas senjoras nemoka naudotis nei internetu, nei elektronine bankininkyste. A. Gražys guodžia, kad jeigu karantinas laisvės, bus atnaujinami ir tarpmiestiniai reisai.

„Jau šią savaitę, gal net ketvirtadienį, planuojame atnaujinti vieną ar du reisus į Vilnių. Jeigu Vyriausybė atlaisvins ribojimus, bandysime paleisti ir daugiau. Puikiai suprantu žmones, kuriems kyla iššūkių pasiekti kelionės tikslą. Karantinas sukėlė nepatogumų visiems“, – aiškino Panevėžio autobusų parko vadovas.

Gaudo kiekvieną keleivį

Taksi vairuotojai tvirtina, kad išretėję tarpmiestiniai reisai jiems skalsesnės duonos neatnešė. Ne vieną dešimtmetį taksi vairuojantis ir autobusų stoties prieigose keleivių lūkuriuojantis Henrikas pasakojo, kad klientų, kurie prašytų pavežti į kitą miestą, pasitaiko labai retai.

„Sėdime mašinose ir laukiame. Karantino metu keleivių praktiškai nėra, kiekvienas užsakymas mums svarbus“, – teigė Henrikas.

Šiuo metu daugiausia prašoma pavėžėti į rajone esančias sodybas. Bet, anot vairuotojo, ir tokį verslą stabdo judėjimo ribojimai.

„Iš miesto išvažiuoti galime. Bet kai reikia sugrįžti, jau tikrina. Esu paėmęs vaikinuką iš Šilagalio, bet prie posto jį išlaipino, nes gyvena rajono Savivaldybėje. Neseniai teko vežti žmogų į Palangą. Klaipėdos ligoninėje dirbantis gydytojas per snygį patyrė avariją, o į Klaipėdą iš Panevėžio dabar nėra nė vieno autobuso. Paprašė manęs nuvežti. Jis visus reikiamus dokumentus turėjo, tai pro postus laisvai pravažiavome“, – pasakojo Henrikas.

Kaip kolegai pavyko net keturis keleivius nuvežti į Vilnių, jis ir pats stebisi. Mat pagal reikalavimus automobilyje gali būti ne daugiau nei du keleiviai.

„Aš nebūčiau rizikavęs. Žinau, kad pats vairuotojas jau yra persirgęs koronavirusu, tikimybė jam užsikrėsti labai menka. Bet tikrai keistai atrodo, kai autobusas nepriima keleivių, nes turi išlaikyti atstumus, bet taksi automobiliu važiuoja penkiese ir visi iš skirtingų namų ūkių“, – stebėjosi taksi vairuotojas.