Kaip portalui pasakojo Širvintų rajono merė, buvo pastebėta, kad informacija, kuri nurodyta bendrajame sergamumo koronavirusu šalyje žemėlapyje ir NVSC savivaldybei pateikti išsamūs duomenys yra skirtingi.

Savivaldybės specialistai pamatė, kad NVSC atsiųstame Širvintų rajone sergančių asmenų sąraše yra ir jų seniai nuo COVID-19 pasveikusi kolegė.

„Tada mes pradėjome tikrinti ir žiūrėti, kodėl čia tokie skirtumai – gal kažkur duomenys nesuėjo. Tada mūsų atsakingi specialistai, kurie turi teisę dirbti su duomenų apsaugos baze, žiūrėjo per sąrašus ir mums pirmiausia užkliuvo viena savivaldybės specialistė – kad ji seniausiai darbe, o buvo sąraše“, – nuostabos neslėpė Ž. Pinskuvienė.

Pasak merės, minėtame sąraše buvo aptikta ir dar viena savivaldybės administracijoje dirbanti specialistė, kuri jau taip pat yra grįžusi į darbą po ligos.

„Gal prieš du mėnesius aš labai panašią žinutę dėjau (į feisbuką – aut.p.), nes turėjome darželio darbuotoją, kuri buvo sergančiųjų sąraše, nors seniausiai dirbo. Ji sirgo gal spalio viduryje“, – prisiminė Širvintų rajono merė.

Ž. Pinskuvienės teigimu, šeštadienį savivaldybė toliau tikrino rajone koronavirusu sergančių gyventojų sąrašus ir įpareigojo gydymo įstaigas patikslinti informaciją.

„Kai kurios gydymo įstaigos susitvarkė ir jau 20 žmonių pamažėjo“, – pažymėjo Ž. Pinskuvienė.

Lemia vieningos sistemos nebuvimas ir medikų krūviai

Tai, anot jos, yra ne NVSC atsakomybė, o pačių gydymo įstaigų.

„Jei šeimos gydytojas nepažymėjo, kad žmogus yra pasveikęs, tai NVSC ir kaba tas žmogus. Mes raštu penktadienį kreipėmės į visas įstaigas. Privatiems mes negalime rašyti įsakymų, galime prašyti, kad jų medikai susitvarkytų su savo pacientais“, – teigė Širvintų rajono merė.

Ji pažymėjo suprantanti, kad medikams krūviai yra dideli.

„Žmogus serga, išsikvietė greitąją, greitoji jį išvežė į Vilnių. Žmogus išėjo iš ligoninės, o Vilniuje didžiosiose įstaigose krūviai yra milžiniški ir gydytojas neužpildė tos formos. Tada pas mūsų šeimos gydytoją nesimato, kad tas žmogus gulėjo ligoninėje ir seniai išėjo“, – apie kompleksines problemas toliau kalbėjo Ž. Pinskuvienė.

Ji stebėjosi, kodėl, tiek lėšų skiriant įvairių sistemų tobulinimui, iki šiol nėra vieningos sistemos sveikatos sektoriuje – anot merės, jei pasveikusiam žmogui „Sodroje“ nutraukiamas nedarbingumo laikotarpis, tai turėtų automatiškai matytis ir e.sveikatos sistemoje. Tokiu būdu, atkreipė dėmesį Ž. Pinskuvienė, krūviai gydytojams apmažėtų.

„Nelabai suprantu, ar taip sudėtinga – kai „Sodroje“ matosi, kad „užsidarė“ nedarbingumas, automatiškai sistemoje išsibrauktų tas žmogus. Kur čia tokia problema? Mes visoms sistemoms milijonus mokame, o elementarios paprastos sistemos nėra“, – pažymėjo Ž. Pinskuvienė.

Didžioji dalis netikslių duomenų – iš privačių gydymo centrų

Kartu merė atkreipė dėmesį, kad didžioji dalis tokių netikslumų yra iš privačių gydymo įstaigų.

„Didžioji dalis šių pacientų, kurie nesutvarkyti, yra privačių centrų. Prie bet kurios valdžios privatiems centrams jokios atsakomybės, naštos. Pasižiūrėkite – valdiškoms poliklinikoms reikia atidaryti karščiavimo klinikas, turi priimti visus pacientus, privatiems centrams to nereikia, jiems nėra dėl to išlaidų. Skiepyti reikia – kas atsakingi? Administracijos ir savivaldybių poliklinikos. Testuoti reikia – kas atsakingas? Kas yra privatiems centrams? Jie šie vietoje net su duomenimis nesugeba susitvarkyti“, – kalbėjo Ž. Pinskuvienė.

Jos teigimu, šią situaciją būtina greitai spręsti.

„Imti ir greitai realiai suskaičiuoti: duoti užduotis, pavedimus visiems centrams – para laiko susitvarkyti duomenis ir gal tie skaičiai bus visai kitokie ir tos panikos mažiau, o visi dirbti ir gyventi toliau normaliai galės. Vienareikšmiškai – toliau vaikščiosime su kaukėmis, skiepysimės, visa tai darysime, bet gal nebus tokio žiauraus sprendimo, kad viskas uždaryta“, – pridūrė Širvintų rajono merė.

NVSC turi gydytojų teikiamus duomenis

Savo ruožtu NVSC taip pat patvirtino Ž. Pinskuvienės teiginį, kad centras tik valdo duomenis, kuriuos pateikia gydytojai.

„NVSC nediagnozuoja COVID-19 ligos, taip pat negali patvirtinti mirties ar pasveikimo fakto. Tai yra gydytojų kompetencija. Tai reiškia, kad ligos eigą prižiūrintis gydytojas, įvertinęs kliniką, t. y. žmogaus jaučiamus simptomus, taip pat pasveikimą reglamentuojančius teisės aktus, t. y., kada priklausomai nuo ligos formos žmogus gali būti laikomas pasveikusiu, gali patvirtinti pasveikimo faktą ir tai pažymėti žmogaus sveikatos istorijoje. Savo ruožtu, NVSC duomenis apie pasveikusius asmenis automatiškai importuoja iš e.sveikatos sistemos. Paprastai tariant, jei gydytojas nepažymės, kad žmogus pasveiko, tai statistikoje ir nebus matoma“, – rašoma NVSC komentare Delfi.

Portalas paprašė ir Sveikatos apsaugos ministerijos komentaro. Gavus jį, tekstą papildysime.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (746)