Pasak pranešimo, pokalbio metu prezidentai aptarė Rytų partnerystės politikos darbotvarkę, ypač daug dėmesio skirdami situacijai Ukrainoje ir Baltarusijoje. Prezidentai pareiškė vieningai remiantys Ukrainos suverenitetą ir teritorinį vientisumą ir kovą su nedraugiškų šalių dezinformacija bei propaganda. Šalių vadovai pareiškė solidarumą su Baltarusijos pilietine visuomene, kovojančia už demokratinius rinkimus ir žmogaus teises. Šalių vadovų teigimu, būtina sutelktomis jėgomis remti ilgalaikę demokratiškos Baltarusijos viziją.

Prezidentai aptarė situaciją Rusijoje. „Žmogaus teisių testo Rusija neišlaikė“, – sakė prezidentas ir pabrėžė Lietuvos bei Lenkijos raginimą Rusijai paleisti neteisėtai įkalintus Rusijos piliečius. Vadovai taip pat pareiškė susirūpinimą dėl neseniai įvykusio užsienio valstybių diplomatų išsiuntimo iš Rusijos.

Tartasi dėl Rytų partnerystės forumo organizavimo antroje šių metų pusėje. Konstatuota, kad lyderių susitikimo ašis turėtų būti sprendimų paieška, siekiant sustiprinti Rytų partnerystės valstybių pilietinę visuomenę, teisinės viršenybės principus. Sutarta forume siekti pasirašyti bendrą deklaraciją, kurioje būtų įtvirtinta ambicinga būsimos Rytų partnerystės iniciatyvų darbotvarkė.

Skambučio metu pabrėžtas sutarimas dėl projekto „RailBaltic“ projekto įgyvendinimo, kurio viena pagrindinių sąlygų – deramo finansavimo iš ES užtikrinimas. Sutarta vadovautis 2020 m. liepos mėn. Europos Vadovų Taryboje pasiektais daugiametės finansinės programos susitarimais.

Pokalbyje buvo pasikeista nuomonėmis dėl būtinybės išplėsti vakcinų gamybos pajėgumus, užtikrinti jų savalaikį paskirstymą valstybėms narėms ir padidinti vakcinų prieinamumą ES kaimyninėms valstybėms. Vadovai sutarė, kad tikslas pasiekti kolektyvinį imunitetą vasarą yra ambicingas, tačiau realistiškas.

Aptariant regioninio saugumo situaciją, akcentuotas transatlantinio ryšio stiprinimas, būtinas užtikrinti Baltijos šalių ir Lenkijos saugumui. Apsikeista planais, kaip stiprinti bendradarbiavimą su JAV ir naująja šalies administracija.

Vadovai sutarė rengti pirmąją Lietuvos ir Lenkijos Prezidentų tarybą šiais metais.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (154)