„Manau, kad situacija yra neprognozuojama, dinamiška, kalbu apie pandemiją. Joje būtina pasverti žingsnius, ypač kalbant apie atlaisvinimus, sprendimus, kurie koreguojami kiekvieną savaitę atsižvelgiant į naujausius sergamumo rodiklius“, – sako Seimo pirmininkė.

Paklausus, ar jau būtų laikas kalbėti apie ryškesnius atlaisvinimus, politikė tikino, kad premjerė ir ekspertai teigiamai vertina galimybę pradėti lokalius atlaisvinimus.

„Ketvirtadienį Liberalų sąjūdis pasiūlė vieną galimą sprendimą – lokalius atlaisvinimus. Su premjere taip pat aptarėme šį siūlymą. Iš esmės jis yra vertinamas teigiamai. Tiek premjerė jį įvertino teigiamai, tiek merai, ypatingai tų savivaldybių, kur kurį laiką jau nėra susirgimų. Teigiamai tai vertina ir ekspertai, todėl tikiuosi, kad artimiausiu metu turėsime lokalius atlaisvinimus, nes tai yra tikriausiai pats atsargiausias žingsnis, bet jis galėtų būti jau pirmas žingsnis į šiek tiek mažesnius suvaržymus, bet taip pat būtų labai atsargus žingsnis“, – sako Seimo pirmininkė.

„Tikiu, kad kitą savaitę vienokie ar kitokie sprendimai dėl savivaldybių, kurios patenka į žaliąją zoną arba netrukus į ją pateks, galėtų būti priimti“, – pridūrė pašnekovė.

Paklausus, kieno žodis turėtų būti paskutinis, pašnekovė tikino, kad šiai Vyriausybei labai svarbus ekspertų žodis, tačiau atsakomybę galiausiai turi prisiimti politikai.

„Mano įsitikinimu, galutinį sprendimą ir atsakomybę visada prisiima politikai ir nesutikčiau, kas dažnai prikaišiojama, kad Vyriausybė pernelyg stropiai vadovaujasi ekspertų nurodymais ir patarimais. Nuo pat pradžių ekspertų siūlymas uždaryti darželius, ir to nebuvo, įvertinus visumą, psichologines pasekmes, buvo priimtas visgi politinis sprendimas neatsižvelgti į tai. Galimai tai irgi neleido skaičiams gerėti taip greitai, tačiau prisiminus pirmąją bangą ir praėjusią kadenciją, mes atkreipėme dėmesį, kad dauguma sprendimų buvo priimami chaotiškai. Tai, kad dabar skelbiama daugiau informacijos, dauguma sprendimų atsižvelgiant į ekspertus, yra didelis pliusas“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

Pasiteiravus, ką vertėtų daryti siekiant išvengti trečiosios viruso bangos, politikė pabrėžė, kad dabar dedame tvirtus pagrindus grįžtant į įprastą gyvenimo ritmą.

„Mano manymu, mes iš esame iš principo kitoje situacijoje nei vasarą ar rudenį, nes jau vyksta vakcinavimas, yra savivaldybių, kur pedagogai per artimiausias savaites bus gavę po dvi vakcinas ir turės imunitetą. O dabar reikia turėti šiek tiek kantrybės. Puikiai suprantu nerimą ir norą kuo greičiau grįžti į įprastą gyvenimą, tai tikrai įvyks, tačiau ėjimas mažais žingsneliais yra visiškai pagrįstas“, – kalbėjo Seimo pirmininkė.

Per praėjusią parą Lietuvoje nustatyti 654 nauji COVID-19 ligos atvejai, mirė 19 žmonių, penktadienį informavo Statistikos departamentas.

Viktorija Čmilytė-Nielsen

Be to, į bendrą mirčių statistiką įtrauktos dar keturios mirtys nuo koronaviruso, kai faktinė mirties data yra ankstesnė.

Praėjusią parą nuo COVID-19 pasveiko 1314 asmenų.

Iš viso Lietuvoje nuo pandemijos pradžios COVID-19 susirgo 185 tūkst. 601 žmogus, 135 tūkst. 406 asmenys pasveiko, 44 tūkst. 957 – tebeserga.

Nuo koronaviruso šalyje mirė 2908 žmonės.

Praėjusią parą pirmąja vakcinos doze paskiepyti 1408, antrąja doze – 6295 žmonės.

Lietuvoje pirmąja vakcinos nuo COVID-19 doze iš viso paskiepyti 77 tūkst. 425 žmonės, abiem dozėmis – 37 tūkst. 165 žmonės.

Praėjusią parą šalyje atlikti 7623 tyrimai dėl įtariamo koron

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (417)