Vilniaus miesto savivaldybė pirmadienį tikisi pradėti pilotinį pradinio kontaktinio ugdymo projektą, kai į Vilniaus Kunigaikščio Gedimino progimnazijos klases grįš dalis pradinių klasių vaikų.

Premjerė I. Šimonytė spaudos konferencijoje teigė, jog pilotinį projektą palaiko.

„Didžiausiu iššūkiu mums vis dar išlieka ugdymas. Viena vertus, labai svarbu grąžinti mokinius į mokyklas kaip įmanoma anksčiau, ypatingai pradinukus ir abiturientus. Bet žinome, kad mokyklų atsivėrimas, tą tvirtina moksliniai tyrimai, išprovokuoja tam tikrą papildomą susirgimų bangą, nes ženkliai padidėja kontaktai.

Bandysime net pilotinį projektą atlikti, ar gali su tam tikromis testavimo schemomis mokykla gali saugiai pradėti veikti. Ir jeigu tai pasiteisintų, tada jau prie horizontalaus sprendimo mokykloms grįžti truputėlį vėliau“, – sakė ministrė pirmininkė.

Vyriausybės vadovė teigė, jog kol kas į šalį atvykstančių žmonių srautus pavyksta sukontroliuoti griežtesnėmis administracinėmis priemonėmis.

„Kontrolė atvykstančių yra sustiprinta tuo būdu, kad yra sutarimai tarp SAM ir VRM, taip pat Susisiekimo ministerijos dėl kontrolės pačiuose oro uostuose. Avialinijos taip pat bus prašomos informuoti visus atskrendančius žmones apie pareigą ir būtinybę užpildyti anketą. (…) Kadangi dabar susisiekimo srautas atvykstantis oro keliu, ar jūrų keliu nėra labai didelis manome, kad sugriežtintomis administracinėmis priemonės pavyks tą srautą kontroliuoti“, – sakė ji.

Apie judėjimo ribojimų laisvinimą nėra kalbama

I. Šimonytė teigė, kad kol kad apie judėjimo ribojimų atlaisvinimą kalbama nėra.

„Kol kas apie judėjimo atnaujinimą, ar atlaisvinimą labai intensyviai nediskutuojame. Tam yra keletas priežasčių, tiek ir bendra epidemiologinė situacija, kuri vis dar nėra tikrai tobula, ir tai, kad bandome su atskiromis savivaldybėmis, kuriose epidemiologinė situacija yra gerokai geresnė nei Lietuvos vidurkis ir gerėja, kalbėtis dėl galimo atskiro režimo. Kad jų viduje atlaisvinimų galėtų būti padaryta ir daugiau“, – sakė ji.

I. Šimonytė kalbėjo, kad tai būtų galima padaryti tik tuo atveju, jei savivaldybės įsipareigos situaciją atidžiai kontroliuoti, testuoti, izoliuoti, nustatyti židinius.

„Kol kas sprendimai dėl to priimti nėra. Diskusijos vyksta, jos vyko vakar, vyks ir kitą savaitę, jei pavyks tą schemą sudėlioti. Tai tokiu atveju judėjimo apribojimų palaisvinimas dar reikštų ir papildomą riziką. Suprantu, kad žiedinių savivaldybių tai per daug neliečia, tačiau principas turėtų išlikti bendras“, – aiškino ji.

Ministrė pirmininkė pasakojo, jog gerus epidemiologinius rodiklius demonstruojančios šalies savivaldybės gali tikėtis karantino laisvinimų.

„Turbūt pagrindinis skirtumas kelių savivaldybių Lietuvos nuo visų likusių yra toks, kad tos kelios savivaldybės jau yra scenarijuje B pagal susirgimų skaičių. Tai yra maždaug apie 100 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų. Kada Lietuvos vidurkis yra apie 400, o dalis Lietuvos tarp iki 500, akivaizdu, kad nacionalinio karantino priemonės tokiame lokaliame vertinime gali atrodyti per griežtos“, – sakė ji.

Pagal sergančiųjų skaičių karantino scenarijuje B esančios šalies savivaldybės galėtų galioti atitinkami laisvinimai, kalbėjo premjerė I. Šimonytė.

„Padidėję kontaktai ir rizika, kad žmonės daugiau judės, kad ir savivaldybės viduje, gali išprovokuoti tam tikrą situacijos pablogėjimą. Ir labai svarbu, kad jis būtų sparčiai ir aktyviai tvarkomasi. Sprendimų dar nėra, tik idėja. Šiandien yra neblogos galimybės rasti įgyvendinimo būdą“, – sakė ji.

Ji džiaugiasi, kad yra viena šalies savivaldybė, kurioje per savaitę nebuvo užfiksuota nei vieno naujo koronaviruso atvejo.

Pilną planą tikimasi patvirtinti pirmadienį.

Sulaukė nemažai kritikos

Po anonsuoto, tačiau neįgyvendinto karantino švelninimo paslaugų ir prekybos sektoriui, Vyriausybė susilaukia nemažai kritikos. Penktadienį smulkaus ir vidutinio verslo atstovai net rengia „laidotuvių akcijas“.

Premjerė trečiadienį Vyriausybės posėdyje teigia, kad sprendimai bus priimti kitą savaitę, tikėtina, pirmadienį.

„Padarome tuos tarpinius darbus, kuriuos reikia padaryti, atnaujiname schemą ir kitą savaitę bandykime Vyriausybės pasitarime tą atnaujintą schemą patvirtinti, o jeigu bus per tą laiką subrendę ir nutarimo pakeitimai, tai ir nutarimo pakeitimus padarysime“, – Vyriausybės pasitarime sakė I. Šimonytė.

Pasak premjerės, norima, kad visų aktualių sprendimų paketas būtų priimtas vienu metu.
„Dėl kai kurių veiklų kilo diskusijos su ekspertais, bet problema yra turbūt ne pati diskusija – diskusija yra gerai, – bet tai, kad diskusijos vyko pirmadienį ir antradienį, iš esmės tik vakar vakare baigta svarstyti ir liko keletas neišspręstų klausimų“, – sakė I. Šimonytė.

„Ir todėl gal būtų gerai tuos sprendimus ar tas gaires, kiek čia iš Vyriausybės reikia, pasitvirtinti daugiau mažiau vieningai ir daugiau mažiau tuo pačiu metu, kad nebūtų kažkokios visos serijos sprendimų“, – sakė ji.

I. Šimonytės teigimu, artimiausiu metu Sveikatos apsaugos ir kitos ministerijos parengs sprendimus dėl atvykimo į Lietuvą kontrolės sugriežtinimo.

„Taip pat jeigu pavyksta, iki savaitės pabaigos ar iki kito pirmadienio parengiama schema savivaldybėms, kurios yra sparčiai „žalėjančios“ ar norėtų sparčiai „žalėti“, kokiomis sąlygomis ten galėtų teritoriniu principu labiau negu veiklų principu vykti atlaisvėjimas“, – aiškino Vyriausybės vadovė.

Delfi primena, kad sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys praėjusios savaitės pabaigoje pranešė, kad Lietuva išėjo iš blogiausio karantino scenarijaus D ir pasiekė C. Todėl ir galima kalbėti apie karantino sąlygų švelninimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (468)