Ministras S. Gentvilas sakė suprantantis, kad jo pasiaiškinimų reikia.

„Natūralu, kad paaiškinimo ir nuraminimų šokių tokių. Pradėsiu nuo to, kad lyginant su rugsėjo mėnesio biudžeto projektu Aplinkos ministerijos biudžeto projektas papildomai papildytas 2,5 milijono eurų darbo užmokesčiui, pusė tos sumos skiriama AAD.

Jame dirba virš 500 darbuotojų, iš 2,2 tūkst. darbuotojų Aplinkos ministerijoje, tai tikrai neproporcingai didesnė dalis skiriama finansų. Įstaiga tikrai nėra paralyžiuojama, ji bus vienintelė įstaiga, kuriose atsiras papildomi etatai“, – finansinius aspektus vardijo jis.

„Bus vieno langelio principas, kurį jūs inicijavote praėjusiose kadencijoje, už tai tuomet taip pat balsavau ir tęsiu jūsų darbą konsoliduoti tai vienoje įstaigoje“, – pridūrė jis.

Aplinkos ministras S. Gentvilas teigė, jog kilusį konfliktą reikia deeskaluoti.

„Tai yra dalykinė diskusija, kuri gal nesusiklostė žmogiškai. Kodėl gali atrodyti, kad neproporcingas dėmesys AAD, tai mes esame gavę 8 skundus dėl departamento veiklos, 4 – dėl direktorės Olgos Vėbrienės. Iš kitų įstaigų nesame gavę. Kaip departamentas turi tikrinti visus skundus dėl teršimo galimo, taip turi būti tikrinami ir skundai. Būtent jų pagrindu yra inicijuoti tyrimai“, – aiškino jis.

Vertindamas konflikto su O. Vėbriene priežastis, S. Gentvilas pažymėjo, kad Būtingės avarijos atveju vienam iš AAD inspektorių buvo taikomos pernelyg griežtos nuobaudos.

„Antrasis dalykas, kuris nesusiklostė, tai santykis su Būtingės avarija. O. Vėbrienė apie tai informavo mane asmeniškai. (...) Šioks toks nesusipratimas buvo, nes paklausus eilinio inspektoriaus, mano manymu, neproporcingos priemonės prieš jį buvo taikomos“, – teigė jis.

„Bandau įsivaizduoti, kaip, pavyzdžiui, Saulius Skvernelis reaguotų į vieną pavaldžios įstaigos vadovę, jei ji žmogų, kuris informavo vieną iš Ekstremalių situacijų komisijos narį, pašalintų iš pareigų“, – svarstė S. Gentvilas.

LVŽS kiek anksčiau susitiko su AAD vadove Olga Vėbriene, su kuria, kaip skelbiama frakcijos pranešime, buvo kalbėtasi „apie kritinę padėtį, susidariusią aplinkos apsaugos sistemoje“.

„Ji atvirai prakalbo apie patiriamą spaudimą ir sunkiai paaiškinamus politinius sprendimus, politikų skambučius, įspėjimus nepranešti teisėsaugai apie tarnybos metu pastebėtas galimai nusikalstamas veiklas, planuojamas AAD pertvarkas ir drastiškus etatų mažinimus, kurie lems, kad daugelis darbuotojų praras darbą ir pajamas, nukentės aplinkosaugos kokybė“, – rašo LVŽS.

„Išima faktus iš konteksto“

Valstietis Tomas Tomilinas ministrui priminė, kad visuomenininkai buvo net sukūrę atskirą peticiją, kai būtent jo pavardė buvo minima kaip kandidato į aplinkos ministrus. Jie ragino S. Gentvilo neskirti ministrų.

„Klausimas politinis – ar ta veikla nėra tokia naudinga stambesniam verslui?“ – klausimą kėlė valstietis T. Tomilinas.

„Aš nenoriu priešinti verslo. Dalis jūsų narių, partiečių, aktyvių politikoje yra stambūs kapitalo savininkai. Tai savaime nereiškia nieko blogo, blogai, kai pažeidžiami interesų“, – aiškino S. Gentvilas.

Jis teigė, kad valstiečiai „išima faktus iš konteksto“.

„Su O. Vėbriene aš susitikau 3 kartus, du iš jų buvo kolektyviniai susitikimai, paskutinis – asmeninis Seime. Asmeninių raštų nesu rašęs minimais klausimais ir situacija. Darau didelę prielaidą, kad buvau įrašinėjimas trečio susitikimo metu.

Ir jeigu ten buvo kažkokio spaudimo, politiškai esu nusiteikęs – tegul išviešina visą valandos trukmės pokalbį. Nes kitų kažkokių prielaidų, kad esu daręs spaudimą nėra, taškas“, – LVŽS frakcijos atstovus tikino aplinkos ministras S. Gentvilas.

Prašo nepolitizuoti

Valstietis Eugenijus Jovaiša frakcijoje teigė, jog pats yra dirbęs su O. Vėbriene. Todėl negali patikėti kalbomis apie jos neprofesionalumą.

„Man teko dirbti su ja O. Vėbriene. Aš pažinau šitą žmogų kaip dorą, sąžiningą ir labai profesionalų. Tikiuosi, kad šituos pradinius nesusipratimus sugebėsite suderinti, negaliu patikėti, kad būtų kažkokios piktavališkos veiklos“, – ministrą ragino valstietis E. Jovaiša.

LVŽS frakcijos aplinkos ministras S. Gentvilas prašė šio proceso nepolitizuoti. Jis teigė, kad O. Vėbrienė yra politikai artimas žmogus, nes paskutines 5 pozicijas užėmė būtent politikų „parašais“, tai yra paskyrimu.

„Prašau nepolitizuoti, matau tokio žanro. Jeigu norime išlaikyti profesionalumą, prašau, taip ir elkimės kartu“, – ragino jis.

Kreipėsi į prokuratūrą

Netrukus po susitikimo su O. Vėbriene LVŽS pirmininkas Ramūnas Karbauskis bei LVŽS frakcijos Seime seniūnė Aušrinė Norkienė kreipėsi į prezidentą Gitaną Nausėdą, premjerę Ingridą Šimonytę bei Generalinę prokuratūrą dėl aplinkos ministro S. Gentvilo galimai neteisėtų veiksmų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (217)