Žinoma, šį planą Vyriausybė dar žada tobulinti ir jį patvirtinti tik kitos savaitės pradžioje.

Primename, kad karantino scenarijus B bus pasiektas, kai 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų teks nuo 25 iki 100 atvejų, o scenarijus A , kai atvejų skaičius bus žemesnis nei 25.

Vasario 2 dieną atliktoje duomenų apžvalgoje Vyriausybės kanceliarijos duomenų analitikas Aistis Šimaitis prognozavo, kad išlaikydami esamą atvejų kritimo tempą, 200 atvejų per dieną vidurkį, kurį išlaikius būtų pasiekta B scenarijaus riba, šalies mastu pasiektume kovo pabaigoje–balandžio pradžioje.

Namų ūkių kontaktai ir darbas

Ministerijos siūlo, kad pasiekus 100 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų ribą, kai teigiamų tyrimų dalis yra nedidesnė nei 4 procentai, būtų leidžiami trijų namų ūkių pastovūs susitikimai. Ekspertai tokioje situacijoje rekomenduoja leisti tik 2 namų ūkių susitikimus.

Yra ir daugiau išsiskyrimų dėl namų ūkių kontaktų. Pavyzdžiui, ministerijos siūlo, kad pasiekus 50 atvejų ribą 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų susitikimai nebebūtų ribojami.

O ekspertų pasiūlymas kiek griežtesnis – ties 100 atvejų riba siūloma leisti 3 namų ūkių susitikimus. O jų neriboti siūlo tik įžengus į karantino scenarijų A, kai susirgimų skaičius tenkantis 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų yra mažesnis nei 25.

Karantino scenarijuje B, kai atvejų skaičius pasieks 50 atvejų rodiklį 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų, siūlomas nuotolinis arba mišrus darbas tiek viešajame, tiek ir privačiame sektoriuje.

Išskyrus tuos atvejus, kai darbą būtina atlikti darbo vietose, tada reikalingas darbuotojų testavimas.

Žmonių susibūrimai, kultūrinė veikla, sporto bei laisvalaikio renginiai, kaukių dėvėjimas

Panašu, kad apsauginės veido kaukės iš kasdienybės greitai nedings.

Karantino švelninimo strategijoje ministerijos siūlo karantino scenarijuje B, kai bus pasiekta 50 atvejų riba, atsisakyti kaukių dėvėjimo būtinybės atvirose erdvėse.

Ekspertų pozicija šiuo klausimu yra griežtesnė. Jie siūlo tai leisti tik pasiekus 25 atvejų ribą ir įžengus į karantino scenarijų A.

Ministerijų pasiūlymuose šiam 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų rodikliui siūloma kaukių būtinybę palikti tik lankant renginius uždarose erdvėse.

Dar karantino scenarijuje C (pasiekus 200 atvejų sergamumo rodiklį) būtų leidžiamas galerijų, muziejų, kitų ekspozicijų erdvių lankymas, užtikrinant grupavimosi (2 asmenys ar šeima), Operacijų vadovų reikalavimus, vykdomas darbuotojų testavimas. Leidžiami ir renginiai, kai neišlipama iš automobilio.

Bendram atvejų skaičiui kritus iki 150 būtų leidžiama ir bibliotekų skaityklų veikla.

Laisvesniame karantino scenarijuje B, pasiekus 100 atvejų rodiklį visoje šalyje būtų leidžiamos individualios treniruotės su treneriu, laisvalaikio veiklos atvirose erdvėse, užtikrinant Operacijų vadovo reikalavimus. Viešose vietose būriavimasis būtų ribojamas iki 5 asmenų.

Kai atvejų skaičius pasiektų 50 ribą, būtų leidžiami renginiai uždarose erdvėse iki 50 žmonių, lauke – iki 100. Renginių organizatoriai turėtų laikytis visų Operacijų vadovo reikalavimų, testuoti darbuotojus. Būriavimasis jau nebebūtų ribojamas.

Situacijai dar gerėjant, karantino scenarijuje A, kai atvejų skaičius tenkantis 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų būtų mažesnis nei 25, renginiuose uždarose erdvėse galėtų dalyvauti iki 100 asmenų, lauke – iki 200.

Ugdymas

Aukštasis mokslas ir profesinis ugdymas karantino scenarijuje C, pasiekus 150 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų ribą turėtų ir toliau būti vykdomas nuotoliniu būdu, tačiau atsiranda galimybė tam tikroms išimtims. Tikėtina, kad išimtys bus taikomos sveikatos, veterinarijos ir gyvybės mokslams, jos įvardintos 4 karantino scenarijų plane.

Pasiekus karantino scenarijų B ir atvejų skaičiui tapus 50 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų, būtų leidžiama taikyti mišrų mokymą. Turėtų būti testuojami ne tik dėstytojai, bet ir studentai, pažymi ekspertai.

Kaip ir buvo skelbta anksčiau, į ugdymo įstaigas pirmiausia grįžti turėtų pradinių klasių moksleiviai, būtų užtikrinamas kontaktinis ar mišrus ugdymo būdas.

Tai turėtų įvykti dar karantino scenarijuje C, atvejų skaičiui 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų pasiekus 200 ribą.

Atvejų skaičiui pasiekus 150 ribą į ugdymo įstaigas, pagal ministerijos planą, turėtų sugrįžti gimnazistai. Visgi, ugdymas ir toliau galėtų būti organizuojamas mišriu būdu, o kontakte dirbantiems būtų užtikrinamas testavimas, veikiama pagal Operacijų vadovo reikalavimus.

Karantino scenarijuje B, atvejų skaičiui 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų pasiekus 100 ribą, mišrus ugdymo metodas galėtų būti taikomas ir 5–8 klasių moksleiviams, užtikrinant visus būtinus saugumo reikalavimus.

Absoliutaus visų moksleivių grįžimo prie tik kontaktinio ugdymo šioje karantino švelninimo strategijoje nėra numatyta.

Delfi jau skelbė, kad į priešmokyklinio ir ikimokyklinio ugdymo įstaigas vaikai galės grįžti dar karantino scenarijuje C, pasiekus 200 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų rodiklį.

Paslaugos

Sveikatinimo paslaugų centrų, teikiančių poilsio paslaugas veikla būtų atnaujinta tik pasiekus 50 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų ribą. Veikti tokios įstaigos galėtų tik vadovaujantis Operacijų vadovo nurodytomis taisyklėmis ir testuodami darbuotojus.

Dėl maitinimo įstaigų darbo ministerijų ir ekspertų pozicijos taip pat išsiskyrė.

Ministerijos siūlo maitinimo įstaigoms veiklą vykdyti pagal Operacijų vadovo reikalavimus ir testuotis dar karantino scenarijuje B, kai 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų atvejų skaičius pasiekia 100.

Visgi, ekspertų pozicija visai kitokia. Jie siūlo sulaukti karantino scenarijaus A ir maitinimo įstaigoms leisti veiklą vykdyti tik lauke, laikantis Operacijų vadovo sprendimų ir testuojantis, kai atvejų skaičius visoje šalyje pasieks 25.

Trečiadienį Vyriausybė žadėjo kiek atlaisvinti karantiną nebūtinųjų prekių parduotuvėms su atskiru įėjimu ir paslaugų sektoriui.

Tačiau ekspertai rekomendavo karantino sąlygų dar nešvelninti.

Ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė teigė, kad neatsitraukia nuo savo plano karantiną šiose srityse laisvinti, žadama ieškoti kompromiso tarp ministerijos pasiūlymų ir ekspertų vertinimo. Tikimasi jų sulaukti kitą savaitę.

Žmonių judėjimas šalies viduje

Karantino scenarijuje B žadama vykdyti lokalius judėjimo ribojimus. Karantino švelninimo strategijoje VRM ir SAM planuoja, kad pasiekus 100 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų rodiklį, ribojamas asmenų judėjimas tik iš savivaldybių, kuriose sergamumas didesnis nei 100 atvejų.

2020 12 18 Kontrolės postas kelyje A2 antrojo karantino metu

Pasiekus minėto rodiklio 50 atvejų ribą, būtų atsisakoma ribojimo judėti šalies savivaldybėse. Vėliau planuojamas ir visiškas judėjimo tarp savivaldybių ribojimo atsisakymas.

Vasara turėtų būti panaši į pernai

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Sveikatos vadybos katedros profesorius Mindaugas Stankūnas sakė besitikintis, kad ateinanti vasara bus panaši į praėjusią – laisva, bet su tam tikrais apribojimais.

„Aš tokios, vadinkime, tikimybės, tikrai atmesti negaliu. Dabar labai sunku pasakyti, kiek tai mano vilčiai yra lemta išsipildyti. Bet yra daug nežinomųjų. Aš asmeniškai, kaip Mindaugas Stankūnas, tikiu, kad mes turėsime panašią vasarą, kokią turėjome 2020 metais“, – Delfi sakė prie Vyriausybės veikiančios Nepriklausomų ekspertų tarybos narys M. Stankūnas.

Mindaugas Stankūnas

Jis, visgi, teigė, kad visiškai pamiršti pandemijos nepavyks.

„Kiek pats atsimenu pernai metų vasarą, tai ji buvo visai normali. Ir renginiai vyko, kavinėse žmonės sėdėdavo, keliauti galėjome po Lietuvą. Tai manau, kad ji bus tokia, kaip praeita vasara, tai tikiu. Bet kad galėtume gyventi taip, kaip buvo 2019 metų vasarą, tai manau, kad ne. Nes nežinome ir kokios atmainos pas mus ateis, kaip su vakcina, kokia situacija bus. Bet manau, kad ji gali būti panaši į pernai, ji tada buvo nebloga“, – savo nuomonę išsakė ekspertas.

Pašnekovas teigė, kad tam tikri ribojimai ir karantino scenarijuje A yra ne šiaip sau, o užtikrinti, kad virusas neplistų „beprotiškai dideliu tempu“.

Delfi primena, kad kol kas karantinas Lietuvoje yra pratęstas iki vasario 28 dienos. Iki tos pačios datos pratęsti ir judėjimo ribojimai tarp šalies savivaldybių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (627)