Kitą savaitę komiteto nariai aptars situaciją bei ketina pasikalbėti su buvusiu krašto apsaugos ministru Raimundu Karobliu.

„Norime pasitarti komiteto viduje dėl šitos situacijos – vienas dalykas ir antras dalykas – planuojame kviesti buvusį ministrą R. Karoblį“, – BNS trečiadienį sakė NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas.

„Klausimų yra daug, norėtųsi atsakymų. Norint užduot kai kuriuos klausimus ir gaut atsakymus, reikia pirmiausia pasikalbėti su buvusiu ministru“, – teigė jis.

Žiniasklaidoje skelbta, tą patvirtino ir skirtingi BNS šaltiniai, kad šalies vadovas aktyviai dalyvavo karinės žvalgybos vadovo paskyrimo procese, nors Žvalgybos įstatymas numato, kad šio pareigūno paskyrimas – krašto apsaugos ministro prerogatyva.

Prezidentūra į konkrečius BNS klausimus apie šią situaciją neatsakė, tačiau patikino, kad „AOTD vadovas buvo atrinktas laikantis galiojančių teisės aktų reikalavimų bei nacionalinio saugumo interesų“.

Pernai rugpjūtį karinės žvalgybos vadovu paskirtas pulkininkas Elegijus Paulavičius.

LNK žinios praėjusią savaitę pranešė, kad karinės žvalgybos vadovo skyrimo aplinkybės gali būti viena priežasčių, kodėl R. Karoblis vis dar nėra paskirtas ambasadoriumi Briuselyje arba Vašingtone, nes Prezidentūra galėjo turėti savo kandidatą – Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo Dariaus Jauniškio bendražygį Saulių Guzevičių.

VSD šią savaitę patvirtino BNS, kad D. Jauniškis ir S. Guzevičius yra pažįstami keletą dešimtmečių, kartu tarnavę Lietuvos kariuomenės specialiųjų operacijų pajėgose, tačiau VSD tvirtina, kad D. Jauniškis karinės žvalgybos vadovo skyrimo procesui įtakos „nedarė ir nesiekė daryti“.

G. Nausėda anksčiau sakė, kad dėl paskyrimų į svarbias pareigas su R. Karobliu priešpriešų neturėjo.

Jis tvirtino, kad tiek R. Karobliui, tiek buvusiam užsienio reikalų ministrui Linui Linkevičiui būtinas „politinis atšalimas“ nuo turėtų ministrų pareigų.

Diplomatinių šaltinių teigimu, pastaraisiais mėnesiais svarstyta, kad R. Karoblis ir L. Linkevičius galėtų tapti Lietuvos ambasadoriais Briuselyje ir Vašingtone.

Prezidentūra šią savaitę BNS teigė, „Lietuvoje ambasadorius skiria prezidentas Vyriausybės teikimu, todėl prezidentas tebelaukia siūlymų dėl ambasadorių skyrimo į svarbias pozicijas, taip pat ir į ambasadoriaus postą JAV“.

Kuo greičiau paskirti ambasadorių Vašingtone G. Nausėdą ragina ir JAV verslo bendruomenė Lietuvoje.