Delfi primena, kad trečiadienio duomenimis 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų yra fiksuojamas 414.9 atvejo sergamumas.

Kas ir kada pasikeistų?

Ministerijos siūlo dviejų namų ūkių susitikimus leisti pasiekus mažesnį kaip 200 atvejų 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų skaičių ir kai teigiamų testų dalis mažiau kaip 10 procentų.

Ekspertai siūlo 2 namų ūkių kontaktus leisti tik perėjus į scenarijų B, kai sergamumo rodiklis mažiau kaip 100 atvejų, 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų, ir teigiamų testų dalis ne daugiau kaip 4 procentai.

Pasiekus 150 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų ribą aukštasis mokslas ir profesinis mokymas būtų vykdomas nuotoliniu būdu, bet jam jau atsirastų išimčių, vykdomas reguliarus testavimas.

Pasiekus 200 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų ribą pradinis ugdymas organizuojamas kontaktiniu arba mišriu būdu, užtikrinant Operacijų vadovų reikalavimus ir testavimą, vakcinuojant pedagogus prioriteto tvarka.

Pasiekus 150 atvejų ribą, gimnazistų ugdymas būtų organizuojamas mišriu arba nuotoliniu būdu, užtikrinant Operacijų vadovo reikalavimus ir testavimą.

200 atvejų ribą pasiekus priešmokyklinis ugdymas būtų visiems privalomas, nelieka rekomendacinės normos.

Pasiekus šį rodiklį ikimokyklinio ugdymo įstaigų lankymas privalomas tiems vaikams, kuriems savivaldybių administracijos nustačiusios privalomą ikimokyklinį ugdymą.

200 atvejų 100 tūkst. gyventojų riba leistų praktinio vairuotojų mokymo ir vairavimo egzaminų atnaujinimą, kartu derinant su vairavimo mokymo atnaujinimu, užtikrinant operacijų vadovo reikalavimus ir testavimą.

Įžengus į scenarijų B ir galvojant apie žmonių susibūrimus, kultūrinę veiklą, sporto ir laisvalaikio renginius, ekspertai tada siūlo diskutuoti ir įvertinti vakcinacijos lygį.

„Reikalinga detali diskusija įvertinus visuomenės vakcinacijos lygį bei ugdymo institucijų atidarymo poveikį epidemiologinei situacijai“, – rašoma ekspertų pasiūlymuose.

Ministerijos siūlo pasiekus 200 ribą leisti galerijų, muziejų, kitų ekspozicijų erdvių lankymą, užtikrinant grupavimosi (2 asmenys arba šeima), operacijų vadovo reikalavimus ir darbuotojų testavimą. Leidžiami renginiai, kai neišlipama iš automobilio.

Pasiekus 150 ribą būtų leidžiama bibliotekų skaityklų veikla užtikrinant, grupavimosi (2 asmenys arba šeima), operacijų vadovo reikalavimus ir darbuotojų testavimą.

Prekyba ir paslaugos laisvėtų tik scenarijuje B

Delfi jau skelbė, kad ekspertai siūlo nebūtinųjų prekių parduotuvių, kurių prekybos plotas neviršija 100 kv. m, turinčių atskirą įėjimą iš lauko pusės ir ribojančioms pirkėjų srautus, veikla leisti tik pasiekus 100 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų ribą, užtikrinant ploto reikalavimą vienam pirkėjui ne mažiau kaip 20 kv. m. arba vienu metu aptarnaujamas tik vienas pirkėjas.

Ekspertai taip pat siūlo palaukti ir paslaugas leisti taip pat tik pasiekus 100 atvejų 100 tūkst. gyventojų ribą per 14 dienų.

Tada paslaugos būtų teikiamos tik vienam paslaugos gavėjui arba užtikrinant ploto reikalavimus (20 kv.m.), ir operacijų vadovo reikalavimus. Būtų vykdomas darbuotojų testavimas.

Delfi primena, kad dėl visų karantino švelninimo plano trečiadienį turės apsispręsti Vyriausybė.

Karantiną atlaisvinti būtų galima atskirose savivaldybėse, bet išlaikant judėjimo ribojimus

Vertindamas Vyriausybės planus svarstyti karantino atlaisvinimą prekybininkams, sveikatos ekspertų tarybos narys, duomenų analitikas Vaidotas Zemlys-Balevičius sako, kad, jo nuomone, skubėti atlaisvinti veiklų visoje šalyje kol kas negalima.

„Aš nepritariu, nes, mano nuomone, epidemiologinė situacija dar nėra tokia palanki, kad galėtume galvoti apie verslų – veiklų, kurios yra pakankamai rizikingos – atidarymą. Mūsų prioritetas turėtų būti atidaryti mokyklas, o ne verslus. Reikia būti nuosekliems ir eiti pagal savo prioritetus“, – Delfi sakė V. Zemlys-Balevičius.

Pasak jo, epidemiologinė situacija kai kuriose savivaldybėse gerėja.

„Rietavo savivaldybė jau yra įžengusi į B scenarijų. Joje rodiklis 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų nukrito žemiau 100. tai dabar atidarinėti veiklas ir rizikuoti mūsų lėtėjimu, yra, manau, per anksti“, – pažymėjo analitikas, tačiau kartu pabrėžė, kad galutinius sprendimus priima Vyriausybė.

Paklaustas, ar matytų karantino atlaisvinimus atskirose savivaldybėse, V. Zemlys-Balevičius teigė, kad tai būtų prasminga, jei išliktų judėjimo tarp savivaldybių ribojimas.

„Atlaisvinimas savivaldybėse turėtų daug prasmės, nes, jei nepanaikiname ribojimų tarp savivaldybių, (…) tai leistų mums surinkti daugiau duomenų prieš pereinant prie kitų savivaldybių. Mes atlaisviname dabar, pavyzdžiui, Rietavo savivaldybėje ir per savaitę jau matysime poveikį – ar situacija ten gerėja, ar blogėja ir tai mums duotų ženkliai daugiau informacijos“, – kalbėjo ekspertas.

Atlaisvinimai turi būti, bet kontroliuojami

V. Zemlys-Balevičius taip pat išskyrė koronaviruso atmainos pavojų.

„Su ja galima tvarkytis, kai mes turime labai mažus skaičius ir tada galime spėti sugaudyti kontaktus. Prie tokių skaičių, kurie yra dabar, jei mes atlaisvinsime, rizikuojame, kad atmaina dar greičiau išplis“, – sakė duomenų analitikas.

Anot jo, atlaisvinimas turi būti kontroliuojamas, tačiau tam reikia puikiai tvarkytis su duomenimis, atlikti daugiau viruso genomo sekoskaitos tyrimų.

„Aš suprantu, kad yra sunku, karantinas išvargino, bet jei nebūtų britiškos atmainos, aš kitaip šnekėčiau“, – tęsė V. Zemlys-Balevičius.

„Mes dar nesusitvarkėme, dar nematome tikrosios situacijos ir tai mane neramina. Mes dar nebaigėme tvarkytis su duomenimis, (…) reikia paimti laboratorijų duomenis ir daryti sekoskaitą – projektas tik prasidėjo. Kai neturi informacijos, turi elgtis atsargiau“, – pridūrė ekspertas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (591)