„Tai yra labai kompetentingas, stiprus kandidatas, kurį, tikiu, palaikys ir dauguma frakcijų, dauguma politikų Seime“, – pateikdama šią kandidatūrą sakė Seimo pirmininkė V. Čmilytė–Nielsen.

Bet štai Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS–LKD) atstovas Seime Laurynas Kasčiūnas iš karto sako, kad šios kandidatūros palaikyti jis nežada.
„Ne, nepalaikysiu“, – LNK žinioms sakė jis.

Seimo pirmininkė V. Čmilytė–Nielsen taip pat sako, kad jai yra svarbus advokato V. Mizaro indėlis ginant homoseksualus. Jis yra LGBT bylų advokatas, pasisako už seksualinių mažumų teises.

„Niekada, matyt, nebus pabaigos žmogaus teisių apsaugos gerinimo ir užtikrinimo srityse. Konstitucijoje žmogus yra labai reikšmingoje vietoje“, – LNK žinioms sakė pats kandidatas į Konstitucinio Teismo teisėjus V. Mizaras.

Dalis konservatorių iš karto sako, kad jiems toks KT teisėjas netiktų ir už šią V. Čmilytės–Nielsen pateiktą kandidatūrą nebalsuos.

„Tai yra tam tikros ideologinės srovės atstovas. Manau, kad jam labiau tiktų eiti į politiką, dalyvauti kokios liberalios politinės jėgos sąraše, eiti į Seimą. Ir savo tuos pasaulėžiūrinius principus bandyti realizuoti tokiu būdu“, – savo poziciją dėstė konservatorius L. Kasčiūnas.

Konstitucinis teismas

Liberalų frakcijos seniūnas Eugenijus Gentvilas teigė, jog reikia pripažinti, kad nesutarimų bus ir valdančiosios daugumos viduje.

Dar rudenį, kai konservatoriai ir dvi liberalios partijos derėjosi dėl koalicijos sutarties ilgai formulavo vertybes, požiūrį į vienalytę partnerystę ir panašiai.

Apžvalgininkai tada kalbėjo, kad čia ir bus užprogramuotas konfliktas. Galiausiai koalicijos partneriai pasirašė, kad kai kuriais klausimais sutaria nesutarti.

Konservatorių krikdemiškasis flangas tai primena dabar, kai pateikta LGBT advokato kandidatūra.

Konservatorius, Seimo vicepirmininkas Paulius Saudargas teigė, kad jo ir advokato V. Mizaro pozicijos išsiskirdavo.

Paulius Saudargas

„Ne visada mūsų požiūriai sutapdavo. Tačiau turime išklausyti jo prisistatymą, užduosime jam klausimus“, – sakė parlamentaras.

Krikdemai V. Mizarui planuoja užduoti eilę klausimų.

„Kiek šitos interesų grupės pozicijos jis planuoja įtvirtinti teisės aktuose“, – vieną iš klausimų pateikė L. Kasčiūnas.

Liberalų partijos akcentuoja, kad V. Mizaras labai gerbiamas tarp teisininkų, turi didelį įdirbį žmogaus teisių srityje.

„Mane kaip Lietuvos pilietį pirmiausia, o ne kaip LGBT asmenį džiugins, kad KT dirbs toks teisėjas, kuris yra visapusiškai įsipareigojęs žmogaus teisių principams“, – teigė Laisvės partijos atstovas Tomas Vytautas Raskevičius.

O ir pačioje konservatorių frakcijoje liberalių pažiūrų politikų bene du kartus daugiau nei konservatyvių.

„Reikia vertinti žmogaus kompetencijas ir sugebėjimus. To tikiuosi ir iš mūsų frakcijos narių“, – LNK žinioms sakė TS–LKD frakcijos Seime seniūnė Radvilė Morkūnaitė–Mikulėnienė.

Laurynas Kasčiūnas

Opozicija kritikuoja, kad dėl KT kaitos guma tempiama pernelyg ilgai.

Krikdemai aklavietėje sako nesijaučiantys. Balsavimas dėl teisėjų slaptas. Ar V. Mizaro kandidatūrai bus pritarta, svarstoma, kad tikimybė yra 50 procentų. Balsavimas vyks po kelių mėnesių.

Ir kaip LNK žinioms sakė L. Kasčiūnas, intriga bus tikrai didelė.