„Lietuvoje ambasadorius skiria prezidentas Vyriausybės teikimu, todėl prezidentas tebelaukia siūlymų dėl ambasadorių skyrimo į svarbias pozicijas, taip pat ir į ambasadoriaus postą Jungtinėse Amerikos Valstijose“, – BNS sakė šalies vadovo atstovas spaudai Antanas Bubnelis.

Šį komentarą atstovas pateikė atsakydamas į BNS klausimus, kaip prezidentas vertina JAV verslo bendruomenės raginimą ir kada ambasadorius Vašingtone jau galėtų būti paskirtas.

Amerikos verslo rūmai praėjusią savaitę laišku kreipėsi į G. Nausėda ragindami kuo greičiau paskirti Lietuvos ambasadorių JAV.

Organizacijos valdybos pirmininkas Tadas Vizgirda teigė, kad blogai ambasadoriaus su vienu svarbiausių šalies partnerių neturėti pusę metų, anot jo, būtina į šią poziciją apsvarstyti buvusių ministrų Lino Linkevičiaus ir Raimundo Karoblio kandidatūras.

„Turime du puikius kandidatus, kurie dėl „politinio atšalimo“ buvo kaip ir net nesvarstomi. Kad nesvarstomi du labai patyrę kandidatai, ypač L. Linkevičius, manau, kad iš tikrųjų yra apgailėtina. Siūlyčiau abiejų jų kandidatūras svarstyti“, – BNS pirmadienį sakė T. Vizgirda.

Amerikos verslo rūmai atstovauja daugiau nei 150 JAV kompanijų ir verslininkų Lietuvoje, šiose įmonėse įdarbinta per 30 tūkst. lietuvių.

Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis BNS pirmadienį sakė, kad toks raginimas yra suprantamas, todėl dedamos visos pastangos, kad ambasadoriaus skyrimo procesas neužtruktų.

Vis dėlto, anot ministro, kalbėti apie kandidatus sudėtinga, nes nėra JAV sutikimo dėl konkretaus kandidato.

Ambasadoriaus Vašingtone Lietuva neturi nuo praėjusios vasaros pabaigos.

Diplomatinių šaltinių teigimu, pastaraisiais mėnesiais svarstyta, kad R. Karoblis ir L. Linkevičius galėtų tapti Lietuvos ambasadoriais Briuselyje ir Vašingtone.

Tačiau prezidentas G. Nausėda tokius pasiūlymus atmetė, pareikšdamas, kad jiems reikalingas „politinis atšalimas“.