Turto areštas pritaikytas atliekant ikiteisminį tyrimą dėl Komskių šeimos valdomos įmonės „Agrolira“ bankroto. Ši įmonė netikėtai bankrutavo 2019 m. pabaigoje. „Agrolirai“ žlungant, K.Komskio verslo žemėlapyje atsirado nauja bendrovė „Kalibrus“ – į ją persikėlė nemaža dalis bankrutuojančios „Agroliros“ darbuotojų. Naujas verslas veikia toje pačioje srityje kaip „Agrolira“.

Ikiteisminis tyrimas pradėtas po „Sienos“ publikacijų apie „Agrolirą“ ir „Kalibrus“. Istorija prasidėjo nuo tyrimo apie „Agroliros“ žlugimą, kai bankroto išvakarėse įmonėje atsirado trys nauji akcininkai – paprasti darbininkai iš Pagėgių. Susitikę su „Sienos“ ir „Tauragės kurjerio“ žurnalistais, vyrai tikino jokių akcijų nepirkę.

Kaip „Sienai“ patvirtino Generalinė prokuratūra, abiejų įtariamųjų turtas areštuotas siekiant „užtikrinti galimą civilinį ieškinį bei išplėstinį turto konfiskavimą“.

Kiek ir kokio turto areštuota, prokuratūra nedetalizuoja. Tačiau rašytiniame komentare patvirtinama, kad tarp turto, kuriam apribotos nuosavybės teisės, yra Komskių šeimai priklausanti apleista sodyba Pagėgių savivaldybėje, ant Nemuno kranto. Šioje sodyboje oficialiai registruota nauja K.Komskio įmonė „Kalibrus“, figūruojanti ne viename ikiteisminio tyrimo epizode.

Turto areštas – dar ne viskas. Prokuratūros teigimu, įtariamiesiems taip pat skirtos kardomosios priemonės – rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

Ikiteisminio tyrimo metu jau spėta apklausti ir tris naujuosius „Agroliros“ akcininkus: Saulių M, Saulių S ir Donatą G. Tačiau prokuratūra atsisakė patikslinti, kaip jie aiškino savo tapimą žlungančio verslo savininkais.

Prokuratūra taip pat nedetalizavo, ar tyrimas gali būti praplėstas kitais Baudžiamojo kodekso straipsniais, be jau žinomų galimai nusikalstamo bankroto, turto iššvaistymo bei dokumentų klastojimo epizodų.

Ikiteisminis tyrimas, kuriame įtarimai pareikšti K.Komskiui ir jo sūnui, apima ne tik mįslingas „Agroliros“ bankroto aplinkybes. Taip pat aiškinamasi, ar nauja K.Komskio įmonė „Kalibrus“ galėjo panaudoti suklastotus dokumentus Pagėgių savivaldybės viešuosiuose pirkimuose. Šios aplinkybės paaiškėjo po „Sienos“ tyrimo apie „Kalibrus“ sėkmę Pagėgių savivaldybės konkursuose.

Tuomet paaiškėjo, kad bent vieną didelį konkursą „Kalibrus“ laimėjo pateikdama pažymą apie darbus, neva atliktus Ugniui Kiguoliui priklausančiame Lentvario dvare. Tačiau tiek dvarą restauruojanti bendrovė „Senamiesčio restauratoriai“, tiek pats U.Kiguolis patvirtino, kad K.Komskio darbininkų šioje teritorijoje nebuvo nė kvapo.

Anot Generalinės prokuratūros, galimo dokumentų klastojimo epizodas tebetiriamas. Dėl šio epizodo įtarimai kol kas niekam nepareikšti.

K.Komskis ir jo sūnus kaltės dėl jokių nusikaltimų nepripažįsta. Vis dėlto jie jau sutiko palengvinti savo pinigines žlungančios „Agroliros“ naudai. Įmonės bankroto administratorius, bendrovė „Katalonija“, A.Komskį padavė į teismą dėl beveik 100 tūkst. eurų įmonės lėšų, galimai išleistų ne įmonės reikmėms. A.Komskis su pretenzijomis nesutiko, tačiau pasiūlė sudaryti taikos sutartį ir „Agrolirai“ sumokėti penktadalį reikalaujamos sumos. 20 tūkst. eurų vertės taikos sutartis patvirtinta pernai lapkritį.