Moters teigimu, ji dažnai girdėdavo per televiziją arba matydavo internete, kad neva dabar kitos kitos ligos kaip COVID-19 tiesiog nėra, tačiau galvojo, kad tiesa kažkur per vidurį.

Naujieji metai prasidėjo tragiškai

„Tikrai nereagavau ir nekreipiau dėmesio į tokius pasisakymus. Juk mūsų visuomenė yra susiskirsčiusi į du pogrupius. Vieni skleidžia dezinformaciją, kiti – tiesą. O kuriai man priklausyti, aš nežinojau, linkau labiau prie tiesos. Tad tikrai netikėjau, kad atsitikus nelaimei tu būsi nustumtas į šalį, nes nesergi koronavirusu“.

Pasak moters, vis dėlto vieną dieną nutiko baisus dalykas. Ji nesitikėjo, kad jis taip palies visą šeimą, jog teks eiti ir ieškoti tiesos, galvoti, jog tikrai nėra kitos ligos, tik koronavirusas.

„Tiesiog man artimas žmogus, tai yra mano senelis buvo pasiųstas myriop tiesiogine to žodžio prasme. Viskas įvyko 2021 m. sausio 2 d., naujieji metai prasidėjo tiesiog tragiškai. Mano senelis su greitosios pagalbos automobiliu buvo pristatytas į VšĮ Respublikinė Vilniaus universitetinę ligoninę.

Jį lydėjo mano mama, tai yra jo dukra. Paciento apžiūros metu budintis gydytojas chirurgas diagnozavo kraujavimą iš virškinamojo trakto ir senelis buvo paguldytas į ligoninės I chirurginį skyrių.“

Anūkė nurodė, kad 2021 m. sausio 3 d. seneliui buvo atliktas kraujo perpylimas, o 2021 m. sausio 4 d. nusilpęs, vos pastovintis senelis buvo išrašytas tolimesniam ambulatoriniam gydymui namuose.

„Nors ir sunkiai kvėpavo ir buvo prastos būklės, tačiau gydytojas į tai neatsižvelgė ir senelį išrašė gydytis ambulatoriškai. Gydymas ligoninės stacionare trūko 2 paras. Kadangi senelis iš ligoninės buvo išleistas prastos būklės, 2021 m. sausio 25 d. apie 13.00 val. jis greitosios pagalbos automobiliu vėl buvo pristatytas į ligoninę dėl apsunkusio kvėpavimo, prastos bendros būklės (iš kurios buvo išrašytas kaip sveikas asmuo). Lydintys asmenys – dvi dukros, iš jų viena mano mama. Lydintys asmenys paliko savo kontaktus t. y. mobilaus ir namų telefono numerius.“

Moters teigimu, tą pačią dieną seneliui buvo diagnozuotas sunkios stadijos vėžys su metastazėmis į plaučius. Tuo metu, sakė ji, kai senelis buvo ligoninėje pirmą kartą, gydytojas jokio vėžio net neįtarė.

„Po diagnozuoto vėžio seneliui, neinformavus jo artimųjų, nors artimieji skambino į ligoninę, bandė sužinoti situaciją, kas buvo padaryta paciento atžvilgiu, informacijos negavo. Ligoninė pažadėjo susisiekti, bet taip ir nesusisiekė, o senelis buvo perkeltas į Šalčininkų slaugos namus, kurie yra daugiau nei 50 km nuo Vilniaus, kai tuo tarpu Vilniuje yra bent keli slaugos namai. Ar jūs tikite tuo, ką skaitote? Nusiųstas numirti už 50 km.“

Negalėjo patikėti gydytojų atsakymu

„Paklausus gydytojų, kodėl jo negydote, kodėl nesiunčiate į onkologijos skyrių Santarose, gavome atsakymą, kad senelis jau yra per senas. Jam – 75-eri metai. Taip pat, kad Lazdynų ligoninė negydo onkologinėmis ligomis sergančių asmenų, o Santaros yra perpildytos ir gydo dabar tik COVID-19 sergančiuosius. Negaliu patikėti, kad tai pasako žmogus, davęs Hipokrato priesaiką, kuris turi gelbėti žmogaus gyvybes, nepriklausomai ar jam 10 metų, ar 75-eri metai.“

2021 m. sausio 26 d., pasakoja anūkė, galiausiai po rytinio mamos skambučio į ligoninę, ji buvo informuota, kad jos tėvas 2021 m. sausio 25 d., apie 21.00 val., buvo perkeltas į Šalčininkų globos namus.

„Tai mažiausiai yra amoralus ligoninės elgesys, pažeidžiantis etikos principus ir paciento atstovo teisę žinoti apie perkėlimą į Šalčininkų globos namus tą pačia dieną, o ne tada, kai pacientas jau yra išvežtas. Po paskutinio vizito nebuvo pateikti jokie medicininių dokumentų išrašai apie nustatytą vėžį.

Taip pat neaišku, kodėl senelis nebuvo perkeltas į Vilniaus Santaros klinikų onkologijos skyrių, tolesniam gydymui, o išvežtas į Šalčininkus, kur jam nebus suteikiama atitinkama medicininė pagalbą, bandant išgelbėti žmogaus gyvybę. Tokiu ligoninės vienašališku poelgiu pacientas yra pasmerktas mirčiai. Tiesiogine to žodžio prasme, išvežė numirti. Bet baisiausia tai, kad be mūsų žinios.“

„Jei tu ne kovidinis, tave tiesiog ištrems velnias žino kur ir dar šeimos nariams to nežinant. Skauda, graudu, pikta, kad mano šalyje, kurią myliu, kurioje dirbu, kurioje pagimdžiau vaiką, kurioje esu doras žmogus, mane tiesiog išdavė,“ – tikino ji.

Taip pat informavo, kad vasario 1 d. paryčiais senelis mirė.

RVUL: šalies sveikatos sistemos resursai yra riboti

RVUL atstovai teigė, kad situacija jiems yra žinoma ir apgailestauja dėl susiklosčiusios situacijos, tačiau nurodė, kad šiuo metu šalies sveiktos sistemos resursai yra riboti.

„Jūsų minima situacija dėl paciento siuntimo hospitalizacijai į VšĮ Šalčininkų rajono savivaldybės ligoninę yra žinoma. Žmogiškai suprantame ir apgailestaujame, kad ji sukėlė neigiamų išgyvenimų ir papildomų rūpesčių paciento artimiesiems, operatyviai negavusiems informacijos apie paciento nukreipimą hospitalizacijai dėl terapinio gydymo į kitą Vilniaus regiono miestą.

Nukreipiant pacientą hospitalizacijai į kitą įstaigą visada siekiame informuoti artimuosius. Deja, kartais pasitaiko situacijų, kai iš karto prisiskambinti nepavyksta, kaip atsitiko šį kartą, o vėliau, užplūdus naujam pacientų srautui, personalas visada renkasi realios pagalbos teikimą vietoj pokalbių telefonu.

RVUL Skubios pagalbos skyrius teikia būtinąją pagalbą ir sulaukia didžiausio besikreipiančiųjų skaičiaus visame Vilniaus regione net ir pandemijos sąlygomis. Paskiriant gydymą yra atsižvelgiama į kiekvieno konkretaus paciento atvejį – kreipimosi į Skubios pagalbos skyrių priežastį ir ligonio būklę tuo metu. Patikiname, kad pacientų niekada neskirstome pagal amžiaus grupes ar kitus subjektyvius kriterijus. Konkretaus paciento klinikinės būklės komentuoti negalime neturėdami paciento raštiško sutikimo.

Nors visada ieškome pacientams patogiausios įstaigos hospitalizacijai, tačiau tokios galimybės Vilniaus mieste šį kartą, deja, neatsirado. Paaiškiname, kad karantininiu laikotarpiu ligoninės Terapijos skyrius buvo išplėstas nuo 30 iki 60 lovų, ir šiuo metu jame paslaugos teikiamos tik COVID-19 infekuotiems pacientams.

Pacientų hospitalizavimas į kitą ligoninę derinamas su įstaiga, organizuojančia ir koordinuojančia paslaugų teikimą nustatytoje teritorijoje. Ši įstaiga turi visą informaciją apie galimybę pacientą hospitalizuoti Vilniaus regiono gydymo įstaigose. Pacientas perkeliamas į tą Vilniaus regiono įstaigą, kuri tuo metu turi laisvų vietų, būtinąją infrastruktūrą, reikiamą personalą.

Suprantame dėl to kylantį artimųjų nepasitenkinimą ir nerimą, tačiau šalies sveikatos sistemos resursai yra riboti, ypatingai šiuo sudėtingu pandemijos ir visuotinio karantino metu, todėl ne visada būna galimybė hospitalizuoti ligonį jo šeimos nariams patogiausioje vietoje“, – teigiama „Delfi“ pateiktame atsakyme.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (476)