Dalijusi ir didinusi vaiko pinigus dabar Vyriausybė juos svarsto atimti iš tų tėvų, kurių vaikai nelanko darželio, nors privalo.

Panevėžio rajone socialinės rizikos šeimose vaikų, nelankančių darželių, nėra daug, tik 13. O vaikai neina į darželius, nes tėvai – namuose.

„Tai tegul džiaugiasi, kad vaikų į darželius neleidžia, patys prižiūri. Dėl šito reikia iš vaikų atimti tuos 60 eurų?. Jeigu augina motinos, tai tegul augina. Mano nuomonė tokia“, – LNK žinioms sakė viena Panevėžio rajono gyventoja.

Teigiama, kad visoje Lietuvoje maždaug 4 tūkst. vaikų auga socialinės rizikos šeimose ir nelanko darželių. Todėl Vyriausybė svarsto tokioms šeimoms nebemokėti vaiko pinigų. Kad esą atsirastų paskata atžalas į darželius leisti.

„Tiesiog sunkiau bus pragyventi. Tiek ir mums, tiek ir pačiam vaikui. Nes dabar gaunu 60 eurų iš viso, pusę to gauname maisto kortele, pusę – grynais pinigais. Šiaip nenorėčiau, kad atimtų pinigus“, – kalbėjo viena mama.

Nauja tvarka svarstoma, bet nėra aišku, kaip vaiko pinigus susieti su darželio lankymu. O pasigirdus viešai kritikai dėl vaiko pinigų atėmimo plano, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ėmė kalbėti atsargiau.

„Šis klausimas turi būti išdiskutuotas ir sutartas. Negalime jo priimti neišsianalizavę visų privalumų ir trūkumų. Arba neapsvarstę įvairių alternatyvų. Nes tai gali būti nebūtinai vaiko pinigai“, – tikino Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos atstovė Jolanta Navickaitė.

Panevėžio rajono savivaldybės nuomone, sprendimai per pinigus nėra reikalingi.

„Aš niekada nebūnu už tai, kad žmonės būtų gąsdinami, jiems būtų grasinama. Žiūrint iš to, ką mes žinome apie mūsų šeimas, tai retas tėvas atsisakytų tokių gerų paslaugų – maitinimas nemokamas, auklėjimas nemokamai“, – teigė Panevėžio rajono savivaldybės vicemeras Antanas Pocius.

Anot kai kurių rajono švietimo įstaigų vadovų, atimti vaikų pinigus iš socialiai pažeidžiamų šeimų panašu į naują sankciją.

Paįstrio gimnazijos direktorė Gita Kubilienė teigė, kad reikia įtikinti tėvus, jog ugdymas įstaigose yra kokybiškas, vaikai turi jas lankyti.

„Bet ne atimti pinigus“, – LNK žinioms sakė gimnazijos direktorė.

Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos duomenimis, nuo šių metų rugsėjo papildomai į darželius turėtų ateiti 1000 vaikų, augančių socialinės rizikos sąlygomis.

Iš valstybės biudžeto darželių naujokams būtų skiriama ne tik vaikų ugdymui, bet ir jų maitinimui, vežiojimui.