„Iš tikrųjų apmaudus nesusipratimas, kuris pasigirdo tikrai tokią atmintiną dieną, kuomet visi dar kartą nusilenkėme ir atmintimi liekame prie aukų, kurias patyrė žydų tauta per Antrąjį pasaulinį karą. Ir gaila, kad iš pakankamai kompetentingų žmonių ir didelę politinę atsakomybę turinčių žmonių kartais girdime tokius pasvarstymus, kurie dar labiau skaudina aukų artimuosius, skaudina mūsų partnerius“, – Prezidentūroje surengtoje spaudos konferencijoje teigė G. Nausėda.

Šalies vadovas viliasi, kad po V. Rakučio pareiškimų bus padarytos atitinkamos išvados.

„Tikiuosi, kad iš to bus padarytos išvados, kad šio žmogaus, konkrečiai pono V. Rakučio, nuomonė jokiu būdu nereiškia partijos, frakcijos arba Seimo nuomonės. Manau, kad buvo pateikta pakankamai komentarų, paneigimų iš partijos vadovo pusės, vis tik atsiprašome už šį nesusipratimą ir prašome – nedarykite iš to skubotų išvadų“, – sakė prezidentas.

ELTA primena, kad po pasirodžiusio straipsnio, kuriame V. Rakutis svarstė, ar nereikėtų daugiau dėmesio skirti klausimams apie tai, kokios idėjos paskatino dalį žydų bendradarbiauti su sovietų valdžia, eiti svarbias pareigas represinėse sovietų struktūrose, bei teigė, kad buvo žydų, kurie kolaboravo su nacių režimu, politikas sulaukė daug kritikos.

Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos nariai kreipėsi į Seimo vadovybę, prašydami konservatorių V. Rakutį nušalinti nuo Laisvės kovų ir valstybinės istorinės atminties komisijos pirmininko pareigų. Tuo metu Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkė Faina Kukliansky paragino Generalinę prokuratūrą pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Holokausto neigimo ir iškraipymo.

Pats V. Rakutis penktadienį viešai atsiprašė įsižeidusių ir pranešė pasitraukiąs iš Laisvės kovų ir valstybinės istorinės atminties komisijos pirmininko pareigų.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (157)