Kova su kontrabanda: vartojimas auga, tolerancija didėja

Dažnai cigarečių kontrabanda yra vertinama kaip nusikaltimas, kuriame nėra nukentėjusiųjų. Lietuvoje ši nuostata yra gaji. LSMU tyrimas nustatė, kad 38 proc. apklaustųjų nors neigiamai vertiną nelegalių cigarečių rūkymą, bet supranta šio pasirinkimo priežastis. Toks visuomenės požiūris yra simptomas, iškalbingai bylojantis apie piliečio ir valstybės santykio eižėjimą.

Tolerancija kontrabandai reiškia mažiau pajamų valstybės biudžetui. Įvairiais skaičiavimais 1 proc. nelegalios cigarečių rinkos reiškia 2,7 mln. EUR praradimą valstybės ižde vien iš nesurenkamų akcizų. O tai reiškia praradimus mūsų ligoninėms, mokykloms, kultūrai. Kol visuomenė skaičiuoja nuostolius, iš prekybos nelegaliomis cigaretėmis pelnosi Baltarusijos gamintojai ir vietos valdžia – net 81 proc. nelegalių cigarečių mus pasiekia būtent iš rytinės kaimynės.

Iš kontrabandos taip pat pelnosi ir tokiu būdu savo veiklą finansuoja organizuotos nusikalstamos grupuotės mūsų šalyje. Tad „nekaltas“ kontrabandinių cigarečių pakelis tampa itin pavojingu neteisėto veikimo įrankiu.

Cigarečių kontrabanda

Kontrabandos augimas neapsiriboja Lietuva. Kaimyninėje Latvijoje taip pat pastebimas ženklus nelegalios rinkos augimas. Čia per pastaruosius metus kontrabandinės rinkos dalis ūgtelėjo net 4 proc. punktais ir dabar siekia 20,4 proc. Taip pat Latvijoje per praėjusius metus uždaryta ne viena nelegali tabako gamykla, „sukusi“ cigaretes Europos Sąjungos rinkai.

Karstuose, bulvėse ar cemento blokuose vežamos kontrabandinės cigaretės „maitina“ ne tik Lietuvos ar Latvijos, bet ir Europos Sąjungos rinkas. Finansuoja ne tik Lietuvoje, bet ir Europos Sąjungoje veikiančias nusikaltėlių grupuotes. Džiugu, kad teisėsaugos pareigūnams bendradarbiaujant šiemet pavyko išardyti ne vieną tokį kontrabandininkų tinklą.

Karstuose, bulvėse ar cemento blokuose vežamos kontrabandinės cigaretės „maitina“ ne tik Lietuvos ar Latvijos, bet ir Europos Sąjungos rinkas. Finansuoja ne tik Lietuvoje, bet ir Europos Sąjungoje veikiančias nusikaltėlių grupuotes.

Muitinės rekordiniai sulaikymai: 99,5% cigarečių kontrabanda, 0,5% kaitinamojo tabako

Mūsų šalies muitininkai demonstruoja fantastiškus rezultatus. Per praėjusius metus sulaikytas rekordinis, įspūdingas ir precedento istorijoje neturintis kiekis kontrabandos – 16,6 mln. pakelių cigarečių, o tai yra net dvigubai daugiau nei praėjusiais metais.

Pareigūnai kasdien, priekinėse linijose, kovoja su kontrabandos fenomenu, bet 678 km valstybinės sienos vien su Baltarusija ir kontrabandininkų išradingumas neleidžia sustoti ar pasiekti esminį pokytį.

Muitinė

Išeitis: ilgalaikis ir proporcingas akcizų kalendorius

Kontrabandos ekspertai ir politikai kovos su kontrabanda efektyvumą kažkada palygino su tvorų statymu uodams gaudyti. Išties, kiekviename išorės sienos kilometre po vieną pareigūną budėjimui visą parą nepastatysime. Efektyviausia priemonė kovoje su šiuo fenomenu – visuomenės nepakantumo ugdymas.

Kita svarbi priemonė valstybės arsenale – tai efektyvi akcizų politika. Gamintojai yra įsitikinę, kad ilgalaikis akcizų kalendorius, kuriame cigarečių akcizai auga tolygiai, o akcizų kėlimas atitinka infliacijos lygį šalyje yra efektyviausias atsakas, užtikrinantis biudžeto pajamas ir sąmoningai nekurstantis kontrabandos augimo.

Aktualu pažymėti, kad akcizų augimas turi nevienodą poveikį skirtingoms tabako gaminių kategorijoms ir kontrabandai. Muitinės kriminalinės tarnybos duomenimis, virš 99 proc. sulaikytos kontrabandos yra cigaretės, kitų kategorijų, tokių kaip kaitinamasis tabakas, kontrabandos kiekiai išlieka nereikšmingi ir nesiekia nei 1 proc.

Norisi tikėti, kad juodžiausias istorijos scenarijus ir 2010 m. pasiektas antirekordas, kai kas antra cigaretė šalyje buvo nelegali, nebus pasiektas, kuomet vertinsime 2021 m. kontrabandos rodiklius. Augančio biudžeto deficito kontekste toks rodiklis būtų itin skaudus, o poveikis nusikalstamumo augimui pražūtingas. Belieka tik tikėtis, kad visuomenės akyse nelegali tabako produkcija bus matoma kaip blogis, kurio aukomis, deja, tampame kiekvienas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)