„Sprendimas yra priimtas dar 2018 m. gegužės mėnesį. Kalbu apie Valstybės tarnybos įstatymą, kuris įsigaliojo 2019 metų sausio 1 dieną. <...> Valdyba savo sprendimais nieko naujo nenusprendė, tiesiog įgyvendino tą įstatymą“, – laidoje „Delfi diena“ teigė Seimo narys.

„Iki šiol tiesiog dėl lėšų trūkumo, nes Seimo kanceliarijai nebuvo adekvačiai skiriama lėšų, tas įstatymas nebuvo įgyvendintas“, – sakė P. Saudargas.

Anot jo, bus ieškoma būdų, kaip algas padidinti ir dar daugiau.

„Manau, greitu metu turėsime naują Seimo kanclerį, ieškosime optimizacijos galimybių, kaip dar sutaupyti lėšų ir jas skirti būtent darbo užmokesčiui“, – sakė Seimo narys.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų frakcijos narė Agnė Širinskienė sako, kad didinti Seimo narių padėjėjų algas – prasminga, nes jiems keliami aukšti reikalavimai.

„Dažnas Seimo narys linkęs įsidarbinti teisininkus, kurie yra pajėgūs padėti jam rengti teisės aktus. Pamėginkite Vilniaus mieste pasamdyti didesnės patirties teisininką, kuris galėtų skaityti užsienio kalba ir padaryti kitų šalių teisės aktų analizę, už 600 ar 800 eurų“, – kalbėjo A. Širinskienė.

„Atlyginimų pakėlimas tikrai eis kokybės gerinimo linkme, kada Seimo nariai lengviau susitars su žmonėmis, kuriuos kviečia dirbti“, – įsitikinusi Seimo narė.

Pasak jos, reikėtų galvoti ir apie Seimo komitetų biurų darbuotojų atlyginimų kėlimą.

„Teisės komitete krūvis milžiniškas, žmonėms tenka padirbti ir naktimis, ir namuose. Tai yra profesionalūs teisininkai. O mokame jiems labai mažai“, – laidoje „Delfi diena“ sakė A. Širinskienė.

Atvėrė galimybę kelti algas

Sausio 6 dieną ir sausio 20 dieną Seimo valdyba panaikino ankstesnius savo sprendimus, kurie nustatė konkretų pareiginės algos koeficientą politinio pasitikėjimo tarnautojams: Seimo narių padėjėjams, patarėjams, frakcijų referentams, Seimo pirmininko pavaduotojų ir opozicijos lyderio patarėjams.

Pagal šiuos koeficientus skaičiuojamas pareiginės algos dydis.

Kaip skelbė BNS, panaikinti sprendimai nustatė, kad frakcijos referentų pareiginės algos koeficientas yra 8,3, Seimo pirmininko pavaduotojų patarėjų – 14, o trijų Seimo nario padėjėjų, patarėjų pareigybių koeficientų suma negali viršyti 21,8.

Juos atšaukus, liko galioti įstatyme nustatyti pareiginių algų koeficientai, o jų maksimali riba yra gerokai didesnė nei buvę koeficientai.

Pavyzdžiui, remiantis valdybos sprendimu, Seimo vicepirmininko padėjėjo pareiginė alga buvo 2478 eurai, o dabar atsiveria galimybė ją pakelti iki 3186 eurų per mėnesį neatskaičius mokesčių. Frakcijos referento pareiginė alga gali kilti nuo 1469 iki 2389 eurų.

„Jau teikiami su Seimo frakcijų seniūnais suderinti prašymai padidinti Seimo frakcijų referentų pareigines algas iki 9,5 koeficiento ir su Seimo pirmininko pavaduotojais suderinti prašymai padidinti Seimo pirmininko pavaduotojų patarėjų pareigines algas iki 16,5 koeficiento“, – BNS informavo Seimo Spaudos tarnyba.

Padauginus minėtų koeficientus iš bazinės algos dydžio – 177 eurų, matyti, kad šių politinio pasitikėjimo tarnautojų darbo užmokestis kils atitinkamai 185 ir 442 eurais neatskaičius mokesčių.

Analogiškai didės ir Seimo narių padėjėjų, patarėjų darbo užmokestis.

Visiems jiems prie pareiginės algos dar skaičiuojamas priedas už darbą valstybės tarnyboje. Jo dydis priklauso nuo pareiginės algos dydžio – kuo ji didesnė, tuo solidesnis priedas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (250)