Tokį pasiūlymą ministrų kabinetui pristatė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM). Jame teigiama, kad nors sergamumo rodikliai mažėja, tačiau jie išlieka dideli.

„Šiuo metu šalyje įvedus griežtas karantino sąlygas sergamumas koronavirusu yra sumažėjęs, tačiau per savaitę užregistruojamas atvejų skaičius vis dar didelis – Užkrečiamųjų ligų, galinčių išplisti ir kelti grėsmę, stebėsenos ir kontrolės informacinės sistemos (ULSKIS) duomenimis per 14 dienų nuo 2021 m. sausio 12 d. iki sausio 25 d. užregistruota 14415 koronaviruso atvejų (14 dienų sergamumo rodiklis 100 tūkst. gyventojų – 515,6 atvejų).

Atvejų skaičius Lietuvoje mažėja, bet mažėjimo tempas, palyginti su ankstesnėmis savaitėmis, yra sulėtėjęs. Taip pat daugėja savivaldybių, kuriose užregistruojami nedideli susirgimų skaičiai, kai 7 d. vidurkis per dieną yra 10 arba mažiau (tokių savivaldybių prieš savaitę buvo 29, šios dienos duomenimis, 39)“, – rašoma nutarimo projekte.

Kartu buvo pasiūlyta pratęsti ir iki sausio 31-osios galiojusius judėjimo ribojimus.

„Atsižvelgiant į tai, kad karantino režimą siūloma pratęsti, atitinkamai iki 2021 m. vasario 28 d., 24:00 val., turėtų būti pratęstas ir asmenų judėjimo tarp savivaldybių ribojimas“, – rašoma dokumente.

Nors buvo tikėtasi, kad jau šį trečiadienį Vyriausybė apsispręs dėl tam tikrų atlaisvinimų verslui, šios idėjos atsisakyta.

Konkretų planą žada kitą savaitę

Po Vyriausybės ekstremalių situacijų komisijos (VESK) posėdžio pirmadienį sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys informavo, kad jau kitą savaitę bus parengtas ir visuomenei pristatytas karantino laisvinimo planas.

Tikimasi, kad jame skirtingi atlaisvinimai pagal 4 karantino scenarijus bus planuojami pagal 14 dienų 100 tūkst. gyventojų sergamumo rodiklį.

Pirmųjų karantino atlaisvinimų, jei epidemiologinė situacija ir toliau nesikeis, galima laukti vasario mėnesio viduryje.

Kitą savaitę tikimasi apsispręsti ir dėl judėjimo tarp savivaldybių koregavimo. Vidaus reikalų ministrė Agnė Bilotaitė užsiminė, jog gali būti siūloma atsisakyti judėjimo ribojimų tarp savivaldybių darbo dienomis.

Jau trečiadienį Lietuva nukrito žemiau nei 500 atvejų 100 tūkst. gyventojų per 14 dienų ribos. Tad, remiantis ekspertų pasiūlytais scenarijais, išėjimas iš blogiausiojo D jau visai arti.

Delfi primena, kad karantinas visoje šalyje įvestas lapkričio 7 dieną, jo sąlygos sugriežtintos gruodžio mėnesio viduryje.

Šiuo metu šalyje uždaryta daugelis parduotuvių, sporto ir laisvalaikio praleidimo vietų, apribotas žmonių judėjimas tarp savivaldybių ir susibūrimai tiek namuose, tiek viešose vietose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1351)