Europos Parlamente (EP) dirbantis Juozas Olekas jau pranešė, kad dalyvaus partijos pirmininko rinkimuose. Užsiminė jis ir apie galimą socdemiškų jėgų jungimą.

Po bendro partijos sprendimo trauktis iš praėjusio Seimo valdančiosios daugumos, partijos norams nepritarę Seimo nariai joje liko, vėliau sukūrė ir naują Lietuvos socialdemokratų darbo partiją (LSDDP). Jai vadovauti ėmėsi Gediminas Kirkilas.

Bet sėkmė šiai partijai nenusišypsojo 2020–ųjų Seimo rinkimuose. Į parlamentą pateko tik keli šios partijos atstovai, visi jie dirba Mišrioje Seimo narių grupėje. Be politinės pozicijos liko partijos vadovas G. Kirkilas, ilgametis parlamentaras Juozas Bernatonis.

„Tai yra absoliuti nelaimė“

Nors politologų ir politikos apžvalgininkų LSDP prieš šiuos Seimo rinkimus buvo įvardijami kaip „visų norima panelė“, kuri lems, kas formuos valdžia – kairė ar dešinė, bet rinkimai nenusisekė.

Į Seimą pateko 13 šios partijos atstovų, darbuojasi opozicijoje. Partija rinkimuose surinko 9,25 procentus balsų ir liko ketvirtoje vietoje.

Gintautas Paluckas

A. Malinovskienė Delfi teigė, kad G. Paluckas prisiėmė visą atsakomybę, nors dėl LSDP susidariusios situacijos nėra kaltas tik jis.

„Atsitiko taip, kad G. Paluckas prisiėmė atsakomybę, nors praktiškai jis ne vienas kaltas“, – G. Palucko pasitraukimą iš partijos vadovo posto vertino A. Malinovskienė.

Ji priminė, kad ir tarybos posėdyje praėjusią savaitę užsiminė, kad dėl tokio LSDP pasirodymo rinkimuose kalti ir tie, kurie 2016 metais patvirtino Darbo kodeksą. Taip pat žalos partijai padarė sprendimas į koaliciją eiti su tuos Seimo rinkimus laimėjusia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS).

„Po tos pasirašytos sutarties tarp pačių socdemų atsirado didžiulis nepasitenkinimas. Ir viso šito pasekoje, G. Paluckas labai stengėsi suvienyti, bet neišeina. Nes senieji partijos nariai ir jų elgesys, kas liečia G. Palucką, yra neetiškas, nes jie tada vadovavo partijai, kai buvo priimti šie neprotingi sprendimai“, – teigė pašnekovė.

A. Malinovskienė pasakojo, kad partijos suvienyti nepavyksta dėl vidinių priešpriešų.

„Yra vidinė priešprieša. Nes J. Oleko pareiškimas, kad prijungti gali būti bebrai, aš, pavyzdžiui, esu absoliučiai prieš, mano skyriuje irgi visi absoliučiai prieš. Daug kitų skyrių irgi tokių bus. Tai gaunasi toks vidinis nesutarimas. Teisingai G. Paluckas sakė – praeitis negrįžta“, – teigė LSDP narė.

Juozas Olekas

Ji stebėjosi ir sakė nesupranti, kokius laikus J. Olekas į partiją nori sugrąžinti, gal tuos, kurių metu jie „buvo labai vertingi ir reikšmingi“.

„Tai būtų absoliuti nelaimė, absoliuti. Galiu tik numanyti, kad, ko gero, daug partijos narių išeis“, – prognozavo ji.

Pašnekovė Delfi sakė, kad visada pasisakė už tai, kad partijos vairas būtų perduotas jaunajai kartai. Ji teigė, kad „niekas nemokė mokėdamas“, todėl jie turi išmokti.

„O tas noras jaunuolius nustumti ir vyresniems paimti vadovavimą partijai, tai pačiu geriausiu atveju nėra protinga. Nes praeitis negrįš, o ateitis – su jaunais“, – savo poziciją dėstė ji.

O kas kitas?

Apie sprendimą trauktis iš partijos lyderio pozicijos G. Paluckas pranešė praėjusį penktadienį.

„Dėkoju už rinkimų rezultatų įvertinimą. Prisiimu visą atsakomybę dėl pasiektų rezultatų ir susiklosčiusios padėties. Siekdamas užkirsti kelią tolimesniam partijos reputacijos visuomenės akyse menkinimui, priėmiau sprendimą atsistatydinti iš partijos pirmininko pareigų“, – kreipimesi į LSDP tarybos narius rašo G. Paluckas.

A. Malinovskienė teigė, jog nepritaria G. Palucko atsistatydinimui iš partijos vadovo pareigų, jis nebuvo būtinas.

„Jį apkaltino būtais ir nebūtais dalykais. Žmogus, aišku, prisiėmė atsakomybę, jo kaltės yra kažkoks procentas. Bet jis tikrai ne vienas kaltas. Mano nuomone, jis galėjo neatsistatydinti“, – sakė ji.

LSDP atstovės A. Malinovskienės teigimu, jei partijai pradės vadovauti J. Olekas, netrukus jam ir visai partijai bus priminti seni skandalai.

„Jeigu bus J. Olekas, jis partijos nesuvienys. Vidinė priešprieša tik padidės. Jam iš karto ištrauks „auksinius šaukštus“. Ar tai prisidės prie mūsų partijos populiarumo? Ar tai padės suvienyti jaunus, kurie visai kitaip mato ateitį ir vyresnio amžiaus partiečius? Sunkiai, sunkiai. Manyčiau, kad J. Olekas šitoje situacijoje nėra išeitis“, – sakė LSDP narė A. Malinovskienė.

Ji teigė, kad G. Paluckas ir toliau galėtų eiti partijos pirmininko pareigas.

„Jis gali dalyvauti rinkimuose. Aš manyčiau, kad tai būtų protingas planas. Dabar jis atsitraukė, turės laiko apgalvoti viską ir pasiruošti naujam etapui. Aišku, suprantu, kad gal jis nenorės, jį labai įžeidė“, – sakė A. Malinovskienė.

Paskutinį LSDP posėdį socdemų partijos narė pavadino organizuotu puolimu prieš G. Palucką.

„Nemanau, kad daugelis skyrių žinojo, ką jų pirmininkas ar atstovas tame posėdyje pasakys“, – svarstė ji.

„Aš matau tik G. Palucką, bet šiaip reikėtų pagalvoti“, – kalbėjo pašnekovė.

2017 metais partijos pirmininkui vadovauti pradėjo G. Paluckas nugalėjęs dabartinį Jonavos merą Mindaugą Sinkevičių. Karčių žodžių jau buvusiam partijos lyderiui praėjusią savaitę negailėjo ir pastarasis.

Mindaugas Sinkevičius

A. Malinovskienės nuomone, M. Sinkevičius tiesiog nori, kad į partiją galėtų grįžti jo tėvas Rimantas Sinkevičius, taip pat palikęs LSDP.

„Jis stojasi kartu su J. Oleku į tą pusę, kurioje norima senosios tvarkos partijoje“, – sakė ji.

LSDP atstovė A. Malinovskienė teigė, kad G. Palucko sprendimas trauktis iš partijos vadovo pozicijos sukels tik dar didesnę sumaištį. Bet viskas gali būti išspręsta, jei jis kandidatuotų dar kartą. Ir, tikėtina, laimėtų

„Manau, kad įves tai didesnę sumaištį, nei buvo iki šiol. O dabar jis turėtų kandidatuoti iš naujo, turėtų jis šį kartą laimėti. Nes skyriai pergalvos viską, tie, kurie balsuoja, kalbu apie eilinius partijos narius“, – Delfi savo nuomonę dėstė LSDP atstovė A. Malinovskienė.

Apsispręs dėl datos

Sekmadienį posėdžiavusi Lietuvos socialdemokratų partijos (LSDP) valdyba nusprendė antradienį sušaukti partijos prezidiumo posėdį.

LSDP prezidiumas nuspręs, kada bus šaukiama partijos taryba, kurioje ir bus balsuojama dėl laikinai pareigas eisiančio partijos pirmininko.

Angelė Malinovskienė

Bendru valdybos sutarimu posėdžiui pirmininkavusi LSDP pirmininko pavaduotoja Rasa Budbergytė sako, kad sušaukti partijos prezidiumo posėdį valdyba nutarė atsižvelgusi į gautus partijos Statuto grupės išaiškinimus dėl Statuto normų taikymo skiriant laikinąjį LSDP pirmininką.

Po Statuto grupės išaiškinimų elektroninė partijos tarybos narių apklausa dėl laikinojo partijos pirmininko yra atšaukta.

Taip pat nutarta kreiptis į Etikos ir procedūrų bei Statuto komisijas dėl tikslių procedūrų taikymo vykdant laikinojo partijos pirmininko rinkimus.

Dėl tarybos posėdžio datos apsispręs partijos prezidiumas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (668)