„Kaip slidu. Neįsivaizduoju, kodėl negali nors smėliuko papilti? Jau kaip griuvau, tai net negaliu pasakyti. Tai gerai, kad telefono nesudaužiau. Tiesiog be žodžių“, – LNK žinioms pasakojo viena vilnietė.

Kita moteris pasakojo, kad šaligatviais praeiti tiesiog neįmanoma. Tad ji eina važiuojamąja kelio dalimi. Anot jos, malonumas menkas.

Vilnius tapo tikra čiuožykla. Paslydusių ir kritusių per savaitgalį daug, yra ir su itin rimtomis traumomis, atvirais kaulų lūžiais. Tarp įvykusių sudėtingesnių traumų – rankos ir raktikauliu atviri lūžiai. O ir visų nukentėjusiųjų amžius labai įvairus – tai ne tik senjorai, bet ir paaugliai.

Vilniaus greitosios medicinos pagalbos stoties pavaduotojas Arūnas Anužis LNK žinioms teigė, jog praėjęs savaitgalis buvo tikrai darbingas.

„Šis savaitgalis buvo ko gero rimčiausias per visą žiemą šiais metais. Tas nematomas ledas, kuris ir pakiša mums koją“, – teigė A. Anužis.

Daugeliui bėdą prišaukę apledėję šaligatviai barstomi nuo ankstaus ryto. Bet vietomis pabarstymo neužtenka, ledą tenka kapoti.

Lazdynų ligoninės skubios pagalbos skyriaus vedėjas Paulius Uksas teigė, kad sudėtingiausios traumos buvo šlaunikaulio ir kaukolės lūžius.

„Kartais nesėkmingai krentant, tai daroma ant pakaušio. O mieste tie paviršiai yra betonas arba asfaltas. Ir kartais galvos smegenų sužalojimai ir traumos gali būti ir mirtini“, – sakė P. Uksas.

Medikai sako, kad šiuo metu pagalbos šaukiamasi tik sudėtingiausiais atvejais. Daugelis susitrenkusių dėl pandemijos gydosi namuose.

Sutrenkta vieta gali patinti, ją rekomenduojama šaldyti. Tačiau jei skausmas nepraeina, savigyda užsiimti nepatariama.

Anot Vilniaus valdžios apledėjusį miestą šiuo metu prižiūri trys įmonės. Gyventojai taip pat gali pranešti apie slidžius šaligatvius.

„Būna, kad per „Tvarkau miestą“ programėlę praneša apie tam tikroje seniūnijoje esančius nekokybiškus nuvalymus. Tai mes tuoj pat pranešame įmonėms apie tokias pastebėtas vietas“, – sakė miesto tvarkymo ir aplinkos apsaugos skyriaus vedėjas Gintaras Runovičius.

Už neatliktus darbus įmonės gali sulaukti baudų. O kol kas dirbama be atokvėpio.

Anot savivaldybės, susižaloję su pretenzijomis kol kas į savivaldybę nesikreipė.