Kelių šalies politikų ir visuomenininkų surengta akcija, skirta solidarizuotis su protestais Rusijoje po opozicionieriaus Aleksejaus Navalno sulaikymo, pritraukė apie šimtą žmonių. Jie, raginami organizatorių, stengėsi laikytis atstumų ir kitų saugumo reikalavimų dėl Lietuvoje įvesto karantino.

„Tos akcijos vyksta ir Rusijoje, tai yra solidarumas (...). Rusijos demokratai gyvuoja, stiprėja, manau, kad įvyksta lūžis Rusijos visuomenėje ir tiems žmonėms yra svarbus palaikymas, kad jie nebijotų, drąsiai reikštų savo poziciją“, – žurnalistams sakė vienas akcijos organizatorių, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas konservatorius Laurynas Kasčiūnas.

Jis tikisi, kad tarptautinis spaudimas padės siekti, kad Rusijoje „nebūtų teroro, represijų iš oficialių Rusijos teisėsaugos struktūrų“.

„Kartu tai ir tarptautinei bendruomenei signalas, kad Rusija – ne tik Putinas, yra ir demokratai, kurie nori kurti kiek kitokią valstybę“, – tvirtino L. Kasčiūnas.

Jis taip pat reiškia viltį, kad Europos Sąjunga sutars dėl sankcijų asmenims, susijusiems su A. Navalno sulaikymu.

Akcijoje policija sulaikė vieną asmenį, atsinešusį tarptautinės bendruomenės nepripažįstamos separatistinės Donecko respublikos vėliavą bei siekusį sutrukdyti akciją. Pareigūnai BNS taip pat tvirtino, jog valandos piketas buvo suderintas iš anksto, jei neužfiksavo pažeidimų dėl karantino reikalavimų.

Tarp akcijos dalyvių buvo ir Rusijos, Ukrainos piliečių, gyvenančių Lietuvoje.

„Manau, Rusijoje žmonėms jau taip viskas nusibodo, spaudimas valdžiai vis didėja, ypač po Konstitucijos pataisų, kai Putinas pats save „išsirinko“ prezidentu. Tai vyksta visame pasaulyje ir nuoširdžiai tikiu, kad vykstant tokiam spaudimui viskas baigsis“, – BNS sakė ketverius metus Lietuvoje gyvenanti abiturientė iš Ukrainos Margarita.

„Gimiau čia, gyvenu čia jau 18 metų, bet mano giminės yra Rusijoje, aš pati – iš Rusijos. Todėl labai svarbu, kad tauta, kuriai aš priklausau, būtų laisva ir jaustųsi laisva“, – tvirtino taip pat mokyklą baigianti Kamilė.

Paralamentaras Vytautas Bakas taip pat pabrėžė, kad pagrindinis akcijos tikslas yra „solidarizuotis su Rusijos visuomene, kuri siekia gyventi saugioje ir demokratinėje valstybėje“.

„Antra, kodėl Lietuvai svarbu, kas vyksta Rusijoje, yra Lietuvos ir kaimyninių šalių saugumas. Jis priklauso nuo to, kas vyksta Rusijoje. Jei šiandien yra nusikalstama grupuotė, kuri, kaip sako patys rusai, užgrobusi valdžią ir terorizuoja tiek savo visuomenę, tiek kitas šalis, tai atsiliepia saugumo klimatui aplinkui. Ir priešingai – laisva, saugi Rusija būtų svarbus Lietuvos partneris“, – tvirtino politikas.

Rusijoje ir kai kuriose kitose pasaulio šalyse šeštadienį vyksta A. Navalną palaikantys mitingai.

Rusijos opozicijos lyderis praėjusį sekmadienį areštuotas Maskvos Šeremetjevo oro uoste, kai grįžo į Rusiją iš Vokietijos, kur gydėsi po smarkaus apnuodijimo nervus paralyžiuojančia medžiaga „Novičiok“.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (136)