„Buvo konstatuota, kad ES yra didžiulė pandeminė zona, kad visi yra paveikti ir nėra nė vienos šalies narės, kuri būtų nuspalvinta žalia spalva. Ar užsidarymas tarp ES šalių yra išeitis – sakyčiau, kad lyderiai taip nesakė. Atvirkščiai, buvo teigiama, kad reikia išsaugoti žaliuosius koridorius, tiekimo grandines, kad nesutriktų tiekimas, tačiau, kad būtina atsisakyti nebūtinų kelionių tiek ES viduje, tiek į ES iš trečiųjų šalių“, – LRT radijui teigė A. Skaisgirytė.

Pasak prezidento patarėjos, EVT buvo aptarta ir vakcinavimo pagalbos plano trečiosios šalims sukūrimo reikiamybė. Jos teigimu, Lietuvai aktualiausia, kad Rytų Europos šalims būtų prieinama ir Vakaruose gaminta vakcina.

„Mums, žinoma, aktualiausia Rytų Europa, tačiau kitos ES šalys kalbėjo apie pietinę kaimynystę – Šiaurės Afriką. Visų yra tokia situacija, kad (laukiame – ELTA) kai tik bus galima keliauti ir iš, ir į ES, todėl ir mūsų interesas yra, kad kaimyninės šalys būtų kuo labiau paskiepytos. Problema yra ta, kad šiandien ES trūksta vakcinų, tačiau mūsų noras, kad Rytų kaimynystės šalims būtų prieinama Vakaruose gaminta vakcina, kad jos nebūtų priklausomos tik nuo Rusijos ar Kinijos“, – sakė prezidento patarėja.

„EK pažadėjo, kad ieškos tokio mechanizmo, kaip kurti trečiosioms šalims“, – pažymėjo ji.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)