„Trumpas – nacionalistas, populistas – nueina užmarštin. Kaip kiekvieno nacionalisto ir populisto, jo galia remiasi valdžia ir, kai Amerika mato jį taip nešlovingai paliekantį Baltuosius rūmus, jo mitas pradeda griūti“, – laidoje „Delfi diena“ sakė V. Valentinavičius.

„Ypač amerikiečius sukrėtė Kapitolijaus šturmo vaizdai, prievarta Kongrese. Tai galėjo priversti suabejoti pačius ištikimiausius Trumpo šalininkus“, – pridūrė jis.

Anot V. Valentinavičiaus, reali tampa ir buvusio prezidento apkalta.

„Trumpui praradus valdžią, manau, visiškai įmanoma rezultatyvi apkalta po kadencijos pabaigos Senate ir Trumpas po jos nebeturės teisės užimti jokių renkamų pareigų“, – sakė politologas.

Ką D. Trumpas dar galės padaryti, politologo teigimu, priklauso ir nuo Respublikonų partijos, kuri, jo manymu, turėtų pradėti naują etapą.

„Jeigu Respublikonų partija jau susigaudė, kad Trumpas yra ne pliusas, o minusas, kad Trumpas ne tik šalies vos nenuvedė į pražūtį, bet faktiškai žudo Respublikonų partiją savo radikalumu, demagogija, melais, tai Respublikonų partija gali ir išspręsti šitą problemą.

Respublikonams reikės pradėti gyvenimą iš naujo ir gudresni būtent tai jau ir daro – Mike’as Pence’as vakar dalyvavo inauguracijoje, o ne pasirinko išlydėti Trumpą. Taip pat Mitchas McConnellas kalba apie Trumpo apkaltos galimumą“, – svarstė V. Valentinavičius.

Jo manymu, naujojo prezidento J. Bideno pažadas vienyti šalį – gana realus, nes jis turi reputaciją žmogaus, kuris gali kalbėtis su nuosaikiais respublikonais.

„Jis tapo demokratų kandidatu, nes užėmė centristinę poziciją, jis yra vienytojas pagal savo politinę mokyklą ir gali tai padaryti“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo politologas.

J. Bidenas: D. Trumpas parašė man „labai kilnų“ laišką

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį sakė, kad jo pirmtakas Donaldas Trumpas laikydamasis tradicijos Baltųjų rūmų Ovaliajame kabinete paliko jam „labai kilnų“ laišką.

„Prezidentas parašė labai kilnų laišką“, – sakė J. Bidenas žurnalistams Baltuosiuose rūmuose.

„Jis privatus, todėl nekalbėsiu apie jį, kol nepasikalbėsiu su juo“, – sakė naujasis valstybės vadovas.

Iki trečiadienio buvo neaišku, ar D. Trumpas laikysis darbą baigiančių prezidentų tradicijos palikti savo įpėdiniams laiškus. Respublikonas nedalyvavo trečiadienį vykusioje J. Bideno inauguracijoje, taip pat oficialiai nepasveikino jo su pergale rinkimuose.

Trumpo šalininkai skundžiasi būsiantys ignoruojami

Kai kurie iš beveik 75 mln. amerikiečių, balsavusių už Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą) ir atsisakančių pripažinti prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) pergalę rinkimuose, trečiadienį, naujojo valstybės vadovo inauguracijos dieną, sakė, kad jų balsai yra nepelnytai ignoruojami.

Naujienų agentūra AFP pakalbino keletą D. Trumpo šalininkų, norėdama sužinoti, kokius jie prognozuoja tolesnius buvusio lyderio veiksmus ir kaip vertina gyvenimo Amerikoje dirbant naujajai demokratų administracijai perspektyvą.

„Jie sukčiavo“

„Kai Trumpas buvo prisaikdintas, buvau labai laiminga“, – sakė jogos trenerė ir uoli katalikė Gia Maxson (Džija Makson), gyvenanti Šiaurės Karolinos mieste Hikoryje.

„Dalyvavau dviejuose Trumpo mitinguose. Jie buvo nuostabūs, pakiliai, teigiamai nuteikiantys renginiai“, – pridūrė ji..

G. Maxson atsisako patikėti, kad D. Trumpo šalininkai prieš dvi savaites šturmavo JAV Kapitolijų, nors tie įvykiai buvo nufilmuoti daugybe kamerų.

„Visa tai buvo inscenizuota, kad būtų galima juos [D. Trumpo rėmėjus] nutildyti. Jie nuo pat pradžių bandė viską, ką tik galėjo, kad juo atsikratytų. Galiausiai jie sugalvojo būdą jam nužudyti“, – teigė moteris.

„Bijau, esu pikta, absoliučiai priblokšta, kad tai galėjo nutikti Amerikoje“, – kalbėjo ji..

G. Maxson sakė paprasta žiūrinti prezidentų inauguracijos ceremonijų transliacijas, bet nusprendusi šiemet to nedaryti.

„Esu įsitikinusi, kad visiškai neteisėta. Tikiu, kad jie sukčiavo. Bidenas jokiu būdu negalėjo gauti 80 mln. balsų“, – tvirtino G. Maxson, turėdama galvoje nepagrįstus kaltinimus, kad prezidento rinkimai buvo suklastoti.

AFP pašnekovė taip pat sakė esanti įsitikinusi, kad D. Trumpas iš politinės arenos nedings.

„Tikiuosi, kad gali būti įkurta nauja partija – Patriotų partija. Tai būtų geriausias scenarijus – dvipartinės sistemos pabaiga“, – pabrėžė ji.

„Konstitucijai prieštaraujanti“ apkalta

Pensilvanijos Bradfordo apygardos vietos deputatas Dougas McLinko (Dagas Maklinkas) sakė AFP esąs susirūpinęs, kad Demokratų partija gali mėginti panaikinti Rinkikų kolegijos instituciją.

Tokiu atveju „kaimiškoji Amerika nebeturės balso – tik didžiųjų miestų sritys“, pabrėžė jis.

„Ši šalis dar niekada nebuvo suskaldyta“, – pridūrė D. McLinko. Jis taip pat piktinosi kai kuriais kairiojo sparno veikėjais, vadinančiais D. Trumpo šalininkus neonaciais.

„Pavadinti ką nors naciu – nemanau, kad esama blogesnių žodžių. Ir vis dėlto jie tai daro, o paskui šneka apie šalies suvienijimą“, – skundėsi D. McLinko.

„Manau, [D. Trumpui Atstovų Rūmų surengta antroji] apkalta yra visiškai prieštaraujanti konstitucijai. Regis, jie užmiršo 75 mln. už jį balsavusių žmonių“, – sakė vyras. Jis taip pat pridūrė esąs įsitikinęs, kad D. Trumpo šalininkų judėjimas išliks.

„Nacionalinis populizmas yra daugiau nei Donaldas Trumpas, ir tai niekus nedings“, – pabrėžė D. McLinko.

Nepasitikėjimas J. Bidenu

„Man atrodo, kad Bidenas ketina sugriauti viską, ką yra nuveikęs Trumpas“, – sakė sveikatos draudimo srityje dirbanti Sharon McGettrick (Šeron Makgetrik), gyvenanti Klirvoterio mieste Floridos valstijoje.

„Tikėjausi, kad galėsime toliau spręsti šitą imigracijos padėtį, [įsirengdami] sieną, kuri, kaip dabar jie sako, nebebus statoma“, – aiškino ji.

„Nebeturėsime šių pasirinkimų, žodžio laisvės. Iš mūsų taip pat ketina atimti ginklus“, – skundėsi Sh. McGettrick.

Ji sakė esanti tikra, kad COVID-19 pandemija buvo „surežisuota“ Kinijos kaip priemonė finansiškai pakenkti Jungtinėms Valstijoms.

„Viduriniosios klasės nebėra. Arba esi turtingas, arba vargšas. Uždirbu 31 tūkst. dolerių (25,6 tūkst. eurų) per metus, ir tai, jeigu pasižiūrėtumėt statistiką, reiškia, kad skurstu“, – tvirtino moteris.

„Galbūt neturėčiau būti tokia įžūli ir manyti, kad jis [J. Bidenas] nedirbs dėl mūsų šalies, bet nejaučiu jam tokio pasitikėjimo, kokį jaučiau Trumpui“, – konstatavo ji.

Trumpas „neišeis“

Smulkus verslininkas Timas Hearnas (Timas Hernas), gyvenantis prie Šarlotės miesto Šiaurės Karolinoje, sakė, kad politikai Vašingtone „sukūrė Kongrese aplinką, kad tai tapo veikiau darbu ir gyvenimo būdu, o ne tarnyba šaliai“.

„Trumpas sugražino į Ameriką darbo vietas, kurios buvo perkeltos į užsienį ankstesnių administracijų – tiek respublikonų, tiek demokratų, – kalbėjo jis. – Tai nebuvo tiesiog scenarijus „raudoni prieš mėlynus“. Tai buvo „Amerika prieš globalistus“.“

T. Hearnas mano, kad vadovaujant J. Bideno administracijai energija pabrangs, o tai sužlugdytų jo verslą.

„Jeigu jis nori padidinti minimalų atlyginimą, tai irgi mums pakenks“, – pridūrė jis..

T. Hearnas sakė esąs įsitikinęs, kad J. Bideno vyriausybė darys „viską, ką gali“, kad „panaikintų“ trumpizmo pasiekimus.

„Tačiau jie [D. Trumpo šalininkai] neišeis. Žmonės tebeturės paskatų“, – pridūrė jis.

„Jeigu Trumpas nebekandidatuos, manau, esama vietos balotiruotis [jo sūnui] Donui jaunesniajam. Manau, jis yra vienintelis, galintis perimti deglą ir jį nešti“, – sakė T. Hearnas.

J. Bidenas pasirašė virtinę įsakų, tarp jų – sprendimas prisijungti prie klimato sutarties

JAV prezidentas Joe Bidenas trečiadienį pradėjo savo administracijos darbą pasirašydamas virtinę įsakų, tarp kurių buvo sprendimas vėl prisijungti prie Paryžiaus klimato sutarties ir reikalavimas visuose federaliniuose pastatuose dėvėti kaukes.

Naujasis valstybės vadovas pasirašė įsaką dėl Jungtinių Valstijų narystės Pasaulio sveikatos organizacijoje, atšaukė savo pirmtako įvestą draudimą atvykti į šalį virtinės daugiausia musulmoniškų valstybių piliečiams, taip pat pasirašė priemones, skirtas sustiprinti aplinkos apsaugą ir kovą su koronaviruso pandemija.

Tarp direktyvų taip pat yra sprendimas sustabdyti D. Trumpo sumanytos sienos Meksikos pasienyje statybas ir priemonės, skirtos skatinti įvairovę bei lygybę mažumų grupėms federalinėje vyriausybėje.

Šiais įsakais atšaukiami D. Trumpo sprendimai ir nustatomos aiškios naujosios administracijos politikos gairės. J. Bidenas šiuos įsakys pasirašė praėjus kelioms valandoms po to, kai buvo prisaikdintas 46-uoju JAV prezidentu.

„Kai kurie dalykai, kurių imsimės, bus drąsūs“, – sakė J. Bidenas Baltųjų rūmų Ovaliajame kabinete.

„Kovosime su klimato kaita taip, kaip dar nesame darę, – sakė prezidentas, kalbėdamas apie sugrįžimas į Paryžiaus klimato susitarimą – 2016 metais daugumos valstybių pasirašytą sutartį, kuria siekiama apriboti pasaulio klimato atšilimą.

J. Bidenas sakė, kad jo veiksmai dėl COVID-19 pandemijos, Jungtinėse Valstijose jau pareikalavusios 400 tūkst. gyvybių, padės pakeisti krizės eigą.

Kitų valstybių lyderiai sveikino J. Bideno sprendimą sugrįžti į Paryžiaus klimato susitarimą, prie kurio Jungtinės Valstijos prisijungė, kai prezidento pareigas ėjo Barackas Obama , o J. Bidenas užėmė viceprezidento postą.

„Sveiki sugrįžę“, – sakė Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas .

„Esame drauge. Būsime stipresni atremdami nūdienos iššūkius. Stipresni kurdami mūsų ateitį. Stipresni saugodami mūsų planetą“, – kalbėjo jis.

Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas (Antoniju Guterišas) taip pat sveikino šį sprendimą ir sakė, kad tai yra didžiulis antros didžiausios teršėjos anglies junginiais žingsnis.

„Tačiau dar laukia labai ilgas kelias“, – nurodė jis išplatintame pareiškime.

„Su nekantrumu laukiame Jungtinių Valstijų lyderystės spartinant pasaulines pastangas pasiekti nulinį taršos anglies junginiais balansą“, – sakė A. Guterresas ir paragino nustatyti naujus „ambicingus“ tikslus 2030-iesiems bei didinti finansavimą kovai su klimato kaita.

Buvęs valstybės sekretorius Johnas Kerry , kurį J. Bidenas paskyrė specialiuoju pasiuntiniu klimato kaitos klausimais, sakė, kad šis sprendimas stiprina „Amerikos patikimumą bei įsipareigojimą“, „nustatydamas mūsų lyderystės dėl klimato „grindis“, o ne lubas“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (390)